• THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • LADY BIRD nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • NEXT GOAL WINS på dvd og blku-ray samt Disney+

Alle anmeldelser - Adventure

The Luminaries (serie)

Kærlighed, guldtørst, hævn, intriger og overnaturlige kræfter driver rundt med personerne i denne mini-western fra New Zealands guldfebertid i 1860’erne.

AdventureDramaWesternTEMA Serier
Produktionsår: 2020
Varighed: 312 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Claire McCarthy,
Roman/manuskript: Eleanor Catton,
Medvirkende: Eve HewsonEva GreenHimesh Patel,
Stikord:
 Mord,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 18.08.2020KLASSISK UNDERHOLDNING I NYE OMGIVELSER 

Denne miniserie på 6 afsnit tager os til New Zealand i 1860’erne. Her er guldfeberen begyndt for alvor. Så hvis man er vant til at se amerikanske westerns fra guldgraverområder, så kender man forholdene – bortset fra, at det her foregår i New Zealands natur. Denne natur er dels bløde bjerge, og dels en morderisk vestkyst uden havne. Det var derfor med livet som indsats at sætte sig i en robåd og nå det sidste stykke fra skibet ind til kysten.

Tre skæbner mødes
Anna Wetherell (Eve Hewson) ankommer til New Zealand i en af de gode havne, der ligger langt fra omtalte område. På skibet møder hun Emery Staines (Himesh Patel). Det er, om ikke kærlighed ved første blik, så i hvert fald en stærk fornemmelse af at høre sammen på en eller anden måde.  De aftaler at mødes igen, så snart de er i havn, men en del turbulens efter ankomsten gør, at Anna pludselig befinder sig i huset hos Lydia Wells (Eva Green). Lydia driver en forretning, der blandt andet går ud på at trække penge ud af folk ved sammenkomster og fester, hvor spiritus, spil og seancer med astrologi (stjernetydning) og spådom udføres af denne meget mystiske og tiltrækkende kvindeskikkelse. Himmellegemernes betydning for menneskeskæbner udgør en stor del af Lydias show – deraf seriens navn, der hentyder til de to store lysende himmellegemer: solen og månen.

God western – og lidt mere
Jeg skal ikke afsløre handlingen, der for det meste er en slags western med kvinder (heraf en del prostituerede) og mænd (politi, politikere og forbrydere) – samt guld, slagsmål, kærlighed, intriger og retssager - og nogle stakkels kinesere med deres opium osv ...  Lyder ovennævnte interessant, så får man virkelig noget for den tid, man bruger på serien. Samtidig er der et aspekt mere, der sjældent er i westerns: det overnaturlige.

Lige en oplysning: Hvis du kender Eva Green fra hovedrollen i en anden HBO-serie: "Penny Dreadful", så lad være med at tro, at denne serie byder på samme slags overnaturlighed. Her er ikke de dæmonbesættelser mm., som Penny oplever. Men det overnaturlige spiller en stor rolle i serien. Der er naturligvis astrologien. Men hvor meget af astrologien og spådommen Lydia Wells opfatter som reelt, og hvor meget der er rent fake-show for fortjenestens skyld, er ikke særlig klart udtrykt i serien. Der er dog mindst én af Lydias seancer, hvor hun optræder som medie for en ånd, og hvor hun overraskes på en forfærdelig måde: En aboriginal (de oprindelige beboere i Australien og omegn) kan tilsyneladende væsentlig mere, end naturvidenskaben kan forklare.

Det klart mest udtalte overnaturlige fænomen er dog et af seriens absolut gennemgående træk: Anna og Emery er astrologiske tvillinger. De er født "under samme himmel", altså på samme tidspunkt, og deler derfor liv og skæbne med hinanden på nogle ret så overnaturlige måder.

Gedigen underholdning
De forskellige personers skæbner væves ud og ind mellem hinanden ved mange voldsomme faktorers indgriben. Noget der åbenbart frustrerer mange, når de begynder at se serien, er, at vi springer frem og tilbage i tiden – godt nok kun indenfor nogle uger, men alligevel. Hold dog ud! Det giver ret så god mening, når man når hen i serien, der er flot skruet sammen rent filmisk og godt spillet af de 7-8 personer, vi følger mest. Så alt i alt gedigen underholdning med et tvist astrologi, selv om det nu nok er mere populært og underholdende beskrevet end en astrolog med respekt for sig selv ville skrive under på. Særlig ideologisk eller religiøst indhold er der som sådan ikke i filmen. Bortset fra den for tiden i filmens verden voldsomt forekommende leg med tanker omkring menneskets skæbne og eventuelt frie vilje og en eventuel mening med menneskelivet, både på det personlige og det universelle plan.

Kan ses på HBO.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer