• KONGENS STORE TALE DR2 | 29-01-21 | kl. 20.00

  • THE MIDNIGHT SKY en Netflix-film

  • MIT TUNESISKE EVENTYR nu på Filmstriben.dk

  • ANTEBELLUM nu på VOD

  • VED VEJS ENDE nu på Filmstriben.dk

  • THE PEANUT BUTTER FALCON nu på filmstriben.dk

  • TEMA familiefilm fx SJÆL

Alle anmeldelser - Drama

The Chosen season 1 (serie)

DramaTEMA BibelfilmTEMA Serier
Produktionsår: 2019
Varighed: 389 min.

Instruktør: Dallas Jenkins,
Medvirkende: Jonathan RoumieErick AvariJanis DardarisShahar Isaac,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Carsten Riis Jensen - 10.12.2019TV-SERIE OM JESUS

Hvad mon de første disciple sagde til hinanden, da de sammen gik hen for at mødes med Jesus for at begynde deres treårige vandring med ham?
Hvordan mon Simon Peter havde det med sin kone og sin svigermor, som lå syg?
Hvordan var farisæeren Nikodemus egentlig?

Det er nogle af de mange spørgsmål, der er i fokus i den nye TV-serie "The Chosen."

De seneste 10 år er vi blevet forvænt med et nærmest voldsomt antal serier, både på TV og streamingtjenester som Netflix og HBO. Der udgives serier over hele verden, og budgetterne er ofte astronomiske. Derfor siger det næsten sig selv, at der på et tidspunkt måtte komme en lignende serie om Jesus. Den er nu påbegyndt, og har titlen "The Chosen" (Den udvalgte). Heldigvis er serien i kyndige hænder. Det er instruktør og manuskriptforfatter Dallas Jenkins, der har ansvaret for serien. Han er søn af Jerry B. Jenkins, som var med til at skrive Left Behind-romanerne, og han har instrueret en række primært trosrelaterede film.

Speciel på flere måder
Det er den første længere serie om Jesus (der er planlagt omkring 50 afsnit). Hele serien er crowdfunded, dvs. alle penge til serien skaffes gennem private donationer. Serien kan allerede nu ses – med engelske undertekster – over hele verden. Det sker igennem en særlig "The Chosen"-app, hvor man giver et beløb, som dels giver personlig adgang til serien, og dels skaber mulighed for, at folk med få penge kan få gratis adgang til et eller flere afsnit.

Personskildringer og bibelsk teologisk væves sammen
Seriens første sæson, som består af 8 afsnit, er nu afsluttet. Inden serien blev påbegyndt for alvor, blev der udsendt et pilotafsnit, som er frit tilgængeligt på YouTube. Afsnittet hedder "The Shepherd", og her får man et indblik i, hvordan serien har skruet sin historiefortælling sammen, hvordan fokus er på enkeltpersoner, og hvordan vigtige teologiske emner væves ind i handlingen. Det er lige præcist disse særlige vinkler, der gør "The Chosen" til noget ganske særligt:

Pilotafsnittet handler om Jesu fødsel, men vi oplever den igennem én bestemt person, nemlig en af hyrderne på marken uden for Betlehem. Denne hyrde får tillagt en masse personlighed, bl.a. at han har et dårligt ben og går med krykker, og at han af den lokale præst får afvist sit årlige offerlam, fordi det er i alt for ringe tilstand. Afsnittet slutter med, at efter han har mødt Maria og Josef og set den nyfødte Jesus, forstår han, at hér – i krybben – har han mødt det fuldkomne offerlam, som præsten efterspurgte.

Det er denne særlige vinkel, der bruges i "The Chosen"s enkelte afsnit, og det fungerer rigtig godt: Historien om Jesus fortælles igennem "bipersonerne", som tillægges en masse karakter, personlighed og replikker. Og dermed jo altså replikker, som ikke findes i Bibelen, men til gengæld replikker, som stemmer fint med bibelsk teologi og med Jesu lære.

Der er gjort et stort arbejde ud af at skabe en så virkelighedstro atmosfære som muligt. Kulisserne er utroligt flotte, kostumerne ligeså, og man kan så mene, hvad man vil om, at de amerikanske skuespillere næsten alle har påtaget sig en "mellemøstlig" accent (lidt ligesom når en amerikaner skal spille russer i en film). Det vænner man sig til.

Jesus, Mattæus og alle de andre
I første officielle afsnit af serien, "I Have Called You By Name", introduceres vi for fire personer. Allerede her adskiller serien sig fra en typisk "Bibel-film" eller "Jesus-film", for handlingen er lavet på en TV-series præmisser, hvor man ofte over flere afsnit følger bestemte personer og ser, hvordan de udvikler sig og ofte får vævet deres historier ind i hinanden.

Her i første afsnit introduceres vi således for Maria Magdalene, farisæeren Nikodemus, Simon Peter og skatteopkræveren Matthæus. Det er virkelig spændende personskildringer, og der er gjort meget ud af at give dem en baggrundshistorie, som er med til at forklare, hvordan de senere udvikler sig, efter de har mødt Jesus. Mest interessant er tolderen Matthæus. I denne TV-serie har man valgt, at han har Asperger, dvs. en form for autisme. Det giver unægtelig en ny vinkel på Matthæus, hvor han hidtil blot var en forræder og skatteopkræver, som alle hadede.

Det er klart, at den vigtigste person i serien er Jesus. Og lad mig gøre det helt klart: Her har seriens forfattere og instruktør gjort et virkelig klogt valg! Det er Jonathan Roumie, der spiller Jesus, og han placerer sig et sted imellem Jesus-udgaven fra "The Visual Bible: Matthew", udgaven fra "The Visual Bible: John", og udgaven fra "The Jesus Film" (1979). Med andre ord: Vi får glæden og smilet og begejstringen over livet fra de to "The Visual Bible"-film, og vi får dybden og nærværet fra den Jesus-film, som bruges til evangelisation blandt fx stammer i Afrika.

Flot portræt af Jesus
Det er smag og behag og dybt subjektivt, hvordan man mener, at Jesus bør portrætteres i en historie og en film. Jeg bøjer mig i støvet for den måde, man i "The Chosen" har valgt at portrættere ham. Særligt vil jeg fremhæve to afsnit, hvor vi møder ham på en helt særlig måde.

Det er først og fremmest afsnittet "Jesus Loves the Little Children," som rent filmisk og fortælleteknisk er godt fundet på – hvis man har det okay med, at ord og vendinger fra Jesu senere liv bliver brugt og anvendt i en sammenhæng, Bibelen ikke fortæller noget om:

I afsnittet møder vi Jesus, inden han går i gang med sin offentlige tjeneste. Han er stadig blot en ukendt, omvandrende håndværker, som går fra by til by og stiller sit lille telt op udenfor byen og overnatter. En dag dukker en gruppe børn op. De kommer i snak med Jesus og fascineres af hans venlighed og lyst til at synge, lege og snakke med dem. De dukker op igen dagen efter, og Jesus tager sig tid til dem. Han begynder også at undervise dem, og han kommer her bl.a. ind på at vende den anden kind til og at bede Fadervor.

Vi får altså præsenteret en særlig side af Jesus – den vidunderlige "lad de små børn komme til mig"-side – og vi får på forhånd præsenteret vigtige dele af Jesu forkyndelse og lære. Alt sammen i et afsnit, der foregår før han gik i gang med sit offentlige virke.

Senere, i afsnittet "The Wedding Gift", er vi til bryllup i Kana, hvor Jesus første gang offentligt udfører et mirakel – og hvor vi møder den glade og dansende Jesus, der drilsk prøver at få en af sine disciple til at danse.

Binge Jesus
Jeg må sige, at det er kristne med solide rødder i evangelisk teologi, der har skrevet afsnittene, og jeg sidder og klapper i hænderne efter hver afsnit – og ofte også med en tåre i øjnene. Samtalerne mellem hoved- og bipersoner i serien er bygget så fint op, så de leder frem til og højner forståelsen af de ting, vi ved, Jesus og andre rent faktisk sagde, og hvert afsnit har ikke bare som formål at fortælle en bid af Jesu historie med rent faktisk at forkynde og formidle et bibelsk og teologisk emne. Det er fremragende godt gjort, og jeg kan kun anbefale dig at få downloadet "The Chosen"-appen og se første sæson. Mit håb er helt klart, at serien på et tidspunkt får danske undertekster.

Jeg glæder mig under alle omstændigheder over, i disse tider med mange bingewatcher-serier, at det nu er muligt også at binge Jesus.

Fakta

* Første serie om Jesus over flere sæsoner.

* Hele produktionen er crowdfunded.

* Download appen "The Chosen" og se første sæson med engelske undertekster.

* Se pilotafsnittet "The Shepherd" på Youtube.

 

Red: NB. Normalt anmelder vi kun film som findes på danske platforme og med danske undertekster, men vi har altså gjort en undtagelse med "The Chosen".

Red., juli 2020: Som nævnt nedenfor, kan serien nu ses med danske undertekster i app'en. Ved casting kan vælges sprog ved cc nederst til venstre i app'en, hvis ikke det automatisk kommer.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ane, 02-07-20 16:16:
Undertekstoversættelsen er blevet udbudt til alle, og første sæson er nu helt oversat. Derfor kan hele første sæson nu ses i The Chosens app med danske undertekster - dog kun i app'en.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer