• DEN GRÆNSELØSE nu på dvd og blu-ray

  • LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Tunnelen

Da der opstår brand i en af de mange norske tunneler, må redningsmanden Stein gå ind i røgen for at lede efter overlevende - bl.a. hans egen teenagedatter, som han ikke har vist særlig meget opmærksomhed.

DramaThriller
Produktionsår: 2019
Varighed: 105 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Kjersti Helen Rasmussen,
Medvirkende: Thorbjørn HarrYlva FuglerudLisa Carlehed,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 09.12.2020NÅR KATASTROFEN RAMMER 

Norge har mere end tusind vejtunneler. Kun få af dem har nogen form for flugtmuligheder eller sikkerhedsrum. Folk må selv redde sig ud. Siden 2011 har der været 8 ulykker med brand, men ingen af dem har kostet menneskeliv. Med disse oplysninger indledes katastrofefilmen "Tunnelen", der er inspireret af de tidligere ulykker.

De menneskelige ansigter
Inden katastrofen indtræffer, lærer vi de medvirkende lidt at kende. Hovedpersonen er Stein (Thosbjørn Harr), der er enkemand på tredje år. Han er tidligere redningsmand, men har skiftet arbejde, fordi han lovede sin døende hustru at passe godt på deres datter Elise (Ylva Fuglerud). Teenageren Elise reagerer negativt, da Stein får en kæreste, og foreslår, at hun skal fejre juleaften hos dem. Uden at fortælle sin far det, stiger Elise på bussen til Oslo for at holde jul hos sin bedstemor. Vi møder også et par lastvognschauffører, den ene med en tankvogn med benzin, og et ægtepar med to piger og en hamster på bagsædet. De er på vej til julefejring hos noget familie. Ud over de mange redningsarbejdere, som kommer i spil i løbet af filmen, bliver de nævnte personer motoren, der driver handlingen frem og binder den sammen. Det fungerer rigtig godt at få menneskelige ansigter på de forfærdelige scener.

Lidt at tænke over
Hvis man holder af katastrofefilm og ikke går alt for meget op i, om det hele rent logistisk kan gå op, så er der solid underholdning i denne film. Der er også så mange følelsesmæssigt stærke scener, at man kan se den på grund af de helt eksistentielle temaer. Kan en indsatsleder tillade sig at holde en af mændene tilbage fra farerne, bare fordi det er hans egen søn? Kan en redningsarbejder tillade sig at trodse indsatslederen, som måske er alt for forsigtig? Hvordan reagerer mennesker i panik? Er det realistisk, at nogle bliver ekstremt egoistiske, mens andre sætter deres egen sikkerhed til side for at hjælpe? Og så er der også det politiske spørgsmål: Kan myndighederne tillade sig at tage så let på sikkerheden?

En anelse symbolik og en advarsel
Der forekommer en antydning af et fadervor, men ellers er der inden indslag af tro. Nogle kan finde Kristus-symbolik i næsten alle film, men der er vist ikke meget i "Tunnelen", der kan tolkes symbolsk. Måske kan man få noget ud af en scene i bussen, hvor passagererne får tre valgmuligheder. De kan blive i bussen, hvor røgen kun lige er begyndt at trænge ind. De kan gå mod udgangen af tunnelen, som måske er 2-3 kilometer væk, eller de kan følge Elise lidt længere ind i tunnelen i retning af branden, hvor hun ved, at der er et teknikrum. Men tør man følge en teenager med pink hår, bare fordi hun siger, at hendes far har arbejdet i tunnelen?

Filmen er godt fotograferet, og effekterne i forbindelse med eksplosion, brand og røg er i orden. Alle hovedrollerne er besat af skuespillere, som klarer opgaven godt. Enkelte steder er der lidt tendens til parodi og forenkling af personerne, men heldigvis kammer det ikke over i for meget føleri og sentimentalitet. Først og fremmest ligner filmen en stærk advarsel om, hvor katastrofalt det kan være, hvis der ikke er en gennemtænkt beredskabsplan.

Kan ses på blockbuster.dk.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

AnneDorthe, 23-09-22 22:42:
Vældig spændende film med gode skuespillere og flot filmet
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer