• FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

  • TEMA KRISTNE FILM fx. JESUS REVOLUTION

  • TEMA BIBELFILM fx TESTAMENTE: HISTORIEN OM MOSES

Alle anmeldelser - Drama

Speak No Evil

En psykologisk gyser i særklasse udspiller sig, da en dansk familie besøger en hollandsk familie. Filmen er ikke en hygge-gyser, men én, der virkelig kan sætte sig i mellemgulvet og sindet.

DramaGyserThrillerTEMA Danske film
Produktionsår: 2022
Varighed: 97 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Christian Tafdrup,
Medvirkende: Morten BurianSidsel Siem KochFedja van HuêtKarina Smulders,
Stikord:
 Gys,
 Vold,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 30.03.2022EN USÆDVANLIG OG ÆGTE GYSER 

Det danske ægtepar Louise (Sidsel Siem Koch) og Bjørn (Morten Burian) er sammen med datteren Agnes på ferie i Toscana. Her møder de den charmerende hollandske familie Karin (Karina Smulders) og Patrick (Fedja van Huét), der har drengen Abel. De to familier har det godt sammen og senere modtager det danske par en invitation til at komme til Holland på ferie hos dem. Da de ankommer, er alt godt, men efterhånden begynder idyllen at blive lidt anstrengt.

Barsk film
Da vi rejste os fra biografsædet, hørte jeg en anden biografgænger sige: "Det var … en lortefilm!" Jeg tror godt, jeg ved, hvad han mente og vil gerne prøve at undgå, at du får samme oplevelse. Han havde nok (og vel med lidt rette set ud fra traileren) forventet noget af det sædvanlige overnaturlige gys med spøgelser eller dæmoner og andre ting, som man egentlig godt ved, ikke findes. Men sådan er filmen ikke. Det uhyggelige sker i samspillet mellem de seks personer i det lille hollandske hus. Handlingen skal ikke røbes, men en lille advarsel: den ender uhyggelig trøstesløs og rædselsfuldt uden noget forsonende element.

Psykisk rædsel
Filmen drejer sig altså omkring relationerne mellem disse personer. Vi oplever en svag dansk mand, der længes efter at leve lidt vildt, men er en viljesløs blød mand, der sjosker efter de forventninger, der er til ham, og som han med sine gummiarme og høflige smil prøver at honorere. Louise er mere handlekraftig og skarpt-seende, men har også svært ved at brænde igennem. Det har Karin og især Patrick bestemt ikke. Sanselige, handlekraftige og i starten voldsomt venlige får de hurtigt overtaget og begynder systematisk at gøre danskerne helt viljesløse. På et sent tidspunkt i processen spørger Bjørn med gråd i stemmen: "Hvorfor gør I det her imod os?" Og svaret falder prompte: "Fordi I lader os gøre det." Det minder mig meget om film, der beskriver relationen mellem et torturoffer og bødlen, hvor et lignende psykisk magtspil om viljen udøves. Og det er vel her, filmens egentlige rædsel og gru ligger: Tænk, om den slags kan lade sig gøre i virkeligheden! Og ja, desværre, det kan det. Patricks mange redskaber og metoder undervejs kan i hvert fald genfindes i beskrivelser af magtpsykopater, der ligeledes langsomt men sikkert nedbryder ofrenes vilje og selvstændighed.

Næsten helstøbt
Filmen er tæt på at være en helstøbt gyser af den værste psykologiske slags. Dog er musikken alt for bombastisk og minder for meget om gamle gyserfilm. Og nogle af brikkerne i puslespillet passer simpelthen ikke helt sammen – eller ville umuligt kunne finde sted i virkeligheden. Men trods dette er filmen en gyser i særklasse. Ikke en hygge-gyser, men én, der virkelig kan sætte sig i mellemgulvet og sindet.

Kan ses på Blockbuster.dkBrugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.4 af 6. 30 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer