JÆVNSTRØM OG VEKSELSTRØM
Er der noget spændende ved jævnstrøm og vekselstrøm? Ja, der er historien om, hvordan datidens to giganter, Thomas Edison og George Westinghouse, kæmpede om, at netop deres foretrukne elektriske system skulle blive amerikanernes foretrukne.
Thomas Edison kender vi som opfinderen af fonografen og diktafonen, og han forbedrede også den elektriske glødelampe og var fortaler for jævnstrøm, hvor spændingen ikke er så høj, og derfor over større afstande taber effekt.
George Westinghouse kender vi som opfinderen af luftbremsen til tog, og han kunne se svaghederne i Edisons jævnstrøm og var derfor fortaler for vekselstrøm, hvor spændingen er meget høj, og derfor kan sendes over store afstande med meget lille tab af effekt.
Den opmærksomhedssøgende og den sky
Jeg blev første gang opmærksom på denne ”krig”, mellem Edison og Westinghouse, da jeg så et afsnit af TV-serien Doctor Who. Her møder doktoren de to – og den lige så berømte Tesla – og vi får fortalt noget af historien om Teslas underlige ”tårn”, som på en måde blev et meget tidligt varsel om vor tids trådløse forbindelser og internet.
Filmen præsenterer fint, at Edison og Westinghouse er to vidt forskellige personligheder: Edison er glad for al opmærksomhed, ja, han virker nærmest til at være afhængig af at blive set. Det modsatte gør sig gældende for Westinghouse, der helst undgik enhver form for offentlighed. Det er klart, at i historien og filmen ligger sympatien hos Westinghouse, men vi møder naturligvis også førnævnte Nikola Tesla, som først arbejder for Edison og siden for Westinghouse, og Tesla får desværre slet ikke den skærmtid og den opmærksomhed, som han burde få (en skæbne, der i øvrigt helt generelt overgik ham, da han døde i fattigdom). Tesla foretrækker Westinghouse’s vekselstrøm og arbejder på at bygge et tårn, som kan sende massive mængder elektrisk energi ”trådløst” ud over jorden.
Verdensudstillingen
Det helt store dramatiske omdrejningspunkt i filmen er Verdensudstillingen i 1893 i Chicago: Hvem af de to får lov at sætte strøm til alle glødepærerne ved udstillingen? Bliver det med jævnstrøm eller vekselstrøm?
Det er en vigtig og interessant historie, og vi får mange spændende ting at vide om både Edison, Westinghouse og Tesla i løbet af filmen, men der er alligevel noget underligt ved filmen: Dels får Tesla kun meget lidt skærmtid, dels underspilles den betydning som andre samtidige havde i udviklingen af strømsystemerne, og dels blev jeg nærmest irriteret over, hvordan instruktøren har klippet filmen: Den er sprængfyldt med alle mulige kamerateknikker og -vinkler, og der bliver endda leget med opdeling af skærmen i både to og tre dele, men uden at det har nogen reel betydning for præsentationen af historien eller de narrative virkemidler.
Så jeg vil egentlig konkludere, at en ellers vigtig og interessant historie om "krigen" mellem jævnstrøm og vekselstrøm ødelægges af en instruktørs overdrevne leg med tekniske virkemidler. Men hvis du har interesse i historien bag personerne, og særligt hvorfor ét strømsystem fik større betydning end et andet, så se filmen om ”The Current War.”
Filmen er kommet på dvd.