FRELSTE TEENAGERE
Amerikansk teenage-college film, der foregår i et dybt fanatisk, religiøst miljø. - Det var uden de store forventninger jeg satte mig til rette i den totalt affolkede biografsal i Århus for at se filmen "Saved"! Mine bange anelser viste sig dog at være ubegrundede.
Den relativt banale handling foregår omkring det kristne college "American Eagle Christian High School". Hovedpersonen Mary er en god kristen pige med et stabilt religiøst liv. Hun har en troende mor, en troende kæreste og er medlem af gruppen "Christian Jewels".
"Christian Jewels" består af en lille flok piger, der ser det som deres store opgave at frelse alle skolens syndere. En dag fortæller Marys kæreste hende, at han er bøsse, hvilket absolut ikke var med i Marys planer. Hendes reaktion er forståelig, hun spørger Gud til råds. Svaret får hun under en tur i svømmepølen. Mod hende kommer nemlig svømmende en mand, med istapper i håret, så han ligner Jesus på korset. Mary tolker hans budskab sådan, at hun skal gøre alt, hvad hun kan, for at undertrykke kærestens homofile tilbøjeligheder. Stik mod hendes kristne principper medfører den selvbestaltede afvænningskur, at Mary bliver gravid. Kæresten bliver sendt på afvænningsklinikken "Mercy house" sammen med alkoholikere og narkomaner for at blive "afbøsset", og Mary står alene tilbage med sine problemer og sin dårlige samvittighed.
Lederen af "Christian Jewels", den ekstremt selvgode Hillary Duff, beslutter, at Mary ikke længere kan være en del af gruppen. Marys kristne selvforståelse lider et knæk, og hun begynder at udforske andre religioner.
Afspejler fordomme
Hillary er imidlertid fast besluttet på, at hun skal omvende Mary, og mener, at en dæmonuddrivelse er nødvendig. Mary er dog af en lidt anden overbevisning.
I løbet af filmen opstår nye og uventede venskaber, og der slækkes på opfattelsen af kristendommen som en gerningsreligion. Hillary Duff viser et karikeret billede af en kristen, men hun afspejler de fordomme, som mange har om personligt troende. Hendes status ændres dog, og filmen ender med en fin morale.
Filmen er målrettet til teenagere og unge, og passer som sådan ind i rækken af amerikanske teenage-film. På trods af den halvtynde handling giver filmen anledning til eftertanke, og alle, troende såvel som ikke-troende, kan identificere sig med en eller flere personer.
Indimellem er filmen på grænsen til at gøre grin med kristendommen, men vi kan alligevel godt sidde og grine lidt af os selv. Det er vel heller ikke så dårligt med en biograffilm, der bruger lovsange som underlægningsmusik?
Kilde: Indre Missions Tidende nr. 42, 2004