• I WANNA DANCE WITH SOMEBODY nu på dvd og blu-ray

  • METER I SEKUNDET i biografen

  • Hotelejeren fra HOTEL RWANDA løsladt se filmen på filmstriben.dk

  • THE PRESTIGE nu på HBO udover Viaplay, dvd og blu-ray

  • THE FIGHTER nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

  • 5000 BLANKETS trosbaseret film - nu til streaming

  • RESTEN AF LIVET Bedste danske film ved Bodilprisen

  • FILM MED STIKORDET PÅSKE fx BARABBAS

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Tolkien

En flot film om J.R.R. Tolkien, som giver indblik i, hvad der inspirerede ham til at skrive sine værker. Desværre mangler et af de vigtigste elementer – troens dimension, som spillede en afgørende rolle for forfatteren.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Biografiske filmTEMA Hobbitten og Ringenes Herre
Produktionsår: 2019
Varighed: 112 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Dome Karukoski,
Medvirkende: Lily CollinsColm MeaneyNicholas Hoult,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 06.12.2019FORESTIL DIG

Denne smukke film giver et portræt af John Ronald R. Tolkien som ung. Han blev senere berømt for sine bøger Hobbitten og Ringenes Herre. Filmen skifter dels mellem forskellige livssituationer fra hans barndom og ungdom, og dels mellem hans deltagelse i første verdenskrig, som er et omdrejningspunkt. Det er tydeligt, at målet med filmen er bedre at forstå mennesket bag forfatteren, og hvad der kunne have inspireret ham til at skrive sine værker. Filmen slutter hvor Hobbitten begynder – den dag, hvor Tolkien sidder foran et blankt stykke papir og skriver den første sætning af bogen

Livstrådene
Vi får et indblik i Tolkiens opvækst i Birmingham, hvor vigtige begivenheder kommer til at præge ham. Hans interesse for eventyr kom tidligt til ham. Det var især broderskabet T.C.B.S. med tre andre klassekammerater og mødet med den unge Edith Bratt, der fik varig indflydelse på ham. Senere ser vi frygtelige scener fra fronten med død og ødelæggelse. Vi ender i Oxford, hvor Tolkien tager en akademisk uddannelse og ender som professor ved universitetet.

Filmen har hele vejen igennem smukke billeder med flot natur og gennemførte kulisser. Vi ser bogstaveligt talt, hvordan Tolkiens eventyrverden former sig af de begivenheder, han oplever. Det virker overbevisende og storslået. Det er en flot ramme til en dramatisk historie. På mange måder var Tolkiens liv relativt almindeligt, og det er flot at se, hvordan man har kunnet skabe et dramatisk filmforløb omkring nøglebegivenheder i hans liv.

Filmen mangler tro

Filmen introducerer de kerne-elementer, som præger Tolkiens litterære univers såsom venskab, krig, kærlighed og sprog. Dog mangler der en af de vigtigste elementer, nemlig troens dimension, som er en hovedsag i Ringenes Herre. Vel hører vi en enkelt salme i filmen, og Tolkiens værge, præsten Francis Morgan optræder nogle gange, men det faktum, at Tolkien hele livet var en bevidst katolsk kristen med regelmæssig kirkegang, går filmen let og elegant hen over. Desuden får filmen ikke med, hvor meget Francis Morgan faktisk kom til at præge Tolkiens liv, og hvor meget tid han brugte sammen med ham. Til gengæld gives der god plads til kæresten Ediths frustrationer over ikke at have de samme muligheder som mændene. En film kan ikke få alt med, og denne film har foretaget nogle valg i forhold til fokus. Her kunne jeg godt savne en mindre sekulær udgave af Tolkiens liv. Så selv om denne film er en god og smuk indføring i Tolkiens liv og i baggrunden for hans forfatterskab, kunne det være godt at se en anden version, hvor den kristne og kirkelige prægning i hans liv står tydeligere.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer