• BLACKBERRY nu på Viaplay udover filmstriben.dk og dvd

  • FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

Alle anmeldelser - Drama

Sagen Collini

Der Fall Collini

Fabrizio Collini skyder en gammel industrimagnat og tilstår mordet, men han vil ikke fortælle, hvorfor han gjorde det. En ung advokat skal finde motivet, som viser sig at trække tråde tilbage til anden verdenskrig.

DramaKrimiThrillerFilmstriben.dk
Produktionsår: 2019
Varighed: 123 min.
Censur: 15 år
Instruktør:
Roman/manuskript: Marco Kreuzpaintner,
Medvirkende: Franco NeroElyas M'BarekAlexandra Maria Lara,
Stikord:
 Mord,


Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 29.01.2021SKYLD OG RETFÆRDIGHED STILLET PÅ SPIDSEN 

Retsopgøret efter anden verdenskrig har været temaet i flere filmatiseringer, men der er fortsat vinkler, som ikke er dækket. Den tyske film "Sagen Collini" giver os et glimt ind i nazisternes overgreb på civile i Italien. I filmens indledning krydsklippes der mellem den helt grønne forsvarsadvokat Caspar Leinen (Elyas M'Barek), der boksetræner, og en ældre mand, der bevæger sig hen mod præsidentsuiten på et luksushotel. Den ældre mand er Fabrizio Collini (Franco Nero). Han skyder med koldt blod den 85-årige industrimagnat Hans Meyer. Derefter sætter han sig i receptionen og venter på at bliver arresteret.

Caspar Leinen bliver beskikket som forsvarer, og hans modpart er en af Tysklands skrappeste advokater. Leinens problem er, at Collini tilstår mordet, men ikke vil fortælle om motivet. En stor del af filmen handler om, hvordan han arbejder på at finde frem til motivet, så han eventuelt kan argumentere for så mild en straf som muligt. Sagen kompliceres af, at offeret viser sig at være den mand, der i hans barndom har været som en elsket bedstefar for ham. Hans Meyers barnebarn Johanna (Alexandra Maria Lara), som han i sin tidlige ungdom havde en romantisk affære med, dukker op fra London og er med under retssagen. Handlingen er altså båret af et plot, der er skruet rigtig godt sammen.

Væsentlige spørgsmål
Det vil være en skam at røbe mere om handlingen og om retssagens udfald. Filmens budskab er, at det ikke er ligegyldigt, hvordan retsopgøret efter en krig gennemføres. Hvor meget kan en soldat dække sig ind under, at han handlede efter ordre? Hvor meget kan man undskylde med den begrundelse, at i en krig gælder der helt særlige moralske regler? Er det ikke bedre at lægge krigen bag sig, og se fremad? Og så et sidste spørgsmål, som er det helt centrale i netop denne film: Hvad med retsfølelsen hos de civile, som krigens uretfærdighed er gået ud over?

Godt produceret
Filmen er godt produceret. Der er stærke tilbageblik til scener fra Leinens barndom og til krigen. Det giver efterhånden en god baggrund for det, der foregår i retssalen og i den unge advokats tanker og følelser. Spændingen fastholdes helt til slut. Undervejs ser man antydninger, som giver en fornemmelse af, at et gensyn med filmen vil åbne for ting, man overså første gang. Det nævner jeg som en kvalitet. Det er ikke altid en kvalitet ved en film, at den er meget tydelig. Der må gerne være antydninger og behov for fortolkning af ansigtsudtryk med mere.

Desværre kan filmens tema ikke kun passe på anden verdenskrig. Enhver krig har sig eget retsopgør, når freden er sluttet. Det er aldrig enkelt at få det afviklet på den rigtige måde.

Skrevet af en advokat
Den tyske forsvarsadvokat Ferdinand von Schirach har fået tre bøger udgivet på dansk. Sagen Collini fra 2011 bygger ikke på en virkelig historie, men det faglige i den juridiske baggrund er i orden. Anledningen til romanen var et par sætninger, som blev føjet til en lov i 1968. Sætningerne ændrede mulighederne for at retsforfølge tyske soldaters ugerninger under anden verdenskrig. Det solide faglige fundament gør romanen og filmatiseringen ekstra vedkommende.

Filmen er kommet på dvd.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.4 af 6. 9 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer