• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Gyser

The Reaping

En by i det amerikanske bibelbælte rammes af bibelske plager, og en specialist i at afsløre mirakler tilkaldes. Men har plagerne virkelig en naturlig forklaring?

GyserScience fictionThriller
Produktionsår: 2007
Varighed: 99 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Stephen Hopkins,
Medvirkende: Hilary SwankDavid MorrisseyIdris Elba,
Stikord:
 Tro,


Anmeldelse:

Af: Johannes Korsholm Poulsen - 15.01.2008Udgangspunktet for gyseren "The Reaping" virker umiddelbart ret interessant: Katherine Winther (Hillary Swank) er specialist i at afsløre de naturlige årsager bag påståede mirakler. Hun har en fortid i kirken, men efter at have mistet sin mand og datter på missionsmarken i Afrika har hun mistet troen, og gør nu alt for at modbevise det overnaturliges eksistens. Sammen med sin assistent bliver hun inviteret til den lille by Haven, som ligger godt gemt af vejen i den allermest isolerede del af det amerikanske bibelbælte. Byens sø er nemlig blevet rød som blod.

De stærkt troende indbyggere er overbevist om, at det er Gud selv, som slår dem med de 10 plager, fordi de tillader en lille pige at gå uantastet rundt, selvom de mistænker hende for at have myrdet sin bror. Pigen og hendes mor, som er enlig og bor uden for byen som en anden spedalsk, mistænkes også for at have forbindelse til okkulte kredse. Midt i al mystikken skal vor heltinde så forsøge at manøvrere i krydsfeltet mellem videnskab og tro, mens minder om hendes mand og datters tragiske død blander sig mere og mere med den mareridtsagtige virkelighed, hun befinder sig i.

Man kan altså sige, at et par af de rigtigt store konfliktområder i det amerikanske samfund er repræsenteret: Der er kampen mellem den genopstandne ateistisk-videnskabelige tro på fornuften og en stærkt højreorienteret kristendom med enorm magt i de amerikanske randområder. Der er kontrasten mellem de oplyste byboere og de næsten middelalderlige, statiske landsbysamfund. Alt i alt er der lagt op til mange spændende dilemmaer, og det er da også bemærkelsesværdigt, at den slags ret komplicerede problemstillinger danner grundlag for noget så kommercielt som en gyserfilm. Det siger en del om, hvad der optager både Hollywood og dets publikum.

Der er bare et lille problem: Ideen er god nok, men den er virkelig elendigt udført! Historien hænger simpelthen ikke sammen, selvom den da kaster nogle fine gys fra sig hist og her. Hillary Swank er den eneste, der for alvor hæver sig over tv-skuespillerkvalitet, og selv hun forfalder til overdramatisering og karikatur den ene gang efter den anden. Byen Haven og dens indbyggere ligner også noget, der er løgn: De fleste har vist aldrig været i bad, der er hullede overalls, papilotter i håret, pickup trucks og haglgeværer over det hele. Især byens borgmester er for meget af det gode i sit hvide jakkesæt med solhat og runde briller. Han ligner noget, der er sprunget lige ud af optagelserne til Cohen-brødrenes sydstats-farce "O Brother, where art thou?". Og uanset hvor galt det kan stå til i USA, er det altså ikke fair at fremstille de trods alt mange millioner mennesker, som er kristne og bor i det område, på en så latterlig måde.

Der er to grunde til, at jeg alligevel giver filmen mere end 1 stjerne: Hvis man er til gys, er der faktisk noget at komme efter. På det punkt minder den lidt om den okkulte bølge fra slut-halvfemserne med "End of Days" og "Stigmata". Den er ret uhyggelig. Og så er den meget sjov som en kilde til nogle (karikerede) forestillinger i Hollywood om "de andre" i det amerikanske bibelbælte.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 2.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer