• UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALL OF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Dokumentar

Senna

Én mand - Senna - 10 år på toppen i sin sport, elsket i hele verden, forgudet i sit hjemland og omkommet for åben skærm i en alt for tidlig alder.

DokumentarDramaTEMA Biografiske filmTEMA Sportsfilm
Produktionsår: 2010
Varighed: 100 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 11 år
Instruktør: Asif Kapadia,
Medvirkende: Ayrton SennaAlain ProstRon DennisFrank Williams,
Stikord:
 Tro,


Anmeldelse:

Af: Mikael Arendt Laursen - 06.09.2011Jeg sad lige fra begyndelsen med den der underlige, trykkende fornemmelse i maven, da jeg satte mig til at se den anmelderroste og prisbelønnede film om en af de største sportsudøvere, verden nogensinde har set - brasilianske Ayrton Senna. For jeg vidste jo på forhånd, hvordan historien ville ende.

"Senna" er filmen om en legende. Brasilianske Ayrton Senna vil altid blive betragtet som en af de største racerkørere i verden. Han var ikke den, der vandt flest mesterskaber eller flest sejre. Han var heller ikke den eneste, der satte sine samtidige konkurrenter til vægs, når forholdene blev særligt vanskelige i kraftigt regnvejr. Men han havde dette særlige, som en sand mester i enhver sportsgren har. Det er svært at forklare, hvad dette ekstra er, men vi kan alle sammen fornemme det, når vi som her i filmen møder en af de helt store.

Filmen er sammensat på fornemmeste vis af en lang række optagelser primært fra årene 1984 og 10 år frem, hvor Senna kørte i motorsportens øverste klasse - Formel 1. Filmen fortæller ikke meget om tiden op til Formel 1-karrieren, men enkelte klip viser en yngre Senna både som kører og privatperson. Fokus er helt klart på de 10 år, som løftede ham op til stjernestatus verden over. Senna debuterede for det lille Toleman-team den 25. marts 1984 i Brasilien. Teamet havde umiddelbart ingen chancer for at vinde et løb endsige mesterskabet, men Senna imponerede alt og alle ved at være imponerende hurtig i det underlegne materiel. Og resten er, som man siger, historie. En rigtig god historie! Karrieren fortsatte over Lotus til McLaren, hvor han blev verdensmester i årene 1988, 1990 og 1991 og dermed opnåede heltestatus i sit hjemland som i den periode var plaget af politisk uro og stor fattigdom i brede dele af befolkningen.

Filmen skal ses af enhver motorsportsfan - så enkelt kan det siges! Og selvom du ikke interesserer dig for sporten, så vil filmen helt sikkert sætte sig nogle spor og give en stor oplevelse. De mange optagelser fra racerbilernes on board-kameraer er intense og hektiske og viser tydeligt, hvor ekstrem motorsporten er. En anden grund til, at jeg på alle måder anbefaler denne film, er det unikke indblik, filmen giver i motorsportens verden bag kulisserne. Interviews med kørere, kørermøder før løbene og kommentarer fra en lang række personer med inderligt kendskab til sporten giver filmen dybde og liv. Og derfor sidder man også tilbage med en fornemmelse af, at man næsten har kendt Ayrton personligt, når rulleteksterne pludselig ophæver fortryllelsen. “Senna” er et drama oplevet fra første række på tribunen - og endnu tættere på!

Som stor fan af Formel 1-sporten glæder jeg mig over to ting, som gør denne film til noget særligt for mig personligt. For det første får vi lov til at opleve, at Senna var en helhjertet racerkører med et særligt talent og det nødvendige drive til at ville vinde hver gang. Samtidig får vi lov til at opleve, at han også var et troende menneske på godt og ondt. Flere gange i filmen hører vi ham fortælle om, hvordan Gud og den kristne tro har haft afgørende betydning for ham. Det er særlig stærkt, når det kommer i dagene op til hans fatale uheld på Imola-banen 1. maj 1994. På den anden side ser man også hans menneskelige svaghed, når han i det afgørende øjeblik vælger at køre ærkerivalen Alain Prost af banen og derved vinde mesterskabet i 1990. Ikke hans stolteste bedrift, hvilket han også tydeligt selv viser i minutterne efter hændelsen. Så Senna fremstår for mig som et troende menneske med alle de svagheder, som vi mennesker nu engang har.

For det andet slipper vi for at høre noget som helst om, at Senna var den absolut største nogensinde i sin sport, hvilket ellers ofte bliver et stort tema, når der fortælles om Formel 1. Før ham var der kørere som Fangio, Clark, Moss, Stewart, Lauda og Piquet. Prost konkurrerede direkte med Senna i samme årti, og siden har vi set store kørere som Schumacher, Häkkinen og Alonso. Og der vil komme flere navne til, som vil sætte sig historiske spor i denne fantastiske sport. Men Senna var en af de helt store, og kan vi bare lade det blive ved det, slipper vi for en umulig diskussion. Det gør denne film, og det glæder mig meget.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer