• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Action

Top Gun: Maverick

Tom Cruise er efter 36 år tilbage som pilot for udviklingen af nye fly i efterfølgeren til "Top Gun". Der er noget for alle: hæsblæsende action, følelsesmæssigt drama, kærlighed, fjendskab og forsoning.

ActionDrama
Produktionsår: 2022
Varighed: 131 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Joseph Kosinski,
Medvirkende: Tom CruiseJennifer ConnellyMiles TellerVal Kilmer,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 29.07.2022EN FILM HELT I TOP 

Man taler om, at det generelt er vanskeligt at lave en opfølger til en vellykket film, men mon ikke det er rekord, at der går 36 år fra en blockbuster-film til 2'eren kommer? "Top Gun" blev en af filmhistoriens mest populære film, og den blev den 25-årige Tom Cruises gennembrud som skuespiller. Siden har han haft hovedrollen i den ene storsælgende film efter den anden, vistnok kun med en enkelt fuser undervejs, men det er først nu, som næsten 60-årig, han har hovedrollen i en efterfølger, nemlig "Top Gun: Maverick".

Stadig enspænder
"Top Gun" er en fortælling om det amerikanske luftværns skole for elitepiloter. I den første film møder vi en flok skrappe piloter, der ikke kender til begrænsninger. Pete Mitchell (Tom Cruice) skiller sig ud som den, der har sværest ved at indordne sig det militære system. Han fik tilnavnet Maverick, der betyder enspænder. I 2'eren møder vi den pensionsmodne Maverick, der nu er testpilot for udviklingen af nye fly. Han har stadig svært ved at indordne sig og er derfor ikke blevet forfremmet til mere end kaptajn. Det er han også ret ligeglad med, for det eneste, han vil, er at flyve. Hvis det ikke var for hans kollega og kammerat fra ungdomstiden, Tom "Iceman" Kazansky (Val Kilmer), der er blevet admiral, var han røget ud af luftværnet for længst.

Det samme eller bedre
Inden filmen begynder, træder Tom Cruise frem på lærredet og holder en lille tale, hvor han takker os, fordi vi vil bruge tid på at se filmen. "Alle medvirkende har gjort deres bedste for at lave en film, I vil nyde," siger han blandt andet. Og det tror jeg på. Der er noget for alle: hæsblæsende action, følelsesmæssigt drama, kærlighed, fjendskab og forsoning. Alt sammen præsenteret med filmhåndværk af høj kvalitet. Alt i 2'eren er helt på niveau med etteren - eller bedre. I 1986 brugte man endnu ikke dobbeltoptagelser med grøn skærm eller computermanipulation, så alle flyvescener er filmet i luften i rigtige F14 jetfly. Det gjorde man også i 2'eren for at opnå det samme autentiske resultat.

I "Top Gun: Maverick" er der gået cirka 36 år siden historien i "Top Gun". De karakterer, der er med igen - bare ældre - spilles af de samme skuespillere. Selv flyene er de samme. Man har lavet en historie, hvor en meget farlig og afgørende operation ikke kan udføres med moderne fly. Kun de gamle F14-fly vil kunne klare de ekstreme udfordringer. Pete "Maverick" Mitchell får til opgave at uddanne 12 elitepiloter til opgaven. Der er en deadline på tre uger for operationen. Maverick ønsker ikke opgaven. Han er pilot, og ikke lærer, påstår han. Men han skal undervise og ikke flyve. Handlingen trækker tråde tilbage til "Top Gun", så det er ikke en ulempe af se den først, men det er ikke nødvendigt.

Ikke kun action
"Top Gun: Maverick" er ikke kun en effektiv actionfilm. Den giver sig god tid til at skildre de personlige konflikter, der opstår undervejs. Der er spændinger mellem Maverick og hans overordnede, mellem piloterne i eliteenheden og mellem noget, der skete i 1'eren, og nu. Da Maverick må erkende, at pensionsalderen nærmer sig, gør han sig tanker om sin identitet. Hvem er han overhovedet, hvis han ikke er pilot i luftværnet. For én, der har passeret pensionsalderen - eller måske står overfor den - er der flere ting at spejle sig i.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.7 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer