• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Romance

The Adjustment Bureau

Et par timers spænding garneret med lidt eftertanke om menneskets frie vilje. Filmens filosofisk-teologiske temaer bliver dog lovlig forsimplede.

RomanceScience fiction
Produktionsår: 2010
Varighed: 105 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: George Nolfi,
Medvirkende: Matt DamonEmily BluntAnthony MackieJohn Slattery,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Henrik Højlund - 18.03.2011"The Adjustment Bureau" – "regulerings-bureauet" kunne man vel oversætte titlen på en ny film, som handler om viljens frihed, om muligheden af at gå imod sin skæbne, om kærligheden, der overvinder alt, om Gud og engle, dertil thriller-spænding i noget, der ligner science-fiction-indpakning. Bedre kan det vel ikke blive for den gennemsnitlige kristne filmbruger?

Nej såmænd, gå bare ind og se filmen. Det er udmærket underholdning tilsat nogle temaer, som dårligt kan undgå at optage ethvert kristent menneske – tillige med de fleste andre.

Men forvent ikke stor filmkunst. Dertil er dens konspiratoriske tvist serveret alt for tidligt og tydeligt, samtidig med at filmens filosofisk-teologiske temaer bliver lovlig forsimplede. Det var konklusionen.

Intet tilfældigt
Hvad handler filmen så om? Om den fremstormende politiker David Norris, som ved et rent tilfælde løber ind i sit livs store forelskelse. Det viser sig imidlertid at være alt andet end et rent tilfælde. Faktisk er intet tilfældigt. Bortset fra et ægte og højst sjældent tilfælde, da Norris opdager den rette sammenhæng: Menneskene er styret af højere kræfter.

Nogen, der mest nærliggende må tolkes som engle, er hele tiden på farten – i menneskeskikkelse – for at styre menneskehedens historie i bedst mulig retning. Disse skikkelser er igen dirigeret af "formanden", Gud, må man formode.

Men kærlighedens veje er som bekendt ustyrlige. Norris vil have den eneste ene og sætter til sidst alt på ét bræt.

Fanget i et mønster
Enden på legen er, at formanden også får lært et og andet. Det er sandt at sige svært at få pengene til at passe helt med et kristent verdensbillede og gudsbillede. Det har måske heller ikke været forfatterens og instruktørens mening. Det ligner mere en film og en historie, der kan tilpasses et hvilket som helst religiøst verdensbillede. Måske kan man endda tolke den helt religionsfrit og se den som en fabel om mennesket og den frie vilje.

Selv uden religiøs overbygning har det spørgsmål optaget utallige tænkere helt op til moderne tid. Er vi i virkeligheden alle sammen resultat af arv og miljø, forhåndsbestemt til at blive, hvad vi er, uundgåeligt fanget i mønster af sociologiske, psykologiske og genetiske årsager? Det kan man mene, at filmen svarer både ja og nej til. Med en håbefuld hældning til nejet, da kærligheden, som nævnt, får det sidste ord.

Spænding med eftertanke
Filmens manuskript kommer fra en forfatter, Phillip K. Dick, der tidligere har leveret historier til fremragende sci-fi-film, eksempelvis "Blade Runner" og Minority Report, som også har underliggende eksistentielle temaer.

"The Adjustment Bureau" er slet ikke på højde med disse film. Det skyldes måske instruktøren, George Nolfi, som debuterer med denne film. Men skulle nogen have trang til et par timers spænding garneret med lidt eftertanke om, hvor langt eller kort menneskets frie vilje strækker, går man ikke helt fejl i byen med "The Adjustment Bureau".

Kilde: Indre Missions Tidende nr. 12/2011Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer