• LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Words and Pictures

Er en mand mere værd end sine ord? Er en kvinde mere værd end sine billeder? Hvad er stærkest – ord eller billeder?

DramaKomedieRomance
Produktionsår: 2013
Varighed: 111 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Scott Hicks,
Medvirkende: Juliette BinocheClive Owen,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Per Breindahl - 09.06.2015KRIG PÅ ORD OG BILLEDER
"Pennen er stærkere en sværdet" – "Et billede siger mere end 1000 ord" – er et par af de kendte talemåder, der beskæftiger sig med styrken i ordet og billeder. I denne film sættes ord og billeder for alvor op mod hinanden i den afgørende styrkeprøve - hvad er stærkest: Ordet eller billedet?

Filmens scene er en skole i USA – vi følger to lærere: Litteraturlæreren Jack Marcus (Clive Owen) og billedkunstlæreren Dina Delsanto (Juliette Binoche).

Jack er ud over lærergerningen også forfatter, men har ikke publiceret noget i de seneste seks år – desuden er han ved at udvikle et seriøst alkoholproblem, der betyder, at han kommer for sent på arbejde hver dag, drikker i bilen i frokostpausen og svigter sin søn. Nu er jobbet i fare, og Jack må gøre noget ekstraordinært for at blive på skolen og beholde den lærergerning, han elsker.

Skolens nye billedkunstlærer Dina Delsato er en anerkendt kunstmaler, hvis værker sælges for store beløb – men på grund af leddegigt, har hun svært ved at klare sig selv og er flyttet til byen for at være tættere på familien. Nu kæmper hun både mod smerterne og for at få sine elever til at yde deres allerbedste i kunsttimerne. Allerede inden, hun præsenteres for sine lærerkolleger, løber rygtet i forvejen: Hun går under kaldenavnet "Istappen" og har efter sigende slået en elev med sin stok.

De to ambitiøse kunstnere støder sammen, fordi de begge forsøger at få eleverne til at prioritere netop deres fag højest. Det får forfatteren til at erklære maleren krig – nu skal det afgøres: Er ordet eller billedet stærkest.

En film, der handler om ord og billeders styrke, skal naturligvis være fyldt med velskrevne ord og stærke billeder. Her skuffer filmen ikke. Den har citater fra en række klassiske værker, især ordets mester Shakespeare citeres flere gange. Alle billeder i filmen er malet af Juliette Binoche selv – hun studerede kunst, inden hun blev skuespiller.

Det er en fryd at følge de to læreres personlige udvikling og intellektuelle livtag med hinanden – en udvikling, der drives af kampen mod henholdsvis alkoholmisbrug og sygdom. Selv om afvisninger og hårde replikker mod hinanden dominerer filmen, afslører jeg vist ikke for meget ved at fortælle, at de to gennem deres mange dueller også fatter sympati for hinanden.

Under kampen mellem de to stærke egoer om at præstere det ypperste ligger også en anden kamp – den mellem den unikke solopræstation og det at sætte egen udfoldelse lidt til side og dyrke relationerne til andre mennesker. Man skal ikke give op trods modstand i livet. Man skal bruge passionen og talentet, stræbe mod det ypperste og give det videre til næste generation. Men samtidig skal man behandle sine medmennesker ordentligt. Kunsten skal ikke misbruges for at skade andre.

Jeg oplevede, at filmens hovedbudskab er, at kunsten er vigtig, men kunst er ikke alt – relationen til andre mennesker er også vigtig – måske endda vigtigere!

Det er ikke hver dag, man finder begavede og intellektuelle film, der også er underholdende – men det er "Words and Pictures". Den skal jeg helt sikkert se igen, for at få at få et gensyn med alle ordene og billederne.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer