• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Adventure

The Leftovers sæson 1 (serie)

Hvad sker der i byen Mapleton, når 2% af befolkningen er forsvundet? En tankevækkende og flot produceret serie om tro, tvivl og mening med livet.

AdventureDramaTEMA Serier
Produktionsår: 2014
Varighed: 600 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Damon LindelofTom Perrotta,
Medvirkende: Justin TherouxAmy BrennemanChristopher Eccleston,
Stikord:
 Tro,


Anmeldelse:

Af: Kristian Kappel - 27.12.2014EVERYBODY IS READY TO FEEL BETTER
Sidst på eftermiddagen for tre år siden forsvandt 2 procent af jordens befolkning på et øjeblik sporløst. Ingen har set dem siden. Først gik verden i stå. Nu er den i gang igen. For 98 % er rigeligt til at få det meste til at fungere.

Her begynder HBO serien "The Leftovers" sin fortælling om den lille amerikanske by Mapleton. Vi inviteres med under planlægningen af 3 års dagen for "the sudden departure" – den pludselige forsvinden. På overfladen ser det hele normalt ud. Som Mapletons borgmester udtrykker det: "Everybody is ready to feel better." Det er de bare ikke. Det gør noget ved en persons verdensforståelse og følelse af sammenhæng, når 140 millioner menneskers forsvinden forbliver et ubesvaret spørgsmål. For hvad er så pludselig meningen med det hele? Det er præcis dét spørgsmål, "The Leftovers" mesterligt undersøger.

Hvad mening betyder for mennesker
Hvad gør det eksempelvis ved politimanden Kevin, som ser sin familie falde fra hinanden som følge af "the sudden departure", og hvorfor har hans hustru Laurie valgt at forlade ham for at slutte sig til "The guilty remnants" – et sekterisk fællesskab som forsøger at genfinde meningen gennem en temmelig særegen livsstil og livsmission?

Hvordan reagerer moren og ægtefælden Nora, som i et uopmærksomt øjeblik under morgenmaden får frataget sin mand og to børn? Og hvordan samler præsten Matt stumperne igen, når han ser sin (oprigtige) tro udfordret og sin menighed smuldre mellem hænderne på ham?

En rolig rejse i komplekst selskab
De 10 afsnit, som indtil videre er tilgængelige på HBOs streamingtjeneste, bevæger sig stille og roligt fremad. Vi lærer personerne at kende, vi lærer deres historie, og vi forstår (noget af), hvorfor de reagerer, som de gør. Det giver god plads til selv at tænke med. Hvad er der egentlig sket med de 140 millioner mennesker, som pludselig var væk? Og hvorfor?

En serie om tro og tvivl
"The Leftovers" er heldigvis ikke en salgstale for hverken amerikansk "rapture" teologi eller en ateistisk dagsorden om, at religion kun er for den svage. Faktisk er det svært at se det som en salgstale for noget bestemt. I stedet får vi lov til at følge de enkelte karakteres tanker, kampe og forsøg på igen at finde fast grund under fødderne. På den måde er der overraskende god plads til egne tanker og overvejelser over, hvad tro, tvivl og mening er, og hvad det betyder for et menneske at have en forklaring på, hvordan verden hænger sammen.

En særlig interessant karakter i kristent perspektiv er præsten Matt. En sympatisk og oprigtigt troende mand som både kæmper med sin egen tvivl, en svigtende menighed og desuden har gjort det til sin mission at bevise, at "the sudden departure" umuligt kan være den bibelske bortrykkelse for "de var jo ikke bedre mennesker end os".

En lille kritik
Serien er virkelig velspillet og flot produceret og desuden rimelig sober efter HBO-standarder. Alligevel er der desværre enkelte (2-3 styk) alt for grafiske sexscener, som slet ikke var nødvendige. Hvorfor nu det HBO? Derudover er det naturligvis meget svært at sige, hvor sæson 2 bevæger sig hen, når den engang kommer. Måske det hele ender i noget værre rod.

Alligevel skal man se sæson 1 - gerne sammen med andre. Der er nemlig mulighed for masser af samtaler om livet og meningen med det, som ligger og venter. Alt i alt en stor tak til amerikanerne for igen (sidste gang var "Breaking Bad") at producere både spændende, udfordrende og eksistentielt TV i høj kvalitet.

Kilde: Til Tro nr. 6/2014Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.5 af 6. 2 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer