• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

The Crown sæson 6 (serie)

Sidste sæson skildrer dagene op til prinsesse Dianas død og prinsernes svære år derefter, hvor de er vrede på deres far. Dronningen må tage svære valg i forbindelse med Dianas død.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Serier
Produktionsår: 2023
Varighed: 521 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Alex GabassiChristian SchwochowErik Richter StrandMay el-Toukhy,
Roman/manuskript: Peter Morgan,
Medvirkende: Imelda StauntonDominic WestElizabeth DebickiKhalid Abdalla,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 19.12.2023I MEDIERNES SØGELYS 

I seriens første sæsoner var det tydeligt, at der var postet rigtig mange penge i "The Crown". Der var den ene storslåede scene efter den anden, og vi kom rundt til mange spændende steder i verden. Det storslåede præger ikke nær så meget seriens sidste sæson. Scenerne foregår på færre lokationer, som efterhånden er velkendte. Kun de mest centrale medlemmer af kongefamilien medvirker. Hoffets personale fylder ikke ret meget, og vi oplever stort set kun folket på anden hånd gennem avisforsider og meningsmålinger. Rytmen i klipningen er markant langsommere, så én episode kan fyldes af prinsesse Margarets sygdom og død. Alt dette er ikke i sig selv dårligt. Det giver bare serien et andet præg. 

Diana
Diana er den helt dominerende hovedperson i de første 4 episoder af sæson 6. Vi følger hende i de seks uger, som kulminerer med dødsulykken den 31. august 1997. Diana er med sine sønner William og Harry på ferie på en luksusyacht. Den ejes af milliardæren, egypteren Al-Fayed, som har et håb om, at hans søn Dodi vil falde for Diana. Dodi skal ganske vist snart giftes med Kelly fra Los Angeles, men hun er ikke god nok for Dodis far. Det går som Al-Fayed senior inderligt håber. Da Diana senere på sommeren igen er på ferie på yachten - uden sønnerne - begynder Dodi at gøre kur til Diana.

Paparazzifotograferne er så nærgående, at Diana bliver desperat. Der er ufatteligt mange scener, hvor bilen med Diana og Dodi er omringet af fotografer, og det ender med den fatale bilulykke i en tunnel, hvor Dodi dør på stedet, og Diana dør senere samme dag. Dodis far anklagede senere det britiske kongehus og efterretningstjenesten for at være skyld i ulykken med det formål at skaffe dem af med den besværlige tidligere prinsesse. Derfor er selve ulykken grundigt dokumenteret, og den skildres formodentlig troværdigt. Når denne sæson ikke får de 5 stjerner, vi ellers har givet de forrige sæsoner, skyldes det, at episoderne med Dianas eskapader kun fortjener 3.

Familiære spændinger
Prinsesse Dianas død fjerner ikke stenen i skoen for den royale familie. Dronning Elisabeth er så længe om at udtale sig efter Dianas død, at det bliver et problem for hendes folkelige omdømme. Prins Charles kæmper for, at hans forældre vil anerkende hans forhold til Camilla, så de kan blive gift. Prinserne William og Harry er vrede på Charles, som de giver skylden for Dianas tragiske skæbne. Forholdet mellem de to brødre er heller ikke for godt. Det er ikke altid let at være nummer to. Og det er heller ikke altid let af være nummer et. Folkets kærlighed bliver flyttet fra Diana til William, så han får de nærgående medier at føle. Prins William flytter ind på et universitet og begynder sine studier. Der kommer også noget romantik ind i billedet. Serien har hele vejen haft de royales indbyrdes forhold med. Her i den sidste sæson bliver det dominerende. Og det behandles på en indfølende og troværdig måde. Om det også vises historisk korrekt, er det stort set kun de involverede, der kan vide.

Modernisering af monarkiet
Præmiereminister Tony Blair er et frisk pust ind i alt det familiære. Han kan nærmest gå på vandet, og Elisabeth forsøger at få gode råd af ham til, hvordan monarkiet kan moderniseres, så meningsmålingerne vil give bedre tal. Det giver os indblik i nogle af hoffets mere bizarre traditioner. Er det for eksempel nødvendigt at have en svanepasser på lønningslisten? Dronning Elisabeth er så nervøs for folkets reaktion, at hun frygter for balkonscenen ved fejringen af hendes 50-års regeringsjubilæum. Vil de råbe hurra, eller vil de buhe?

De flotte skuespilpræstationer, som også præger denne sæson, er i høj grad med til at gøre serien seværdig helt til slut. De er også med til, at den samlede vurdering af sæson 6 bliver 4 stjerner.

Trailer til episode 5-10.

Links til anmeldelse af de forrige sæsoner kan findes nederst på anmeldelsen af sæson 1.

Serien kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer