• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Saints of War

Another Mother's Son

På den engelske kanalø Jersey skjuler Louisa Gould en russisk krigsfange under anden verdenskrig. Det kommer der mange farlige situationer ud af. Det er ikke nemt at vide, hvem man kan stole på.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaTEMA Anden verdenskrigFilmstriben.dk
Produktionsår: 2017
Varighed: 107 min.
Censur: 15 år
Instruktør: Christopher Menaul,
Medvirkende: Jenny SeagroveAmanda AbbingtonJohn Hannah,
Stikord:
 Mod,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 07.11.2019EN MODIG KVINDE

Et af de emner fra anden verdenskrig, som englænderne ikke er specielt stolte af, er Churchills nej til at beskytte Kanaløerne. De engelske øer Jersey og Guernsey ligger så tæt på Frankrig, at England besluttede ikke at løfte en finger for at forhindre nazisterne i at besætte dem. Inden besættelsen var omkring en tredjedel af beboerne blevet evakueret til England. En af dem, der valgte at blive på Jersey var Louisa Gould (Lou). Hendes mand døde i 1933, og hun drev deres lille dagligvarebutik videre. Hun blev i 2010 hædret som British Hero of the Holocaust for sin indsats mod nazisterne under anden verdenskrig. "Saints of War" er en filmatisering af hendes indsats og de reaktioner, der kom fra andre indbyggere i hendes landsby på Jersey.

Spændinger mellem de nærmeste
Louisa Gould (Jenny Seagrove) mistede i krigens begyndelse en af de to sønner, der var soldater i den engelske hær. Filmen antyder, at det måske var derfor, hun sagde ja til at skjule en russisk krigsfange, der var flygtet fra nazisterne. De russiske krigsfanger var hentet til Jersey for under forfærdelige forhold at arbejde med anlæg af tyske forsvarsværker.

Lou var en modig og til tider uforsigtig kvinde. Filmen udnytter effektivt de mange muligheder for spænding, som hendes dristighed giver. Den viser også fint den nervøsitet, hendes mod skaber hos de nærmeste, for når nazisterne afslørede overtrædelse af deres påbud, fængslede de ikke kun overtræderen, men også familie og nære venner. Hun bragte altså andre i fare, og det reagerede de forskelligt på. Disse psykologiske forhold, hvor alt er på spil, er en væsentlig del af filmens handling. Spørgsmålet er, hvor meget man har lov til at bringe andre i fare for at hjælpe et enkelt menneske.

Generelt om at være besat af fjenden
Filmen skildrer vilkårene under nazisternes besættelse. Man lærer en del generelle ting om at være under besættelse. Øens beboere reagerer forskelligt på den fjendtlige besættelse. Efterhånden, som der bliver knaphed på mad, falder nogle for fristelsen til at angive naboen eller andre til nazisterne for at få ekstra madrationer. Når postkontoret får et brev til tyskerne, som sandsynligvis indeholder en sådan angivelse, skal de så bringe brevet videre, eller skal de destruere det med fare for dem selv?

Tro og etik
Den kristne tro har en naturlig plads. Lou er en from kvinde, der handler ud fra en dybt forankret kristen etik. Der er bøn og kirkegang. Der er tro på, at Gud er nær hos de gode. Og der er en stærk og troværdig scene mellem to, hvor den ene henviser til Guds omsorg, mens den anden anklager Gud for at være ond. Hvis man søger en film, der kan danne udgangspunkt for samtaler om den kristne tros etiske konsekvenser, er "Saints of War" et udmærket bud.

Manuskript, fotografering instruktion og skuespil fungerer tilfredsstillende. Især gør Jenny Seagrove en god figur som den ikke helt lette karakter som Lou.

Guernseys litterære kartoffeltærteklub er en film om næsten samme tema. Den foregår på naboøen Guernsey, og skildrer også vilkårene under den nazistiske besættelse. Den er lidt mere munter og farverig og den rummer en gennemgående romance. Men som et troværdigt billede af vilkårene for en engelsk befolkning under nazistisk besættelse giver "Saints of War" måske et stærkere indtryk.

Filmen er kommet på blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Peter, 28-01-23 13:01:
Fantastisk stærk film.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer