• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Drama

Shoplifters

Manbiki kazoku

Et rørende og bittersødt familiedrama om en japansk familie som ernærer sig ved dårlig betalt arbejde og butikstyveri.

DramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2018
Varighed: 121 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Hirokazu Koreeda,
Medvirkende: Lily FrankyKirin KikiSakura Andô,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Johan Schmidt Larsen - 12.10.2019OMSORG PÅ SAMFUNDETS BUND

Vi befinder os i en japansk storby. Her møder vi en sammenbragt, fattig familie, som lever et stille og anonymt liv på samfundets skyggeside. Familien består af forældrene Osamu og Nobuyo, datteren Aki og sønnen Shota samt bedstemoren. Trods de trange og kummerlige forhold holder familien omsorgsfuldt og kærligt sammen.

Familien lever af forældrenes dårligt betalte jobs samt butikstyveri, hvor de på snedig vis fremskaffer alt, hvad de ellers har brug for af daglige fornødenheder. For, som faren fortæller Shota, "så tilhører varerne i butikkerne jo ikke nogen, før de bliver solgt!"

Ømhed og butikstyveri
En aften finder Osamu og Shota en lille forsømt pige, Yuri, som tilsyneladende altid befinder sig alene og forfrossen på familiens altan. De beslutter sig for at tage det sultne og mishandlede barn med sig hjem, og inden længe er hun en naturlig del af familien. Gennem familiens varme og ømhed, begynder Yuri langsomt at afsløre sin familiebaggrund, men hun lærer naturligvis hurtigt alle fiduserne ved butiksrapseri og bliver snart en habil butikstyv.

Filmens første del er et humoristisk, smukt og rørende portræt af en familie, som lever på den forkerte side af loven. Desuden viser filmen, hvad en familie kan kapere, hvis den bindes sammen af gensidig omsorg.

Boblen brister
Men den idylliske boble må nødvendigvis briste, da bedstemoren dør, og Shota bliver taget på fersk gerning. Og da Yuris familie efter længere tids tøven melder datterens forsvinden til politiet og de sociale myndigheder, vælter den lille familiens hemmeligheder ud af skabet. Ingenting er, som det så ud til på overfladen, og dermed testes familiens sammenhold til det yderste.

Filmen er et fremragende, bittersødt familiedrama om småkriminalitet, fattigdom, ømhed, kærlighed og omsorg, som det udspiller sig blandt det japanske samfunds laveste klasser. Man kan med god ret spørge, om filmen glorificerer mennesker, som konsekvent befinder sig på den forkerte side af loven og desuden har en datter, som ernærer sig som stripper og prostitueret. Det kan der måske nok være tendenser til, men instruktøren lykkes alligevel med at holde balancen, fordi filmens handling hele tiden balancerer mellem det lyse og smukke og tragedien.

Et tankevækkende familiedrama af den japanske mesterinstruktør Hirokazu Koreeda, som for sine anstrengelser modtog Guldpalmerne på Cannes Film Festivalen i 2018.

Set på filmstriben.dk og kan også ses på Blockbuster.dkBrugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.5 af 6. 6 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer