• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Action

The Batman

En helstøbt film om superhelten, mørkets ridder Batman to år henne i karrieren. Der er god tid til at tænke over dybe psykologiske og eksistentielle spørgsmål undervejs.

ActionAdventureKrimiThriller
Produktionsår: 2022
Varighed: 175 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Matt Reeves,
Medvirkende: Zoë KravitzRobert PattinsonJeffrey WrightColin Farrell,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 04.03.2022EN ANDERLEDES FILM OM MØRKETS RIDDER 

"De frygter mig i skyggerne," siger Batman (Robert Pattinson) om Gotham Citys forbrydere, "men jeg er skyggerne." Dermed er den stemning antydet, som gennemsyrer hele filmen. Denne film om Mørkets Ridder er meget mørk, og så regner det stort set altid. Scenerne er så levende og overbevisende skabt, at man sidder der i biografsædet og fortryder, at man ikke tog gummistøvler på.

"The Batman" handler om en ung mand, der er i færd med at finde ud af, hvem han selv er. Fortidens traumer trykker ham, og han står meget alene i tilværelsen. Vi møder ham to år inde i karrieren som Batman. Han fumler med at finde sin rolle som Gotham Citys uofficielle hårdtslående næve overfor den meget udbredte råddenskab. Og råddenskaben sidder ikke kun i hjertet på skurkene i de mørke gyder. Den trives også blandt højtstående politikere, i politikorpset og i retssystemet. Der er altså nok at tage fat på, og Bruce Wayne (alias Batman) er ikke i tvivl om, at han har en væsentlig opgave. Men det går den forkerte vej med byen, selvom han nu har været i gang i et par år.

Hævn som drivkraft
Der er ingen spor af den James Bond-agtige gentleman, som nogle gange har præget Batman i tidligere film. Batmobilen er ude at køre, og der er smarte dimser, som Bruce Wayne har fået udviklet i kraft af den økonomiske rigdom, han har arvet. Men de spiller en tilbagetrukket rolle. Under en meget flot fremstillet biljagt, hvor Batman har stor nytte af sin rasende bil, tænkte jeg da også på, at den scene kun var med, fordi Batmobilen skal ud at køre. Det var lidt svært at se, hvad biljagten skulle gøre godt for på det sted i filmen, ud over at give os et storslået indtryk af et ganske imponerende køretøj.

Der er meget mørke, og der er ingen humor. Hvis der er en antydning af et smil et par steder, så er det en skurk, der et øjeblik tror, at hans onde planer er lykkedes. Men der er troværdige eksistentielle skæbner, og der er også et par værdifulde moralske erkendelser. Både skurke og helte er i stor udtrækning drevet af hævntørst. Hen mod slutningen af filmen dukker denne erkendelse op: "Hævn forandrer intet ved fortiden." Batman får nok også en forståelse af, at retfærdighed er en bedre motiverende faktor end hævn. Han kommer faktisk også i tvivl om, hvem han egentlig skal ramme med sin hævn over forældrene, der blev myrdet et par årtier tidligere.

Centrale personer
Pingvinen (Colin Farrel) er en besværlig og grov type, der volder Batman en del problemer. The Riddler er den egentlige modstander. Han holder handlingen i gang med sine finurlige og meget onde påfund. De er designet til at lokke Batman med ind i et opgør med en bestemt uretfærdighed. I politiet har Batman den hæderlig officer James Gordon (Jeffrey Wright) som ven. Han giver Batman mulighed for at optræde som en anden Sherlock Holmes på gerningsstederne. Indimellem dukker Catwoman (Zoë Kravitz) op. Hun er både en hjælp og en besværlighed. Der opstår en akavet tiltrækning mellem de to superhelte. Afslutningsscenen antyder, at vi i næste del af trilogien får mere at se til hende.

En helstøbt film
"The Batman" er hele vejen gennemsyret at godt filmhåndværk. Er man ny i Batman-universet, hjælper Batmans egen voice over-stemme fint undervejs - uden at det bliver kunstigt eller påtrængende. Musikken bærer scene efter scene på en utrolig flot måde. Castet er vellykket og skuespillerne yder gode præstationer. Tempoet er gennemgående langsomt - bortset fra action-scenerne. Det klæder filmen godt, for når der er dybe psykologiske og eksistentielle spørgsmål på spil, og der ikke er afslappende pauser i form af humor, så har man brug for lidt tid til eftertanke. Jeg hører altså ikke til dem, der oplevede, at de tre timer var for meget.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer