Krigsfilm kan være en blandet fornøjelse. Det kan være svært at forholde sig til en sådan ødelæggelse og ondskab. Spielberg har lavet en film som så realistisk som muligt skildrer krigens rædsler. Det bliver vi klar over fra begyndelsen af filmen, hvor landgangen i Normandiet på D-dag i 1944 skildres i detaljer. Det er hårdt at se på, og "Saving Private Ryan" er bestemt ikke en børnefilm. Til gengæld er filmen værd at se med unge med henblik på en god snak om krig og krigens konsekvenser.
Filmen handler om officeren John Miller, der n særlig opgave i Frankrig i forbindelse med D-dagen i 1944. Han skal finde soldaten James Ryan og bringe ham tilbage, fordi Ryans brødre er døde i krigen. Gennem farlig fjendeland forsøger de at finde ham, og da de endelig er ved målet, skal den lille gruppe forsvare en bro mod den tyske overmagt. Det kommer der mange barske krigsscener ud af, og det skal man være indstillet på, inden man går i gang med filmen.
Alligevel anbefales filmen som seværdig. Filmen er pakket ind i en ramme omkring patriotisme og det at dø for en større sag. Derfor må filmen også siges at være en udpræget mandefilm. Budskabet om at gøre sit bedste og at gøre sig fortjent kommer til at stå som overskrifter over filmens konklusioner. Vi følger de forskellige mænd, som gennem filmen gennemgår en udvikling sammen omkring deres forbilledlige leder Miller. Der lægges ikke skjul på krigens absurditeter og lidelser, som soldaterne alle på hver deres måde må gennemgå. Den tager blandt andet far på problemstillingen om at skulle forholde sig til sin modpart som menneske. Men samtidig viser den, hvordan mændene finder mening i at ofre sig, og hvordan det forhindrer dem i at gå til i had og meningsløshed. Det handler om at finde menneskeligheden i det umenneskelige.
For mig, som aldrig har oplevet krig, gør filmen mig tavs. Filmen skildrer krigen set fra den enkeltes personlige oplevelse, og det kan være svært at forholde sig til. På den anden side giver det noget i forhold til at skulle forholde sig til krig generelt. Set fra dagens Danmark er de langt væk, men de er dog alligevel også kommet tættere på i de senere år.
Flere af mændene har et forhold til Gud, og dermed får han sin rolle i krigen. Det kan være svært at forholde sig til, og de svære spørgsmål om forholdet mellem Gud og krig trænger sig på. Filmen giver ikke noget klart svar på det, men Gud fremstår som en støtte for soldaterne. Derfor handler filmen også om at finde Gud i det gudløse.
Det er en film, som man bliver klogere på livet af. Da dét er en af de bedste egenskaber ved film, får den hermed min anbefaling.
Filmen er kommet på dvd og blu-ray.