• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Action

The Hunger Games: Caching Fire

Ondskaben og undertrykkelsen vokser. Den rige overklasse og den sultende underklasse står endnu stejlere over for hinanden. Men håbet er begyndt at spire …!

ActionAdventureThriller
Produktionsår: 2013
Varighed: 146 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Francis Lawrence,
Medvirkende: Jennifer LawrencePhilip Seymour HoffmanJohn HutchersonElizabeth Banks,
Stikord:
 Håb,


Anmeldelse:

Af: Per Breindahl - 04.12.2013Træk og modtræk. Den tyranniske præsident Snow (Donald Sutherland) blev sat skakmat af den unge Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) i den første film The Hunger Games. Det er blevet tid at sætte et modtræk ind …

Vi er i en dystropisk fremtidsverden, hvor en lille rig overklasse lever det søde liv, mens en stor meget fattig underklasse må knokle, sulte og ofre sig for de rige. For 75 år siden forsøgte underklassen sig med et oprør, der slog fejl. Som straf - og til skræk og advarsel - indførte den rige overklasse gladiator-legene The Hunger Games, hvor 12 unge mænd og 12 unge kvinder fra underklassen – tilfældigt udvalgt i hver af landets 12 underklasse-distrikter – skulle kæmpe mod hinanden i en kæmpearena. Kampene transmitteres som tv-underholdning og kun én må overleve.

I den første film blev Katniss udtaget til at repræsentere sit område, men med en god portion list og højt spil lykkedes det hende at slippe ud i live sammen med den unge mand Peeta fra hendes område. Ved starten af den nye film "The Hunger Games: Catching Fire", er der gået næsten et år.

Katniss' handling blev af mange af de undertrykte oplevet som et modigt forsøg på at udfordre overmagten, og det har givet dem håb om, at et nyt oprør måske er muligt. Dette håb vil Snow for alt i verden have kvalt, men det skal ske uden at gøre Katniss til martyr. For som præsidenten har erkendt: "Det er umuligt at styre landet med frygt, hvis håbet får lov til at leve." Her kan jeg ikke lade være med at tænke på bibelcitatet: "Og lyset skinner i mørket, og mørket fik ikke bugt med det." (Johannesevangeliet kap 1, vers 5 i den gl. oversættelse.)

På grund af denne erkendelse sendes Katniss og Peeta først ud på en charmeturné rundt i hele landet, og så ændrer magthaverne reglerne for det dødelige underholdningskoncept, så det denne gang er tidligere vindere af spillet, der skal i arenaen mod hinanden. Dermed må Katniss endnu engang ud på en mission, hun ikke har ønsket. En mission hun ikke føler sig klar til. Men også en mission hun må gennemføre, hvis håbet skal overleve…!

Både den første og den nyeste Hunger Games-film, er bragende godt skruet sammen. Scenerierne er usædvanligt flotte, der er ikke sparet på noget, især ikke når overklassens overdådige livsstil skal demonstreres. Heller ikke når de unge deltagere skal vises frem ved storslåede farvestrålende tv-shows, inden de skal i arenaen for at dræbe hinanden.

Filmene viser en verden, hvor ondskaben har magten, og hvor menneskeliv ikke sættes højere, end at de gerne må ofres for simpel underholdning. Men filmen viser også mennesker, der er villige til at ofre alt for kærligheden. Er villige til spontant at springe ind foran næsten, der bliver mishandlet eller er på vej til at blive dræbt.

Efter filmen er refleksion uundgåelig: Hvornår har vi selv en tendens til at se andre som midler til, at vi kan nå den lykke og de materielle goder, vi ønsker? Og hvornår er vi villige til at ofre alt for at hjælpe mennesker, der er truet? Hvor finder vi håbet, når ondskaben virker almægtig? 

Man sidder på det yderste af stolen under det meste af filmen – og de to en halv time, filmen varer, føles meget kortere – tiden flyver af sted. Alligevel er det, som om "The Hunger Games: Catching Fire" er lidt langsommere til at lette end forgængeren, måske fordi vi kender historien. Men nye lag lægges på persontegningen og nye personer træder også ind på scenen – her skal især fremhæves den nye gamemaster Capote (spillet af Philip Seymour Hoffmann).

"The Hunger Games: Catching Fire" hopper direkte ind i handlingen, hvor den første film stoppede – der er ikke givet plads til at sætte scenen. Så sørg for at se de to film i den rigtige rækkefølge!

Filmen er instrueret af Francis Lawrence, der også har instrueret store fortællinger som I Am Legend fra 2007 og "Water for Elephants" fra 2011.

The Hunger Games-filmene bygger på en romantrilogi af samme navn, men filmatiseringen af den tredje bog The Hunger Games: Mockingjay er delt over to film, så vi har endnu to spændende eventyr i vente. De to kommende film vil også blive instrueret af Francis Lawrence.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.7 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer