• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Action

Sweet Tooth sæson 1 (serie)

En tiårig dreng med hjorteører og -næse og et begyndende gevir tvinges ud i en verden, der er ved at falde fra hinanden. Han lærer hurtigt, at mennesker kan være enten virkelig onde, virkelig gode – eller noget midt imellem

ActionAdventureDramaTEMA Serier
Produktionsår: 2021
Varighed: 364 min.
Censur: 13 år
Instruktør: Jim Mickle,
Medvirkende: Christian ConveryNonso AnozieAdeel Akhtar,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 24.06.2021CHARMERENDE EVENTYR MED HUMOR, KÆRLIGHED OG LIVSVISDOM

En dødbringende virus har slået langt de fleste mennesker i verden ihjel. Samtidig med denne virus, opstår der også noget andet: de eneste børn, der fødes, er blandinger af dyr og mennesker. De kaldes hybrider og mødes med meget blandede følelser. Mange mennesker bruger dem som syndebukke og mener, at hybriderne er årsagen til, at virussen er opstået. Hybriderne jagtes af grupper, der kalder sig "De sidste mænd", der ønsker at fange dem og slå dem ihjel eller sælge dem som forsøgsdyr eller trofæer. Andre mennesker tager hybridernes parti og prøver at skjule dem. I begyndelsen følger vi en far, der er flygtet ud i en skov med sin hybrid-søn, Gus (Christian Convery), der pga. sin hang til søde sager får navnet Sweet Tooth. De to vokser op helt isoleret fra omverdenen, indtil jægerne finder dem. Faren dør og Sweet Tooth begiver sig ud i verden for at finde sin mor. Hurtigt slutter han sig til "Store mand" (Nonso Anozie), der egentlig ikke ønsker at have ham på slæb, men alligevel hjælper ham. Og det er afgørende for den naive dreng, for "Store mand" er virkelig stor og tilmed voldsom effektiv til at nedkæmpe fjender – både med våben og med de bare næver. Samtidig kan han bruge Sweet Tooths lugte- og høresans – og hans ukuelige optimisme.

Hybriderne
Nogle af hybriderne er som Sweet Tooth 100% mennesker, bortset fra hovedet og sanserne. Her har han hjorteører, der bevæger sig op og ned og drejer. Og han har gevir. Hans lugtesans og hørelse er også på niveau med hjortes. Men ellers er han tilsyneladende helt som mennesker. Andre hybrider har betydeligt mere dyr i sig, og nogle af dem kan ikke tale ret meget – eller måske slet ikke. En afgørende forskel til mennesker er, at hybriderne ikke kan smittes af den dødbringende virus. Derfor er de forskere, der desperat forsøger at finde et middel mod virussen, meget interesseret i at undersøge hybriderne for at finde deres forsvar mod virussen.

Fire spor
Serien beskriver udviklingen gennem fire spor. Sweet Tooth og "Store mand" er det ene. Det andet spor er Aimee (en tidligere terapeut), der i en forladt Zoo er adoptivmor for en flok hybrider. Det tredje spor er lægen Singh (Adeel Akhtar), der i et lille bysamfund af overlevende desperat kæmper for at finde en kur mod sygdommen – især fordi hans kone er ramt af den. Det fjerde spor er en fortællerstemme, der ikke så meget bruges til at beskrive et hændelsesforløb, men derimod beskriver følelser og stemninger og kommer med en hel del filosofisk livsvisdom undervejs. Fortællerstemmen er med til at danne seriens univers, der både er meget konkret og kunne være en almindelig postapokalyptisk drama-serie. Samtidig er serien tydeligvis et eventyr med en overordnet nerve, der binder alle fire spor sammen og siger noget om mennesker, dyr, natur, liv og død – og kærlighed på mange planer. Vi møder kendte temaer som fx: Hvad er et menneske i stand til at gøre (fysisk, psykisk og etisk) for at overleve? Hvad gør frygt ved et fællesskab? Hvordan opstår venskaber? Hvem er stærkest: menneskeheden eller naturen? Hvad gør man, når man opdager, at ens "far" slet ikke er ens far?

Filmatiseret tegneserie
Når en bog filmatiseres, kan man altid diskutere, om læserens egne indre billeder rammes af filmens fremstilling. I dette tilfælde er forlægget en tegneserie, der altså allerede har sat fysiske fremstillinger på alle personer og miljøer. Her kan man derfor rent nøgternt vurdere, om de rammer rigtigt. Og svaret er: I hvert fald kun delvist. Stregen i tegneserien er meget skarp og dyster. Serien lægger ud med en fremstilling af Sweet Tooth som en supersød bambi-dreng, der har de sødeste øjne og ører og et meget nydeligt baby-gevir. Der er nogle modbydelige scener i serien, men alligevel er grundstemningen mere poleret og med langt flere søde indslag end tegneserieforlægget. Hvis serien fortsætter - første sæson når ca. 1/3 henne i tegneserien - kan den næppe undgå at blive meget mere dyster – medmindre den vil forlade forlægget helt. Og serien må og skal fortsætte! Første sæson slutter med noget, der bare ikke kan være slutningen, men netop et spændende oplæg til næste sæson. Angående aldersgrænsen på 13 år: de grusomme scener antydes for det meste – men antydninger kan også være meget skræmmende. Overvej lige, om du vil lade dit barn se en festlig sammenkomst, der ender med, at gæsterne binder værten og brænder ham og huset, mens de står samlet udenfor og synger Skuld gammelt venskab rent forgå.

Moralen
Giver fortællerstemmen og handlingen os en morale? Nej – der er ikke ingen konkret og tydelig undervisning. Men der er en undertone med en livsvisdom, der er rimelig velkendt, men som nemt kan glemmes, når det hele brænder på. Noget med at huske at glæde sig over denne dag og de kære personer, man har omkring sig – for ingen ved, om det er der i morgen. Selv i den tilsyneladende største skurk kan der fremelskes noget godt. Selv den mest elskelige person kan vise forfærdelige sider af sig selv, hvis hans elskede er i fare. Derfor: Sku ikke hunde på håret eller hybriden på geviret. Gå modigt og kæmpende gennem livet og nyd de glæder, som selv frygtelige omstændigheder skænker dig.

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer