KAMPEN OM MINE DRØMME
Filmen er bygget over en sandfærdig historie om kvinden Philippa Langleys kamp for i 2012 at finde den engelske kong Richard den Tredjes grav og dermed oprejse kongens dårlige rygte, som eftertiden har givet ham. Filmen væver forskellige livsskæbner ind i hinanden. Dermed får vi en film med et drama, som instruktøren formår at sætte godt sammen, og som skuespillerne fremstiller mesterligt, og hvor specielt Sally Hawkins gør det fremragende i sin rolle som Philippa Langley.
Kampen for mening
Vi følger den gennemsnitlige middelklassekvinde Philippa, som savner nyt perspektiv og indhold i sit liv. Hendes ægteskab er forlist, hun kæmper med kronisk træthed, og hun føler sig tilsidesat på sit arbejde. Hun bliver fanget af historien om middelalderkongen Richard den Tredje, som nogen mener er blevet uretfærdigt behandlet, først af Tudor-dynastiet, som afsatte ham, siden af litteraturen (Shakespeare) og historien, som har fremstillet ham som en ond, handicappet tronraner. Sammen med Richard den Tredje-selskabet forsøger hun at finde hans grav, for dermed at give ham den kongelige begravelse og værdighed, han har fortjent. Den fantastiske historie om, hvordan Philippa mod alle odds ved hjælp af sin intuition og tro på projektet finder graven, udfolder sig for os. Hun finder styrke i sin dialog med sin ’hemmelige ven’ Kong Richard, som viser sig for hende adskillige gange, og hjælper hende på vej i den rigtige retning.
Hyldest til kvindekamp og intuition
En central del af historien er Philippas kamp mod Leicester University med den kyniske talsmand Richard Taylor som personificeret modstander. Først bekæmper han hendes projekt, og da det så alligevel bliver en succes, udnytter han situationen groft og tilsidesætter hende. På den måde minder filmen meget om en 25-år ældre film Contact, som også skildrer en dygtig kvindes ensomme kamp mod et mandsdomineret establishment. Projektet bliver også Philippas nye passion i livet, som skaber nyt liv til det forliste ægteskab. På den måde fremstår filmen feministisk, idet den ensomme, men handlekraftige kvindes kamp mod mændene kommer til at fremstå meget stærkt.
Kampen om sandheden
Filmen har ført til en del offentlig debat i Storbritannien, da universitetets folk føler sig overhørt og fejlfremstillet. Der er blevet stillet kritiske spørgsmål til historiens sort-hvide kønsbilleder og universitetets behandling af Philippa. Tilbage står dermed spørgsmålet, om filmen og Philippa Langleys bog, som den er bygget på, fortæller den rigtige historie, eller om det er et politisk indlæg i en kamp om indflydelse. For en udenforstående er det svært at gennemskue, men mange af os har en umiddelbar sympati med magtesløse individer, som bliver trynet af et arrogant system. Parallellen til den måske handicappede Richard den Tredjes situation er slående, og på et tidspunkt siger Philippa da også til ham, at hun gør det for hans skyld.
Uanset om vi seere bliver manipuleret eller ej, er filmen godt lavet, og den giver os inspiration til at kæmpe mod uretfærdige systemer, hvor vi finder dem. Til gengæld synes jeg nok filmen også kræver en god portion skepsis. Selv mennesker med gode intentioner er ikke nødvendigvis uskyldige i deres motiver. Her må den bibelske fortælling om alle menneskers syndighed ind og korrigere filmens naive kvindesyn.
Filmen er kommet på dvd.