• THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

  • THE APPRENTICE i biografen

Alle anmeldelser - Thriller

Skytten

En film om politik og terror i Danmark i dag. Som thriller når filmen ikke helt i mål, men den kommer omkring mange vigtige temaer, som er en debat værd.

ThrillerTEMA Danske film
Produktionsår: 2013
Varighed: 94 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Annette K. Olesen,
Medvirkende: Trine DyrholmKim BodniaNicolaj Lie KaasKristian Halken,
Stikord:









Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 08.03.2013



Politiker mod journalist
En ny dansk regering er ved at indgå en stor aftale med Grønland og USA om olieudvinding. Journalisten Mia Moesgaard (Trine Dyrholm) forsøger at konfrontere ministeren Thomas Borby (Nikolaj Lie Kaas) med, at regeringen faktisk blev valgt ind på at gøre præcis det modsatte af at udvinde olie i Grønland: at føre en grøn politik! Mia er ikke den eneste, der er kritisk over for denne politik. Da hun i en tv-debat med Borby kommer til at sige noget, der kunne tolkes som en opfordring til at gøre modstand mod regeringens løftebrud, bliver hun i de følgende dage taget til indtægt for den sporadiske folkelige modstand, der viser sig ved demonstrationer.

Geofysisk snigskytte
Men hun har også – uden at vide det - en anden spiller på banen. Den netop fra Grønland hjemvendte geofysiker, Rasmus (Kim Bodnia) ser olieudvindingsprojektet som en trussel mod mange tusinde menneskers liv, da det vil øge den globale opvarmning og blandt andet medføre voldsomme oversvømmelser. Han er en ualmindelig dygtig skytte og begynder at føre politisk kamp ved at være snigskytte! Hans mål er de fire ledende politikere og pengemænd, der står bag olieprojektet. Sideløbende med skyderiet prøver han at få Mia til at trykke hans informationer, så befolkningen kan se, at politikerne lyver om omfanget af udvindingen. Mia har ikke meget tid, da hun skal til Indien for at hente sit længe ventede adoptivbarn!

Mere skal ikke røbes af handlingen, der udspiller sig i kendte scenarier fra dansk film for tiden: avisens redaktion og politikernes magtspil på borgen. Blandet med indklip af den ensomme snigskytte og nogle billeder af is, der smelter.

Etiske temaer
Filmen tager nogle meget relevante temaer op omkring miljø, civil ulydighed, politikersnyd, pengenes magtspil, stormagters underbordsforhandlinger og luskede aftaler. Anders Bodelsens roman blev første gang filmatiseret i 1977, hvor temaet var atomkraft. Men selv om temaet er ændret, så det passer til nutiden, er dilemmaerne stadig lige skarpe.

Tydeligst står dilemmaet: Er det egentlig mord, når man ødelægger miljøet, så det indirekte medfører mange menneskers død? Og er det i givet fald forsvarligt, ja måske ligefrem etisk anbefalelsesværdigt at skyde nogle få topfolk for at forpurre planen og dermed redde livet for mange? Ja, hvem er dybest set terrorister: forbrugerne, politikerne eller snigskytten?

Måske har filmen også en lille tvist i det, at Mia prøver at redde fattige mennesker i fjerne egne: i hvert fald det ene barn, hun adopterer. Eller er det mest egoisme, der driver hende?

Og hvad driver dybest set Rasmus? Denne ensomme kæmpe, der godt nok har en del samtaler med Mia i løbet af filmen, men som alligevel fremstår som noget af en gåde, selv efter sidste skud.

Tam thriller
Desværre lever manuskriptets og filmens kvalitet ikke helt op til dens mange gode intentioner. Der er lidt for mange passager, hvor der reelt ikke sker noget som helst. Vel er der en del flow og nogle hektiske passager, men jeg synes slet ikke, den fastholder mig i åndeløs spænding fra først til sidst. Nogen løsning på dilemmaet er der ikke – men det er vel også svært at rede alle disse tråde ud. Jeg havde måske forventet, at trådene sitrede lidt mere i spænding, når filmen slutter. Nu ligger de lidt slatne og retningsløse tilbage. Og isen smelter stadig …

Én overraskelse har filmen dog i kategorien "Ny dansk film med en kvinde i hovedrollen": ingen sex og ingen umulige eks'er, man skal bøvle med!

Vigtige temaer
Men hatten af for de spændende temaer! Så filmen kan faktisk godt bruges som oplæg til en debat, der bestemt er spændende og relevant i et kristent land:

1. Er det i virkeligheden mord, når vi i vores forbrugervanvid skaber miljøkatastrofer. Mord på nøjagtig samme måde, som hvis vi skød folk med en riffel?

2. Må vi kristne selv gribe til vold (lige fra demonstrationer med fysiske indslag, over at bruge snigskytter til undergrundskamp), hvis de demokratiske spilleregler trædes under fode af politikerne og magt-polerne i samfundet?

Begge spørgsmål er efter min mening åbne for en bred vifte af svar, hvis vi ser det bibelske materiale og vores lutherske baggrund, så der er potentiale til en spændende samtale. Og lykkes dét, må filmen vist have nået sin dybeste intention.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.8 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer