• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Dokumentar

Trøffeljægerne fra Piemonte

The Truffle Hunters

En skøn og underfundig dokumentar om fire ældre trøffeljægere og deres hunde. En film om skabelsens skønhed. Et forklaret indblik i det enkle, holdbare liv i Italiens udkant.

Dokumentar
Produktionsår: 2020
Varighed: 84 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Gregory KershawMichael Dweck,
Medvirkende: Piero BottoSergio CaudaMaria Cicciù,
Stikord:
 Hund,


Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 09.11.2021ET VARMT OG SMUKT LIV 

Åh hvor var den dog skøn, denne aldeles udramatiske film om svampesamlere fra det nordvestlige Italien. Filmen er skabt af de to engelske instruktører Michael Dweck og Gregory Kershaw, som gennem flere år har fulgt fire ældre italienere, hvis liv har handlet om at samle en sjælden og særlig dyr trøffel, en type svamp, som gemmer sig under jorden, forbundet med rødder, og som kun kan findes med hjælp fra hunde, der kan snuse sig frem til gemmestederne.

Instruktørerne har øjensynlig placeret kameraer forskellige steder, hvor det i ren stilstand har indfanget disse fire ældre personers trøffelmani sammen med forskellige andre involverede personer - og hunde! For hundene hører i den grad med i historierne. Hundene er noget nær familie for disse trøffeljægere. Den ene af trøffeljægerne, der er ugift og uden børn, behandler sin ene hund, som var hun hans elskede, underdanige hustru.

Livet her og hinsides
Kameraet er også sat på en af hundene, så vi følger trøffeljagten helt ned i de opgravede jordhuller. Der er et utal af sjove, skæve og skøre vinkler undervejs. Én af de fire ældre er stået af trøffeljagten, og han mosler rundt på gården med sit lange hår og skæg og afviser blankt en trøffelkøbers vedvarende appel om at vende tilbage til trøffeljagten. Han sætter sig foran den gamle skrivemaskine derhjemme med en cigaret i munden og forsøger at skrive sig gennem sit trøffelliv.

En anden af mændene er nået en alder af 87, men elsker stadig sine trøffelture, ikke mindst om natten, til hans kones stigende bekymring og frustration. Han og hunden får den lokale præsts velsignelse under en gudstjeneste. Og senere taler præsten med ham om livet efter døden og forsikrer ham om, at han også i det hinsides vil få mulighed for at gøre det, han elsker mest af alt: at finde trøfler.

Et enkelt jordeliv
Og lige netop denne vinkel kaster et slags forklarelsens skær ind over, hvorfor filmen føles som en slags livseliksir. Det er en film, der understreger jordens glæde i det mest enkle, jordnære jordeliv. Og den glæde er forbundet med skabelsens skønhed i noget så enkelt som at hengive sig til glæden ved at finde gode svampe. Og skaberværkets skønhed hænger dybt sammen med den kommende verdens skønhed.

Filmen opnår en mærkelig form for intensitet ved hjælp af virkelig god klipning. Den laver de mest finurlige sceneskift undervejs fra den ene til den anden del af historierne. Og som tidligere nævnt mange gange med en underfundig tone af humor.

Jeg anbefaler den varmt – denne lille film om et meget perifert livsrum i en italiensk udkant, som kan give én sans for det daglige livs potentiale for ægte, holdbar livsglæde.

Kan ses på Blockbuster.dkBrugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer