• LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Tick, Tick ... BOOM!

Lin-Manuel Mirandas nyeste mesterværk er fortællingen om musicalforfatteren Jonathan Larsens desperate forsøg på at slå igennem på Broadway. En kamp som senere endte med kæmpehittet ”Rent".

Biografi/baseret på virkelig historieDrama
Produktionsår: 2021
Varighed: 115 min.
Censur: 13 år
Instruktør: Lin-Manuel Miranda,
Medvirkende: Andrew GarfieldAlexandra ShippVanessa Hudgens,
Stikord:
 Aids,


Anmeldelse:

Af: Christoffer Winther West - 25.03.2022EN BOMBE AF UNDERHOLDNING 

"Tick, Tick … BOOM" er den semibiografiske musical om Jonathan Larson, der desperat prøver at slå igennem som musicalforfatter på Broadway i New York. I den virkelige verden endte han faktisk med at slå igennem med kæmpehittet Rent, men på dette tidspunkt har han ikke skrevet den endnu.

Jon, spillet af Andrew Garfield, er en næsten 30-årig mand, der til daglig arbejder som tjener i en fortovscafe i New York. Den virkelige passion er dog at skrive sange og musicals, og han prøver desperat at slå igennem med sit mangeårige projekt Superbia. Én ting er, at det er en svær branche at få succes i, men noget helt andet er, at han samtidig kæmper med at få den dårlige løn til at strække til. Desuden har han en kæreste, der har fået tilbudt arbejde i en by langt væk, en bofælle og ven, der flytter væk, en aids-epidemi, der raser blandt vennerne og ikke mindst en kolossal skriveblokering. Spørgsmålet er, om han skal holde fast i sin kærlighed til karrieren - eller om han bare skal give op og gå en anden vej.

Effekter med omtanke
Filmen er utrolig fint produceret og fortæller historien på en interessant måde, hvor vi skiftevis ser klip fra en “rigtig” fremførelse af musicalen Tick, Tick… BOOM!, som Jonathan Larson ville have fremført den, og så nogle filmatiserede sekvenser i en magisk realisme, der minder mere om en traditionel film. Det bryder noget af filmuniversets magi, og minder os om den biografiske del af fortællingen på en elegant måde. Lin-Manuel Miranda er instruktøren, og han holder et vanligt niveau - det hele er veldrejet og sangene flyder naturligt fra skuespillerne. Selv for os, der ikke er store musicalfans, må man tage hatten af - det fungerer bare eminent godt. Andrew Garfield er nomineret til en Oscar for sin hovedrolle, og det ville bestemt ikke komme bag på mig, hvis han vinder. Det er en vanvittig stærk skuespilpræstation.

Hvis man skal sige noget negativt, så er det dog, at filmen forsøger at ramme en æstetik fra de tidlige 90'ere, hvilket er tro mod historien, men engang imellem får det produktionen til at se billig ud. Det er et fedt kunstnerisk valg, men det generede mit øje i enkelte passager.

Den amerikanske drøm
Det er vanskeligt at tale om, at filmen har et budskab, for kan et selvbiografisk værk virkelig have det? Dog er der ikke nogen tvivl om, at filmen hylder den amerikanske drøm, også i en sådan grad, at hovedpersonen Jon gentagende gange vælger sig selv og karrieren fremfor de mennesker, han omgiver sig med. Det skaber en ambivalens i min sympati for historien og Jon som figur. For kan manglende sympati for sine medmennesker virkelig retfærdiggøre, at han senere skriver en af de helt store musicals i amerikansk kulturhistorie? Måske kan man leve med det skæbnesvangre valg, fordi det ikke sker uden fortrydelse, men det kræver måske også, at man ser Jonathan Larson som en kulturel helt og foregangsmand.

Endnu en til Netflix-køen
Alt i alt er "Tick, Tick… BOOM!" en rigtig god film, der er veldrejet, velskrevet og rigtig underholdende. Man kan sagtens se den og være underholdt uden at være musicalfan, men jeg vil nok mene, at den mest er lavet til dem, der allerede værdsætter denne genre. Det gode ved den er, at den findes på Netflix, og at de fleste teenagere derfor sagtens kan se den, uden at den bliver for meget af det gode. Tilføj den endelig til din Netflix-kø, du vil ikke være skuffet.

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer