• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Adventure

Søuhyret

The Sea Beast

Den modige pige Maisie flygter fra børnehjemmet og ender på sine drømmes mål: det bedste af skibene, der jager de farlige søuhyrer. Men måske er alt ikke, som det ser ud til at være ...

AdventureAnimationFamiliefilmTEMA Familiefilm A/7 år
Produktionsår: 2022
Varighed: 119 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Chris Williams,
Medvirkende: Danske stemmer:Lui Trampedach MortensenRasmus HammerichPia Rosenbaum,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 14.07.2022FLOT OG TANKEVÆKKENDE FILM FOR HELE FAMILIEN 

Denne nye tegnefilm er for hele familien! Dog på den måde, at de yngre årgange er bedst tjent med, at der er en voksen ved siden af, der kan sige: "Bare rolig, det ender godt!" For der er både triste og farlige ting undervejs. Men ja: det hele ender godt. De voksne kan undervejs nyde de mange finurlige detaljer og flotte skabninger.

Vi er i en tidsalder med træskibe, kanoner og søuhyrer. Kongen og dronningen i det land, hvor vore hovedpersoner er indbyggere, kan kun blive rige ved at kunne have handelsskibe rundt omkring i verden. Derfor udlover de store belønninger til de helte, der vil tage ud og bekæmpe de søuhyrer, der ødelægger skibene og dræber deres besætninger. Filmens hovedperson er den lille pige Maisie, der er forældreløs, fordi hendes far og mor var helte og døde i kampen mod søuhyrerne. Hun vokser op på et børnehjem, hvor hun er helt opslugt af historiebøgerne, der fortæller om de fantastiske helte. Og en dag opfyldes hendes drømme: hun sniger sig ombord på det mest berømte af alle de skibe, der bekæmper søuhyrer: Inevitable! Navnet på skibet betyder "Uundgåelig", og henviser vel til, at det er livsnødvendigt, at skibet findes og gør det, det er bestemt til. Nu er hun sammen med de største helte i hendes verden: skibets kaptajn Crow og dets styrmand Jacob. Crow er besat af tanken om at hævne sig på det mest legendariske søuhyre, der kendes på sin røde krop, og Jacob og Maisie er naturligvis med på ideen om at gøre en heltegerning ved at udrydde den røde trussel.

De sande helte
Men undervejs i jagten bliver Maisie faktisk ven med uhyret og begynder at tvivle på, at dette uhyre (og de andre af slagsen) er onde og blodtørstige. Tilbage på skibet ser hun pludselig, at alle de bøger, der fortæller om de slemme uhyrer og de tapre helte, er udgivet af det kongelige forlag! Tanken opstår i hende: "Hvad nu, hvis det hele er løgn? Hvad nu, hvis det hele ikke begyndte med, at uhyrerne slagtede mennesker? Hvad nu, hvis det begyndte med, at kongehuset sendte folk ud for at slå dem ihjel, så de oplevede menneskene som fjender og siden bare har forsvaret sig? Hvad nu, hvis "heltene" i virkeligheden er narret til at kæmpe en kamp, der kun drejer sig om kongehusets magt og indtjening? Hun får efterhånden overbevist Jacob om, at hun har ret. Filmen ender med, at Maisie – støttet af Jacob -  bliver den sande heltinde, der afslører løgnen og standser kampene. Så skibets mission var slet ikke så Inevitable alligevel ...

Underholdning på højt plan
Filmen er en nydelse både i animation og i dens humor. Inevitables besætning er sammensat af så mange fantastiske personligheder, at vi voksne både kan nyde dem og også se referencer til fx Moby Dick. Også Sådan træner du din drage har leveret inspiration til både indhold og grafik.

Historien har flere tråde, der væves fint sammen: Heltefortællingerne og deres betydning for forældreløse Maisie. Hendes samspil med sin "storebror"/papfar Jacob er den tråd, der leverer mest varm humor undervejs. Crows hævntørst og besættelse af at nedlægge det røde uhyre, er den mest dystre tråd, der minder om kaptajn Akabs galskab i Moby Dick. Det røde "Søuhyre" slynger sin både skræmmende, nuttede og hjertevarme tråd gennem det hele og tilsammen væver trådene en rigtig god historie med både spænding, action (fx nogle drabelige kampe mellem inevitable og søuhyrer), humor og hjertegribende øjeblikke.

Morale
Filmens tema er set før: et falsk fjendebillede, der får grådige mennesker til at se naturen som farlig og fjendtlig. At den gode vej fremad ikke er hævn og død, men er venskab og forståelse, kommer næppe bag på nogen. Men det er lidt en ny vinkel, at det er fake news, der har spundet en hel nation ind i en livsløgn, med den voldsomme styrke der ligger i fjendebilleder og den deraf følgende frygt - og den hævntørst, som tabene i kampen naturligt medfører. En nation, der dyrker de modige helte, der ofrer deres liv, for at alle andre kan leve i sikkerhed, afsløres som en forfærdelig fejltagelse. Maisie skal derfor til at bearbejde, at hendes forældre døde som "helte" i en kamp, der var helt forkert og dybest set støttede det onde ... Men Jacob trøster hende med, at hendes forældre virkelig var helte – vel fordi de troede på det, de fik at vide og handlede modig og selvopofrende ud fra det. Nu er det en familiefilm, så temaet behandles ikke på et dybt plan. Men det er (desværre) et meget relevant tema, og det kan måske lade sig gøre at få en snak med sine børn efter filmen.

I et kristent land som Danmark er det også relevant at tænke tanker som fjendekærlighed ind – og Jesus' stædige udsagn om, at den Onde har udbredt en livsløgn i hele menneskeheden, så de ikke ser sandheden, men i stedet tror, at løgnen er sandheden – og at Gud derfor lyver og er vores fjende.

Men nu er vi vist kommet længere ud, end det gode skib Inevitable kan sejle – men det bliver filmen ikke mindre god af.

 

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.2 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Finn, 23-07-22 10:30:
Virkelig god børnefilm men kan ses af hele familien
Norman, 17-07-22 12:23:
Forudsigelig, kedelig og woke
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer