• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Drama

The Shack

Filmen - efter romanen Hytten - giver kirken en tiltrængt udfordring i forhold til at formidle evangeliet ind i vores tid. Men stå alene kan den ikke.

DramaTEMA Kristne film
Produktionsår: 2017
Varighed: 127 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Stuart Hazeldine,
Medvirkende: Sam WorthingtonOctavia SpencerTim McGrawRadha Mitchell,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 05.09.2017GUD ER KÆRLIGHED

Denne film er baseret på William P. Youngs bestseller af samme navn - på dansk Hytten. Filmen er udsædvanlig, da den formår at inkludere det meste af bogens noget tunge dialog omkring Gud og tro på en tilgængelig måde. Filmen er domineret af samtaler omkring dybe spørgsmål, såsom Guds væsen, samt en kærlig Gud og det onde i verden. Filmen er vellykket i dens måde at kombinere bogens enkle historie med de store samtaler på. Det skyldes også de smukke rammer, som giver øjnene noget at arbejde med, mens øret og hjernen er travlt beskæftiget med at forholde sig til budskabet i de lange samtaler. Det er godt gået, og det er der kommet en smuk film ud af.

Møde med den treenige Gud
Filmen handler om den forholdsvis almindelige familiefar Mack Mackenzie, som får et chok, da hans yngste datter Missy bliver bortført og dræbt på en ferietur ved en skovsø. Han rammes af en depression, som først ændrer sig, da han på mystisk vis inviteres tilbage til den hytte, hvor resterne af Missy blev fundet. Der møder han den treeninge Gud i form af tre forskellige mennesker, som hjælper ham i gang med at bearbejde den svære oplevelse. Mack fremstår som en lidt skeptisk og indelukket mand, der har meget ondt at bære på. Han repræsenterer en mandetype, som typisk ikke ville se en film som denne her, og det er klogt at bruge ham som rollemodel. Det kunne få flere mænd til at give den en chance.

Filmen har nogle fine pointer i forhold til samtalen omkring Macks traumer, og de onde ting, som fylder meget i ham. Vi bliver præsenteret for nogle enkle forklaringer, som redegør for både det ondes problem, og de centrale kristne begreber omkring forsoningen og tilgivelse. Selvom det er lige forsimplet nok, er det en forbilledlig måde at forklare de kristne grundsandheder enkelt på. Her står filmen (og bogen) stærkest.

Mere end støttepædagog
I forhold til det billede, filmen giver af Gud, er jeg mere skeptisk. Filmen (og bogen) tager et stort opgør med en typisk opfattelse af Gud som streng og fraværende. Der er en kritisk, men kærlig distance til traditionel kirketro og praksis. På et tidspunkt siger Jesus til Mack i sin beskrivelse af kirken: "Jeg vil ikke have slaver, jeg vil have venner … Kald dem [de kristne], hvad du vil. Jeg vil bare se folk blive forandret af Papas [Guds] kærlighed." Jeg forstår godt pointen, og det er en udfordring at formidle den uforbeholdne kærlige side af Gud, som filmen understreger. Problemet er, at filmen synes at gå i en grøft for at distancere sig fra en anden grøft. Gud er reduceret til en god (og for menneskelig) kammerat, som bare er rigtig rar at være sammen med. Jeg anerkender gerne, at Jesus har den side, som kommer frem i filmen, og at det er den, Mack har brug for at møde, men Jesus var også meget radikal i sin undervisning og i sin opfordring til efterfølgelse. Det samme kan siges om Gud Fader. Den gamle hvide mand med det store skæg, som Mack ser i kirken, er en parodi, men Gud som en hyggelig sort 'mama' er det også. Gud vil mere med os end bare at være støttepædagog til hjælp med at komme videre i livet.

Kompliceret teologi gøres enkel
Filmen er god som tankevækker, og den kan bruges som oplæg til samtale i en studiekreds af modne kristne. Treenigheden og Guds væsen er kompliceret teologi, og filmen minder os om, at det ikke er ligegyldigt tankespind. Filmen kan danne udgangspunkt for at beskæftige sig med vigtige sider af kristendommen, som mange kristne ikke forholder sig særligt meget til. Ikke-kristne og uerfarne kristne får dog en skæv opfattelse, hvis de tror, at filmens fremstilling er klassisk kristen.

Filmen giver kirken en tiltrængt udfordring i forhold til at formidle evangeliet ind i vores tid. Jeg ved at bogens budskab har virket forløsende og berigende for kristne, som kunne se sig selv i Macks situation. Det er fint nok. Men stå alene kan den ikke.

Kan ses på blockbuster.dk.

Se også artiklen Hvorfor er der delte meninger om bogen Hytten.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.6 af 6. 14 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Anja, 07-04-20 06:34:
Dette er min absolut favorit film. Som helt ny kristen giver denne film mig en indsigt som jeg klart kan bruge til at styrke og fastholde min nyfundne tro på en god og kærlig Gud. Næste skridt at at få læst hele Bibelen fra ende til anden hvilket jeg endnu har tilgode.
Karin, 15-01-19 22:41:
Jeg oplever at filmen giver et indtryk af det guddommelige, som er sat ud over det religiøse og dogmatiske, som mødes i kirkelige sammenhæng.
Personligt oplever jeg det som en beskrivelse af en allestedsværende kærlighed kraft, der er mere end den religiøse Gud, vi møder i kristendommen. En guddommelig kraft der er uafhængig af en etikette og et navn.
For mig er det det stærke i filmen.
Jesus lære kom først, med sit stærke kærligheds og tilgivelsers budskab.
Først senere var der mennesker der skrev det ind i en stivnet Formel, der byggede på datidens normer.
Daniel, 20-01-18 23:09:
Jeg synes helt sikkert at det er en god film , som helt klart er værd at vælge at se, troende som ikke troende. Jeg synes der er mange lærerige ting i filmen i forhold til ens tro samt forståelse af Gud i en nutidig og generel verdenssammenhæng.

Filmen handler om velsignelsen i at lære at tilgive sine medmennesker, trods de hændelser som kan ske i nutiden eller som er sket i fortiden.

Filmen kan være til hjælp for ens personlige liv fremover, da den bringer mange gode budskaber og pointer.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer