• FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Ridley Road (serie)

Den unge jøde Vivien tager i 1962 til London for at finde Jack, som hun er forelsket i. Hun får øje på ham ved en nynazistisk demonstration. Jack er gået undercover for at opsnappe planer om terror mod jøderne.

Biografi/baseret på virkelig historieThrillerTEMA Serier
Produktionsår: 2021
Varighed: 229 min.

Instruktør: Lisa Mulcahy ,
Medvirkende: Agnes O'CaseyRory KinnearEddie Marsan,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 29.11.2021JØDER KONFRONTERER NYNAZISTER 

Den unge jødiske damefrisør Vivien er forlovet med en kedelig, men meget passende ung mand, men hun elsker Jack, som har afvist hende. Udsigten til en klaustrofobisk fremtid i Manchester bliver imidlertid for meget for hende, og hun flygter til London, hvor hun får øje på Jack. Han er aktiv deltager i en nynazistisk demonstration. Det viser sig, at han som undercover-agent har infiltreret en nynazistisk gruppe for at kunne opsnappe deres planer om terror mod jøderne i London. Det er dette meget farlige engagement, der har fået ham til at afvise Vivien, som han stadig elsker. Da Jack bliver alvorligt såret i et angreb på en jødisk skole, går Vivian undercover for at finde ham. Med dette er alt lagt til rette for en nervepirrende handling, der strækker sig over seriens fire episoder.

Historiske begivenheder
”Ridley Road” er godt produceret med en passende blanding af meget intense og mere afdæmpede scener. Man bliver draget ind i handlingen og får sympati for personerne, selvom de ikke alle er lige tiltalende. Selv den ledende nynazist Colin Jordan viser glimtvis sympatiske sider af sig selv. Den tråd, der binder det hele sammen, er kærligheden mellem Vivien og Jack, men det, der gør serien interessant, er indføringen i den nynazisme, der hærgede England i 1960’erne og dens racistiske aggressivitet, der især ramte jøderne. I 1962 begyndte en jødisk gruppe aktivt at gå imod nynazisterne. De dannede The 62 Group, som sendte amatør-agenter ind i det nynazistiske miljø, og stillede op til militante kampe mod de nazistiske bøller. Alt dette er historiske begivenheder. Flere af dem, vi møder i serien, er også historiske personer. Serien er baseret på en roman af Jo Bloom fra 2014 med samme titel. Titlen hentyder til en gade i London, som spiller en central rolle i begivenhederne.

Et opgør med fortiden og en advarsel
Man er godt underholdt. Der er både spænding, udvikling, charme og humor. Men der er mere end underholdning. Vi lærer, at nazisme og fascisme kan stikke sit grimme fjæs frem på de mest overraskende steder. Hvem skulle have troet, at ideologien bag den fjende, som England 20 år tidligere havde udkæmpet en blodig krig med, lovligt kunne demonstrere på gaderne i London, beskyttet af loven om ytringsfrihed. Og kunne vinde tilslutning i et bredt udsnit af befolkningen. Vi ser, at antisemitismen lurer lige under overfladen, også i politikorpset, i retsvæsnet og blandt politikere. Nynazisternes propaganda går blandt andet ud på at vinde England tilbage fra de ikke-engelske etniske grupper.

Noget af retorikken minder uhyggeligt meget om påstande, man også kan møde i dagens Danmark. Serien er lavet for at gøre op med et sort kapitel i Englands historie, men den peger også advarende mod den højredrejning, som i disse år finder sted flere steder i Europa. Racisme og antisemitisme lever og virker desværre stadig. Og, som det siges et par gange i serien, hvis man for alvor vil være antiracist og antifascist, er det ikke nok at have teorien i orden. Man må handle.

”Ridley Road” kan ses på DRTV indtil 31. oktober 1922.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 4 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer