• DEN GRÆNSELØSE nu på dvd og blu-ray

  • LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Action

Shadow and Bone (serie)

I en verden der ligner vores og alligevel er anderledes, kæmper nogle unge på hver deres måde for at overleve. En kamp, hvor kærlighed er noget af det stærkeste, der findes – også stærkere end magi.

ActionAdventureDramaTEMA Serier
Produktionsår: 2021
Varighed: 411 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Dan LiuJeremy WebbLee Toland KriegerMairzee Almas,
Medvirkende: Jessie Mei LiArchie RenauxFreddy CarterBen Barnes,
Stikord:
 Magi,


Anmeldelse:

Af: Sprint Aagaard Korsholm - 01.06.2021ET UNIKT FANTASY UNIVERS 

Der skal noget til begrunde sådan en overskrift – alle de utallige fantasy-universer taget i betragtning. Men vi er en del, der fornemmer, at det er sandt. Universet er modelleret omkring 1900-tallets Rusland. Man ser det fx i uniformer, navne, bogstaver, adfærd og organisation. Samtidig er vi slet ikke i Rusland eller et andet land, vi kender. Vi er i en verden, hvor nogle mennesker har magiske kræfter. Seriens plot udspændes mellem tre historier: Historien om magtkampe og magi; historien om en stærk og udholdende kærlighed mellem to unge: Alina Starkov (Jessie Mei Li) og Malyen Oretsev (Archie Renaux) og historien om et ungt forbryder-team, der kalder sig Kragerne. Scenen er landet Ravka, hvor en magisk rædsel (kaldet "The fold") er opstået som en tågefyldt barriere, der har gennemskåret landet. Da tågen er fyldt med dødsensfarlige monstre, er der kun få, der tør rejse gennem den.

En særlig evne
De personer, der har en magisk evne, kaldes grisha'er. Alle bliver som børn testet for at se, om de har denne evne i en af flere variationer. Har de det, tages de i militærets tjeneste. Alina og Mal (Malyen) er vokset op sammen på et hjem for forældreløse børn, hvor Alina snyder ved testen. Derfor er det først som ung, at hendes evne pludselig foldes ud. Endda i en grad, som er helt usædvanlig. Skulle hun være den frelser-figur, mange venter på? Skal hun en dag opløse "The fold"? Lederen for grisha'erne The Darkling (Ben Barnes) er selvfølgelig voldsomt interesseret i Alina, og hun ender derfor ved hoffet, mens Mal stadig er ved fronten. Men Mal har ikke i sinde at forblive adskilt fra Alina. Hans utrolige energi, opfindsomhed og mod er en af plottets drivfjedre. Vel er han ikke grisha, men han har her en usædvanlig stærk evne til kærlighed og trofasthed.

Kragerne
Et umage team bestående af en kvindelig knivkaster, en ung mand, der kan skyde mindst lige så godt som Lucky Luke og en mandlig leder (Freddy Carter), gemmer på en hel del under sit ret tavse ydre. Deres mål er primært penge, men de har bestemt også etiske kriterier, der måske nok er anderledes end dem, vi ellers kender, men som kan overtrumfe deres økonomiske målsætninger.

Forrygende, farverigt og flerstrenget
Det er en forrygende serie, hvor der deles rundhåndet ud af både kærlighed, kamp, magi og humor. Det er en farverig serie, hvor det "russiske" tema udspilles i flotte kulisser og dragter og andre stemningsskabende elementer – kombineret med helt nye ting, som fx en slags skibe, der kan krydse "The fold". Det er en flerstrenget serie, hvor kombinationerne af Alina & Mal, magiens verden (med The Darkling i centrum) og Kragernes mange kupplaner hele tiden skaber nye situationer. Underholdningsværdien er svær at komme udenom.

Etiske toner
Det er svært at sige så meget om etikken uden at afsløre plottet, men vi oplever bl.a. den desværre velkendte kamp for at få uindskrænket magt med alle dens bedrag og forbrydelser til følge. En kamp, der ofte opsluger den kæmpende, og gør et menneske til monster. Vi møder også en hyldest til ægte kærlighed, der overvinder mange farer og fristelser. Vi møder mange udgaver af racisme og dens skadelige virkninger. Vi konfronteres også med forskellige udgaver af religion og dermed spørgsmålet om tro og troværdighed.

Kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer