• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Schindlers liste

Schindler's list

Under anden verdenskrig startede tjekken Schindler en forretning i Krakow og gjorde dermed en forskel for mange polske jøder.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrig
Produktionsår: 1994
Varighed: 187 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Steven Spielberg,
Medvirkende: Liam NeesonBen KingsleyRalph FiennesCaroline Goodall,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Ruben Due Lorentsen - 13.03.2007SCHINDLER GØR EN FORSKEL

"Schindlers liste" er en autentisk film, som bygger på den sande historie om den tjekkiske forretningsmand, Oscar Schindler, der ankom til Krakow i 1939 med en kuffert fuld af tøj. Han havde ét eneste mål. At tage derfra med en endnu større kuffert fuld af penge. Det skulle gå anderledes.

I min dvd-udgave er "Schindlers liste" fordelt på to disc. Den første kunne man kalde Itzhak Stern's (Ben Kingsley) disc. Itzhak Stern var den jødiske bogholder, der af Schindler (Liam Nesson) blev valgt til at køre den emaljevarefabrik, som Schindler ville starte. Imens ville Schindler virke som ansigtet udadtil ved bestikkelse af tyskerne mm. Stern får 1300 jøder tilknyttet fabrikken, folk som Stern kender, og som han ønsker at redde. Da Krakows getto, som SS kommandanten Amon Goeth (Ralph Fiennes) står for, skal ryddes, redder Schindler dem. De arbejdsdygtige jøder, deriblandt Schindlers jøder, arbejder videre fra koncentrationslejren Plazsow, som Goeth er kommandant for. Goeth myrder til højre og venstre, og da Schindler tvivler på, om manden nyder det, får Stern ham hurtigt overbevist om, at det gør Goeth. Schindler kommer mere og mere i tvivl om, hvad der er det rigtige – at tjene penge, at tjene partiet eller at redde jøderne.

Disc 2 kan man kalde Oscar Schindlers disc. Efterhånden er det gået op for Schindler, hvor det hele bærer hen.

I omgangen med arbejderne på fabrikken bliver han mere og mere knyttet til de enkelte, hvilket medfører, at han af al magt prøver at sørge for sine arbejderes videre overlevelse. Da Plazsow nedlægges, og fangerne skal til Auschwitz, køber Schindler sine arbejdere af Goeth. Navnene på de jøder, han vil købe, kommer på en liste. Stern udtrykker det sådan, at listen er livet - ellers døden. Schindler flytter i 1944 jøderne til Tjekkiet, hvor de arbejder i en lejr, hvor han praktisk taget styrer alt selv. Han er på dette tidspunkt udelukkende optaget af at redde alle, for han ved, at krigen snart slutter. Da krigen slutter, er omkring 1100 jøder i live. Da Schindler tager afsked med dem, græder han over, at han ikke fik reddet flere – han nævner, at hans bil muligvis kunne have reddet 10 mere. Jøderne, anført af Stern trøster ham med ordene "Den, der redder ét liv, redder hele verden". Schindler må flygte, da han er nazist og krigsforbryder. Amon Goeth bliver efterfølgende hængt, Schindler flygter til Argentina. Senere vendte han tilbage til Tyskland; hans forretninger gik fallit, men han blev aldrig anklaget for noget i forbindelse med krigen. Det jødiske råd erklærede ham "retfærdig" i 1963.

Schindler udtrykker aldrig klart, hvorfor han vil redde arbejderne, men det er tydeligt at se, at han betragter dem som ligestillede mennesker, hvilket får hans forhold til nazisterne til at knirke. Der er store ligheder mellem Schindlers handlinger, og Paul Rusesabaginas handlinger i Rwanda. Der er dog den forskel, at mens Rusesabagina bliver tvunget ud i de handlinger, der får ham til hjælpe andre, gennemgår Schindler en udvikling, der ændrer målet om at tjene penge, til målet om at redde så mange jøder som muligt.

Hele syv Oscars vandt filmen, heraf gik én til Lian Nesson for hovedrollen som Schindler.

Spørgsmål til samtale og refleksion
1. Sætter du alle lige højt, og hvor meget vil du gøre for at redde andre?
2. Kunne Schindler have gjort mere?
3. Kan du være med til at forhindre folkemord? – både store, som Holocaust, og mindre, som dem på Balkan.
4. Er det ok med dødsstraf for krigsforbrydere som Amon Goeth - og Saddam Hussein?Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.6 af 6. 12 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer