• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Vera Drakes hemmelighed

Vera Drake

Sygeplejersken Vera Drake foretager i 1950'ernes England illegale aborter på unge piger indtil det bliver opdaget.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Ved livets begyndelse
Produktionsår: 2004
Varighed: 124 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Mike Leigh,
Medvirkende: Imelda StauntonRichard GrahamEddie Marsan,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 14.07.2008Vera bliver - til familiens store bestyrtelse - midt i en glædelig familiebegivenhed med forlovelse, graviditet og frokost hentet af politiet.

Filmen begynder helt i sort med stille musik. De grå bygninger med mange små lejligheder er rammen om de frysende grå mennesker der arbejder og bor i området. Filmen får os på en tidsrejse tilbage til efteråret 1950, og krigen er ikke langt væk. Der er knaphed på varer, men Vera har en hel håndfuld småjobs med rengøring og fabriksarbejde. Hun passer sin mor og flere andre og er hurtig til at invitere på mad og en kop te.

Alle er lykkelige for hendes lyse sind og store hjælpe-gen. Der er typisk småborgerlig hygge og ære ved arbejde og livet. Men så følger vi hende ud på endnu en opgave. Hun foretager en abort på en ung kvinde. Der er flere der bliver hjulpet – og nettet strammes. Efter mange års arbejde med illegal abort, kommer én af "patienterne" på hospitalet, og politiet får fat i hendes navn.

"Abort? - det er noget, I kalder det, jeg hjælper bare," er næsten det eneste hun kan få sig til at sige. Hun ved, det er ulovligt, men vil kun hjælpe byens unge piger, der er kommet i uføre skyldigt eller uskyldigt. Vi følger politiets respektfulde arbejde, familiens bestyrtelse, tilgivelse og omsorg.

Filmen er kritisk over for abortlovgivningen, som den var dengang. For mange er det overflødigt nu - desværre - men vi får et godt indblik i argumentationen for abort-tilhængere. Men jeg savner i udpræget grad den anden side, hvor tilhængere af det ufødte liv er skildret.

Filmen har fået mange priser og er en god oplevelse, også for mig, der godt kan se argumenterne for abort, men ikke er enig i vægtlægningen.

Filmen er et inspirerende drama om den virkelige Vera Drake der var illegal abort-sygeplejerske i efterkrigstidens England.

Til refleksion
Vera er hovedpersonen – men hvordan spiller de andre skuespillere? Oplever du dem som ægte, levende mennesker?

Hvem har særligt instruktørens sympati? Hvem er hans skurke? Skildrer filmen håb?

Hvordan er Vera i stand til at udføre sit arbejde med glæde, når hun bliver så fortvivlet, da familien finder ud af, hvad hun har gang i?

På hvilken måde har begge sider i abortdebatten skabt fjendebilleder af hinanden? Hvordan påvirker disse billeder en konstruktiv og åben debat?Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer