NEDTUREN
Billy Hope (Jake Gyllenhaal) er flerdobbelt verdensmester i letsværvægt. Han og hans yndige kone Maureen (Rachel McAdams) og deres datter Leila (Oona Laurence) lever i deres rigmandsvilla i New York. Billys boksetaktik er at lade modstanderen slå sig træt på ham og så til sidst – med flænget øje og blod alle vegne – at levere de afgørende slag og knockoute modstanderen. Efter en kamp prøver Maureen indtrængende at få Billy til at stoppe karrieren, inden han ender med at få boksedemens (hjerneskade som følge af for mange slag i hovedet). En ny komet på boksehimlen Miguel "Magic" Escobar prøver at provokere Billy til at arrangere en kamp mellem de to. Da Escobar kommer med sjofle bemærkninger omkring Maureen, ser Billy rødt, og de to begynder at slås midt i folkemængden. I tumulten affyrer Escobars bror et skud, der dræber Maureen. Denne tragedie udløser en total nedtur for Billy, hvor han ender som falleret arbejdsløs med misbrugsproblemer og datteren på børnehjem.
Opturen
Billy er tilsyneladende helt uden 'Hope' nu. Hans redningsmand bliver en gammel boksetræner Titus "Tick" Wills (Forest Whitaker). Han gir Billy et job som rengøringsassistent i hans træningslokaler og begynder at træne ham. Titus lærer Billy en helt ny teknik, nemlig at forsvare sig selv i ringen i stedet for bare at satse på råstyrke og den vildskab, hans vrede gir ham. Titus er med til, at Billy får en mulighed for at bokse igen. Det er en velgørenhedskamp – for øvrigt i en kirke, hvor bokseringen er placeret midt i kirken. Billy vinder denne kamp, og sammen arbejder de to på at træne Billy op til et comeback, hvor han skal møde Escobar, der i mellemtiden har erobret verdensmesterskabet. Det lykkes Billy at nå frem til kampen, hvor både hans karriere, hans personlige liv og især hans muligheder for at få et normalt forhold til sin datter, står på spil.
Tydelig plot
Filmens plot er trukket op med så fede streger, at man kan følge dem med selv en lettere boksedemens. Den handler om en fighter, der kommer fra slum og kæmper sig op i kraft af en usædvanlig stor vrede. Denne vrede udløser så også det fatale slagsmål, hvor Maureen bliver dræbt. Billy har kun det ene redskab i værktøjskassen, og da hans forsøg på at slå morderen ihjel standses af hans samvittighed, er han på vej mod bunden. I de mange scener fra retssalen, hvor han gang på gang forsøger at få tilkendt samkvemsret med sin datter, oplever vi hans manglende evne til at styre sin vrede. Titus lærer ham ydmyghed, tålmodighed, kontrol af vrede og en helt ny bokseteknik. Samtidig giver han Billy et nyt håb. Det har Billy virkelig brug for. For da han endelig har tilkæmpet sig samkvemsret med sin datter igen, vil hun i sin sorgproces ikke kendes ved ham. Stort set alle vanskeligheder løses i filmens sidste store kamp.
Reddet på point
En boksefilm med en melodramatisk historie. Dem har vi da vist rigeligt af. Hvad berettiger til, at man skulle bruge godt to timer på denne? Ja, man kan gøre det for at nyde Gyllenhaal og Whitaker, der spiller fremragende. De hæver filmen op over klicheernes sump. Gyllenhaals nye look med masser af rå muskelkraft kombineret med hans evne til nuancer i den rå fremtræden er virkelig imponerende. Man kan også se filmen, fordi der for en gangs skyld er en boksefilm, der fortæller lidt om boksning. At opleve Titus’ træningsteknik gir et ret sjældent indblik i alt det, der ligger bag det, vi ser i ringen.
Boksering i kirken
Det er nok helt tilfældigt, at velgørenhedskampen placeres i en kirke. Men for mig blev det et billede på, at hele Billys kamp måske egentlig udspilles i et kirkerum. Han forholder sig ikke selv til Gud. Men i nogle få sidebemærkninger kommer det frem, at Titus henter sin styrke hos Gud. Titus fremstilles slet ikke som en karikatur af en "hellig", men som en mand i kød og blod, der har brug for Gud. Så når Billy gang på gang udtaler, at han ikke har en chance uden Titus’ hjælp, kan man vel godt i sit stille sind tænke, at der er højere magter på spil. Men da filmen ellers er meget tydelig i sine budskaber, skal vi nok ikke lægge for meget i dette. Men tydeligt er det, at de vigtigste kampe for Billy ikke udspilles i ringen, men i hans egen indre ring. Han må kæmpe mod den vrede, der både er hans stærkeste våben og hans værste fjende. Han må kæmpe mod håbløshed og hævntørst. Kærligheden til hans datter er – sammen med Titus’ ret kontante pædagogik – drivkraften til at komme på benene igen.
Der har i boksehistorien været tre 'Billy Hope', og dele af deres livsforløb kan anes i filmens historie, men filmen er i sig selv ren fiktion.