• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Summerland

Under bombardementerne af London under krigen evakueres børn til den landlige del af England. Lille Frank skal bo hos singlepigen Alice. Dette forhold begynder ikke just hjerteligt – men udvikler sig på mange planer.

DramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2020
Varighed: 99 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Jessica Swale,
Medvirkende: Gemma ArtertonGugu Mbatha-RawLucas BondTom Courtenay,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 25.08.2020ALICE I IKKE-EVENTYRLAND 

Under anden verdenskrig evakueredes børn fra London til mere sikre steder rundt om i England. Også Alice (Gemma Arterton), der er singlepige, forsker og forfatter modtager meget mod sin vilje et barn: Frank (Lucas Bond). Hvordan det forløber, skal jeg ikke røbe. Bortset fra de flashbacks og flashforwards, der tilsammen dækker hele Alice's voksne liv, udspiller hele filmen sig stort set i Alice's lille by. Filmen rummer mange spændende temaer.

To kvinder der elsker hinanden
Alice lever som single, fordi hendes livs kærlighed, Vera (Gugu Mbatha-Raw) slog op med hende efter en tids samliv.  Vera ville have en familie, ville have børn-– og det ønske var stærkere end hendes kærlighed til Alice. I datidens England var der desværre mange fordomme og fordømmelser omkring et forhold mellem to kvinder. Vera siger, at alle disse forhindringer var hun villig til at tage kampen op med for at bevare deres forhold. Den kamp kunne have været spændende at følge.

En social enspænder
Da Alice lever som single i et samfund, hvor enlige, selvstændige kvinder var en sjældenhed (især da ude på landet, hvor Alice boede for at få ro og fred til studier og skriverier) blev hun af dele af landsbymiljøet betragtet som ”heks”, og nogle af byens børn fik megen tid til at gå med at drille hende. Alice's personlighed viste sig til gengæld heller ikke fra nogen positiv side i hendes sparsomme omgang med lokalbefolkningen. Den sociale angst for anderledesheden ved storbykvinden Alice og den indirekte trussel, hun var, mod et meget cementeret landligt kønsrollemønster, hvor manden var forsørgeren, kunne også have været meget spændende at følge.

Myter eller virkelighed
Alice forsker i folklore - altså den tro/overtro, der i utallige variationer findes overalt i verdens lokalsamfund. Selv tror hun absolut ikke på noget overnaturligt eller religiøst. Hendes navn får mig til at tænke på den engelske klassiker  Alice i eventyrland. Filmens Alice er fast besluttet på at vise, at der ikke findes noget eventyrland! Hun begynder på et tidspunkt at udfolde lidt religionskritik over for Frank, som hun også indvier i sit nuværende projekt omkring et hedensk sidestykke til den kristne himmel: Summerland. Samtidig prøver hun videnskabeligt at vise, hvor alle disse myter egentlig reelt kan stamme fra. For hendes ordsprog er: "Ingenting kommer af sig selv". Således udforsker hun fænomenet "flyvende øer" og når frem til, at det er luftspejlinger. Det kunne have været spændende at se lidt nærmere på hele dette område. Også fordi hun måske alligevel åbner lidt for det religiøse/overnaturlige, da hun står over for en for hende uoverstigelig opgave: at prøve at trøste et barn, hvis forælder lige er dræbt i krigen.

Uforløst
Desværre forløses ingen af disse spændende temaer ret meget i filmen. Godt nok vender Vera tilbage i Alice's liv – og her er måske filmens eneste lidt overraskende plot. Men hvordan denne genforening så i praksis kommer til at forløbe, vises kun i meget slørede glimt. At den selvoptagede, intellektuelle singlepige, der med rædsel og stor modvillighed tager imod den evakuerede dreng, ender med at udfolde en helt anden og varm side af sig selv, lå så tydeligt i kortene, at det næppe kan overraske en eneste. Her kører filmen helt efter bedste feel good-mønster. Måske havde de været tjent med at nøjes med det. De andre temaer sætter lidt krydderi på historien, men viser samtidig nogle aspekter af Alice's liv, det kunne have været meget mere spændende at få indblik i. For en spændende kvinde er hun, og skuespillerne gør det godt. Så med et mere målrettet manuskript kunne det være blevet en rigtig spændende film.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer