• STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Drama

Store forventninger 1999 (serie)

Great Expectations

Denne version er for de, der gerne vil have mest muligt med i Charles Dickens store roman om overklasse og underklasse i London for 150 år siden.

DramaTEMA Serier
Produktionsår: 1999
Varighed: 184 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Julian Jarrold,
Roman/manuskript: Charles Dickens,
Medvirkende: Ioan GruffuddJustine WaddellCharlotte Rampling,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Per Breindahl - 28.01.2014Store forventninger er en af verdenslitteraturens store værker. Charles Dickens berømte bog udkom i 1861 og var en satirisk skildring af datidens over- og underklasse. Allerede i samtiden var romanen meget populær. Derfor er det heller ikke underligt, at mange filmfolk har ønsket at prøve kræfter med fortællingen.

Så læg mærke til årstallet – denne version af Store forventninger er BBC's miniserie fra 1999 – hvert årti har sine indspilninger af Store forventninger.

"Store forventninger" handler i korte træk om drengen Pip, der vokser op som grovsmed, men som ung mand pludselig får mulighed for at ændre sit liv radikalt: En advokat dukker op i smedjen og oplyser, at en anonym sponsor vil betale for, at Pip kan skifte sin tilværelse som grovsmed ud med et liv som gentleman i Londons overklasse. En forunderlig rejse, hvor næsegrus beundring for overklassen ændres til et afslørende indblik i overklassens tomhed og bedrag.

Men mens Charles Dickens har en forkærlighed for underklassen og tillægger den alle positive menneskelige egenskaber, så forholder det sig modsat med overklassen – her trives egoismen, grådigheden og fråseriet.

I modsætning til f.eks. Mike Newells spillefilmversion fra 2012, Great Expectations, har denne tv-version af Store forventninger en times spilletid mere at gøre godt med. Det giver mulighed for et lidt roligere tempo i handlingen og nogle ekstra bipersoner. Har man mulighed for at vælge mellem de to, vil jeg anbefale 2012-versionen, hvor billederne er flottere og satiren er endnu skarpere end her i BBC-versionen. BBC tv-serien er ikke dårlig, men for langtrukken – hvis man da ikke lige er stor Dickens-fan og skal have mest muligt med.

Blandt andre nyere af de mere end 25 tv- og filmindspilninger af denne Dickens-roman kan nævnes Graham McLarens version fra 2013, der er en optagelse af en teateropsætning, og Alfonso Cuarón-versionen fra 1998, hvor handlingen er ført op til vor tid og placeret i New York.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 2.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer