• STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Action

Total Recall

I genindspilningen af "Total Recall" får vi en omgang action og menneskejagt i en fremtidsby, der er som taget ud af "Bladerunner" og "Minority Report".

ActionScience fictionThriller
Produktionsår: 2012
Varighed: 118 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Len Wiseman,
Medvirkende: Colin FarrellKate BeckinsaleJessica BielBill Nighy,
Stikord:
 Magt,


Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 10.08.2012"Total Recall" fra 2012 bør tildeles to forskellige karakterer. Hvorfor? Fordi den er en genindspilning af actionfilmen med samme navn fra 1990. Den nye film som sådan giver jeg 4 stjerner. Den nye film sammenlignet med den originale giver jeg 3 stjerner.

Instruktøren af den nye udgave, Len Wiseman, kunne undgå den megen sammenligning med originalen, men når nu han selv giver en række nik og hints til den i sin nyindspilning, så er en sammenligning uundgåelig.

Begge film er inspirerede af Erindriger engros af forfatteren Philip K. Dicks. Her har vi at gøre med en rigtig interessant forfatter, hvis bøger er science fiction-historier, og hvis tema stort set altid er spørgsmålet: Hvad er virkelighed? Findes vi? Findes universet? Hans historier gør ofte brug af alternative universer, og der er ikke nogen helte i hans historier. Det er "almindelige", arbejdende mennesker, historierne handler om.

Mange af Dicks' historier er blevet filmatiseret af Hollywood, men alle film, uden undtagelse, har ændret hovedpersonen fra at være "almindelig" til at være en actionhelt. Det gælder Ridley Scotts filmatisering af "Bladerunner" (1982), Steven Spielbergs filmatisering af Minority Report (2002), og det gælder både Paul Verhoevens "Sidste udkald" ("Total Recall") (1990) og Len Wisemans genindspilning fra i år.

Alle filmene leger med ideerne fra Dicks' bøger om virkelighed/fantasi og science fiction-universer, men de ændrer alle hovedpersonen fra at være en almindelig, arbejdende borger, til at være en actionhelt.

Sidste udkald
I Verhoevens originale "Total Recall" er det muskelbundtet Arnold Schwarzenegger, der er actionhelten. Hele filmen er en "typisk" Schwarzenegger-film med bankebøf og sort humor, og så har den det herlige over sig, at den er så 80'er-cheesy og kitchet.

Ikke desto mindre er handlingen i filmen spændende, og der fokuseres grundigt på spørgsmålet: Er vores helt den, han siger, han er? Befinder han sig i virkeligheden eller i en drøm? Det var Verhoeven dygtig til at arbejde med i filmen fra 1990, og alle disse ting tilsammen gjorde, at den i dag er lidt af en klassiker.

Læg dertil nogle spøjse karakterer og situationer: Damen med de tre bryster, Schwarzeneggers forklædning som stor dame, da han ankommer på Mars, de forskellige mutanter, osv. – og så det, at filmen er lavet før digitaliseringens tid, dvs. alle kulisser er "ægte", og der er anvendt dukker (animatronics) i mange scener. Samtidig er actionsekvenserne så tilpas voldsomme og blodige, at filmen bestemt har fortjent sin aldersgrænse på 15 år.

Total Recall
Len Wisemans nye udgave fra 2012 er visuelt en kæmpe oplevelse. Det skal der slet ikke være nogen tvivl om. Hvad der var dystert og mystisk i "Bladerunner", hvad der var spændende science fiction-futuristiske landskaber og byer i "Minority Report", er i Wisemans "Total Recall" ganget med 10. Filmen er bare flot og CGI-effekterne er fremragende lavet.

Som kender af originalen kan man også sagtens genkende hovedtrækkene i historien. Blot foregår hele filmen nu på Jorden – i en dyster fremtid – og ikke på Mars. Og filmens hårdtslående, modbydelige skurk er nu en kvinde.

I Wisemans "Total Recall" er der fokus på actionsekvenserne. Der er fokus på de lange jagter, hvor helten jages igennem byen af robotter og soldater. Der er fokus på slåskampene og de store eksplosioner. Kan man lide den slags, så er filmen guld værd.

Er man hæmmet af at have set originalen, så mangler man mere fokus på temaerne omkring fantasi/virkelighed, agent/ikke-agent, og den sorte humor mangler helt.

2012-udgaven af "Total Recall" indeholder en række venlige nik og hilsener til originalen: Der er kvinden med de tre bryster. Der er vores hovedperson, der siger, at han da godt kunne tænke sig at besøge Mars (skønt han, i modsætning til originalen, ikke gør det). Der er den store kvinde i modtagelseshallen, der siger "tre uger", mm.

Altså: Filmen i sig selv får 4 stjerner. Sammenlignet med den kultagtige original får den 3 stjerner.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer