• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

The Miracle Club

Sangtrioen "The Miracles" vinder en rejse til Lourdes. De håber hver især på et mirakel dér. En feel good-film på en lidt mørk baggrund, hvor skyldfølelse og tilgivelse står centralt.

DramaKomedieFilmstriben.dk
Produktionsår: 2023
Varighed: 90 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Thaddeus O'Sullivan,
Medvirkende: Laura LinneyKathy BatesMaggie SmithAgnes O'Casey,
Stikord:
 Tro,
 Håb,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 19.10.2023MIRAKLER KAN VÆRE SÅ MEGET 

Vi er i Irland i 1967. Maureen havde arbejdet ihærdigt for at få en lokal talentkonkurrence op at stå. Førstepræmien var to billetter til Lourdes med en grupperejse, som den lokale præst skal være rejseleder for. Maureen døde lige inden talentkonkurrencen, men man besluttede at gennemføre den alligevel - som en slags gravøl. Konkurrencen ender med, at sangtrioen "The Miracles" står med førstepræmien. Maureen havde selv købt en billet til Lourdes. Den får de tre mulighed for at bruge. Maureens datter kommer hjem fra Amerika til begravelsen. Hun tager også med til Lourdes. Så er filmens fire hovedpersoner samlet.

Fire forskellige kvinder
Chrissie Ahearn (Laura Linney), som er Maureens datter, kom til begravelsen efter 40 år i Amerika, hvor hun ikke en eneste gang gav lyd fra sig. Det er i begyndelsen uklart, hvad der fik hende til at rejse, men hun oplever stor modvilje fra andre ved sin hjemkomst. Eileen Dunne (Kathy Bates) var Chrissies hjerteveninde, inden den begivenhed indtraf, som fik Chrissie til at rejse. Elieen er mor til seks og er den, der tydeligst viser sin afsky for Chrissie. Hun har opdaget en knude i sit ene bryst. Lily Fox (Maggie Smith) var Maureens bedste veninde. Hun er altså en generation ældre end Chrissie og Elieen. Hun dyrker mindet om den søn, som hun mistede ved en drukneulykke for 40 år siden. Hun døjer med benene, som ikke er lige lange. Dolly Hennessy (Agnes O'Casey) var Maureens nabo. Hun har to børn - Rosie på et år og Daniel syv. Daniel kan ikke tale. Dolly er en generation yngre end Chrissie og Elieen. Bortset fra Chrissie har de alle brug for et mirakel. De har en forhåbning om, at når de kommer til Lourdes og tager et bad i grotten under kirken, vil jomfru Maria gøre det mirakel, de har brug for.

På busturen og i løbet af opholdet i Lourdes er der rig lejlighed til at snakke. På godt og ondt kommer de indbyrdes forviklinger og problemer efterhånden frem i lyset. Hvad det handler om, og hvad det fører til, vil vi ikke røbe her. Men vi kan godt sige, at det ikke er lige smukt alt sammen.

Humor med tragisk bund
Egentlig handler filmen om, hvor meget vi mennesker er i stand til at ødelægge for hinanden. Den grundlæggende fortælling i filmen er altså ret mørk. Alligevel kaldes den med rette for en komedie. Valget af humoren som virkemiddel lykkes fint. Den er virkelig både morsom og hyggelig. Men det betyder, at det ikke lykkes at komme helt ned i bunden af den forfærdelige smerte, der gemmer sig i forholdet mellem kvinderne. Humoren finder vi både i skildringen af begivenhederne på rejsen og i familierne, som de efterlader i Irland.

Respektfuld skildring af den katolske tro
"The Miracle Club" er gennemsyret af kristendom af den katolske slags. Der er ikke tale om en karikatur, og der bliver ikke prædiket for os. Præsten skildres som en omsorgsfuld og tiltalende mand, men han er ret tilbagetrukket og har ingen rolle som sjælesørger. I traileren hører man disse citater: "Kirken er god til skyldfølelse." "Den er også god til tilgivelse." Vi mener ikke, de var med i selve filmen, men de signalerer alligevel lidt om et af filmens temaer. Ud over de problemer, de rejste til Lourdes for at søge hjælp til, viser det sig, at alle fire har hver deres problem med skyldfølelse. Et andet tema er, hvad et mirakel egentlig er. Et mirakel kan være noget overnaturligt, men det kan også være, når en låst og ulykkelig situation løses op og bliver til noget glædeligt. Der er også stof til en snak om, hvad kristen tro egentlig er.

Manuskriptet er jævnt godt. De fremragende skuespillere lægger et lag på, så karaktererne bliver spændende og troværdige. Det er næsten som om, de fire skuespillere er valgt først, og så er manuskriptet skrevet ud fra dem, og ikke omvendt. Og måske er det netop sådan, det er gået til. For fans af "Downton Abbey" vil det måske være svært at se bort fra Maggie Smiths rolle der, men det gør ikke så meget, for også i denne film er hendes stærke side i første omgang de spydige bemærkninger. Bagved og godt gemt ligger der et varmt hjerte.

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer