• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

The Way Back

Syv fanger flygter fra en sibirisk fangelejr i 1941. En flot og seværdig film, som dog mangler lidt indre drama.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2010
Varighed: 133 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Peter Weir,
Medvirkende: Jim SturgessColin FarrellEd HarrisSaoirse Ronan,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 28.09.2011Den polske officer Slawomir Rawicz udgav i 1956 sine erindringer om flugten fra en sibirisk fangelejr i 1941. Bogen, som er skrevet af en ghostwriter, fortæller en ufattelig historie om syv fanger fra Gulag, som flygter sent om vinteren, mens det endnu er bidende koldt, og sneen falder. Fra Sibirien vandrer de 6500 km til Indien og passerer undervejs den mægtige Gobi ørken og Himalaya. Undervejs støder en 17-årig polsk pige til gruppen. Fire omkommer gennem ørkenen og i Himalaya, fire når frem til friheden i Indien. Bogen blev en bestseller og er oversat til 25 sprog. Rawicz' historie er sidenhen blevet draget i tvivl af flere.

Jeg tilstår, at jeg blev en anelse skuffet, da det sidste gik op for mig - efter at have set filmen. For alene bevidstheden om filmens afsæt i en sand historie gjorde det hele en smule mere imponerende og stærkt. Dét antyder så måske også en svaghed ved filmen. Den står måske ikke helt i sin egen ret. Den lever ikke helt i kraft af en historie, der har så meget almengyldigt i sig, at dens autenticitet kan være underordnet.

Nuvel, det er en flot og seværdig film, lad det være sagt uden tøven. Især er filmens naturscenerier fabelagtige. Jeg ærgrer mig kun over ikke at have set den på stort lærred. Der hører den uden tvivl hjemme.

Og selvfølgelig er hele oplægget elementært spændende. Den korte skildring af opholdet i den umenneskelige fangelejr, den umulige flugt derfra, og derefter en ufattelig udmarvende vandring med mange nærmest uoverstigelige forhindringer undervejs, som da også betyder fire omkomne. At fire personer når frem, er i sig selv et bevægende mirakel.

Undervejs er der også et vedkommende psykologisk drama mellem de højst forskelligartede flygtninge. Et fint sidespor er historien om den polske officers hustru, som under tortur angav ham til det sovjetiske efterretningspoliti, og som følgelig aldrig vil kunne tilgive sig selv – og derfor er det ham alt om at gøre at nå hjem for at tilgive.

Men det er alligevel, som om det menneskelige drama i historien aldrig letter helt.  Mærkeligt nok, når man tænker på, hvem instruktøren er – Peter Weir - som har stået for en perlerække af film med netop hovedvægten på det overbevisende, almengyldige menneskelige drama. Film som Vidnet, Døde Poeters Klub, "Green Card", "Fearless" og "Master and Commander".

Måske var Peter Weir selv så grebet af den ufattelige bedrift i historiens ydre handling, at han glemte det indre drama? Men se endelig filmen, den er pengene værd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer