• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

The Informant!

Mark Withacre håber på at blive topchef og en ægte amerikansk helt. Filmen er baseret på virkelige hændelser om en højt placeret wistleblower i amerikansk erhvervsliv.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaKomedie
Produktionsår: 2009
Varighed: 103 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Steven Soderbergh,
Medvirkende: Matt DamonScott BakulaMelanie Lynskey,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 03.03.2011Filmen er baseret på en virkelig historie, uden dog at være en dokumentardrama. Den virkelige Mark Whitacre kan findes på nettet og i amerikanske medier samt i en bog med samme indhold som filmen her. Kort fortalt er det en historie om en psykopatisk løgner, der lyver om alt muligt og gør meget ondt over for sine omgivelser.  Løgnene dækker over et underslæb, som går fra først 2 mio. dollars over 5 og 7 til 11 mio. Stadig ved man ikke, hvor meget han egentlig har svindlet for.

Matt Damon spiller rigtig godt som Mark Whitacre, en underdirektør og måske kommende topchef i en landbrugs-biokemisk industrivirksomhed kaldet ADM. Whitacre deltager i den internationale karteldannelse med hensyn til priser og en mængde aftaler, men det nager ham (eller gør det?), og han henvender sig til FBI.

Men der skal først beviser på bordet, og FBI kommer hurtigt til at fortryde, at de er indgået i samarbejdet med Whit-acre, der opfatter sig selv som agent 0014 (dobbelt så god som 007)! Mark Whitacre er ivrig efter at få mulighed for i hemmelighed at optage møderne mellem en række erhvervsledere, der indgår i ulovlige aftaler om priser på fødevaretilsætningsstoffer.  Whitacre er sikker på, at han vil blive fejret af virksomheden, og helt sikkert få en forfremmelse. Han er også sikker på, at båndene vil gøre ham til en vaskeægte amerikansk helt. Men hvad går galt?

Matt Damon er knivskarp og sympatisk som Whitacre – selv da hans planer om at afsløre erhvervschefernes ulovlige aftaler bliver vildere og vildere.

Instruktøren Steven Soderbergh står blandt andet bag de tre film "Ocean's 11", "Ocean's 12", "Ocean's 13" og "Traffic". Soderbergh har kastet sig over denne fascinerende fortælling om en erhvervsskandale på højt plan, som er baseret på den virkelige historie om en af de højest placerede whistleblowers i amerikansk historie.

Her er en højt begavet og hele tiden overraskende satire over nationens tilstand,. Filmen er en anelse langsom, men Matt Damon er rigtig god, og måske bare på grund af hans præsentation bliver filmen intens, underfundig og seværdig. Han gør en rigtig god figur, som den lidt skøre mand med måske en anelse skizofreni.

Nogen vil se filmen som et angreb mod kapitalisme – men måske lykkes det at få øjnene op for det, som virkelig fylder filmens beskrivelse af mennesker. Synd er en klar virkelighed i denne film om grådighed og er en stærk fortælling om konsekvenserne ved at lyve. Grådighed er måske et af de temaer, vi ofte møder i vores samfund – og ikke mindst i skildring af livet gennem film.

Det skulle også være en sort komedie. Der er lidt sjov musik, og en del komikere er blandt skuespillerne. Men det som filmen i realiteten beskriver, er ikke særlig sjovt. Afslutningen giver heller ikke meget håb til publikum. Men alligevel – det er en vigtig film med masser af underholdning, spænding og ikke mindst informationer.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer