RYSTENDE OG SKRÆMMENDE
Ren dystopi! Hollywoods provo og slemme dreng, Oliver Stone, har gjort det igen. Denne gang har han lavet en højest kontroversiel film om whistlebloweren Edward Snowden, det unge computergeni, som i 2013 lækkede oplysninger fra amerikanske efterretningstjenester om masseovervågning af millioner af almindelige amerikaneres liv og ligeledes overvågning af statsledere og almindelige mennesker over hele verden. En overvågning, der foregik totalt uden for demokratisk kontrol.
Da Stone skulle have finansieret filmen, smækkede alle amerikanske filmselskaber pengekassen i, ingen turde røre ved emnet Snowden med en ildtang, så filmen er finansieret med europæiske penge. At amerikanerne ikke tør tage emnet op skyldes, at Snowden er anklaget for forræderi mod fædrelandet og nu sidder i eksil i Rusland, hvilket på en eller anden måde bare gør filmen endnu mere troværdig og skræmmende. For hvem er man så bange for?! Er Snowden en helt, eller er han en forræder? Stone er ikke i tvivl.
CIA og NSA (National Security Agency) ansætter Snowden til via avancerede computersystemer at overvåge hele verden for potentielle terrortrusler, men efterhånden går det op for Snowden, at systemet misbruges og går imod forfatningen. Han beslutter sig derfor til at smugle oplysningerne om masseovervågningen ud af landet og overgive disse til journalister.
Stone, Snowden og Goliat
Stones klare ærinde er da også at hylde den lille mand, en nutidens idealistisk David, der går op imod overvågningens Goliat og forsøger at rydde op i et korrupt system - et system, der ikke skyr nogen midler for at hellige eget mål. Det går op for én, at CIA og NSA ved ikke bare lidt, men alt om folks liv og færden og bruger det efter forgodtbefindende, også til afpresning og til f.eks. at kunne give amerikanerne fordele ved G-8 forhandlingerne. Tilsyneladende ved den amerikanske kongres ikke, hvad der foregår, og bliver i den grad vildledt.
Filmen er thriller-spændende og giver et indblik i en uhyggelig verden, som går imod alt, hvad vore danske demokratiske sind kan acceptere. Det handler om økonomisk og social kontrol, det handler om magt. NSA trækker vod i alle mobiltelefonoplysninger, sms'er og mails i hele verden efter oplysninger. Som det siges i filmen: amerikanerne vil ikke have frihed, de vil have tryghed. Men Snowden er anderledes skruet sammen. Han lever efter devisen: En mands nytte afhænger af, om han lever op til sine egne idealer. Snowden var parat til at ofre sin egen frihed for at give amerikanerne deres tilbage. Han delte den amerikanske befolkning i to, og det vil filmen her også gøre, for Oliver Stone har klart valgt side, og den falder ikke ud til Obama-administrationens fordel. Uhyggeligt er det også at tænke på, at hvis der ikke kommer "snor i" tilgangen til oplysninger, vil en kommende amerikansk præsident i den grad kunne gøre sin egen og verdens befolkning til gidsler i et kæmpe helt uoverskueligt overvågningsapparat.
Persongalleriet
Joseph Gordon-Lewitt spiller rollen som Snowden til perfektion, og det virker stærkt, da den rigtige Snowden dukker op til sidst i filmen. Når den ikke når helt op på seks stjerner er det, fordi der alligevel går lidt stereotyp spionskurk i den, da Snowdens chef og mesterlærer inden for CIA træder ind på scenen med en særdeles kynisk tilgang til hele måden at bruge sin magt på, - det virker lidt iscenesat for spændingens skyld.
"Snowden" er i den grad en film, der får én til at gå hjem og sætte et plaster over det lille webkamera på pc'en, for hvem er det, der lurer på én lige nu?! SE DEN! Du vil lide af paranoia længe efter …