• LÆRERVÆRELSET nu på filmstriben.dk udover dvd

  • DESPERATION ROAD nu på dvd og blu-ray

  • STOCKHOLM BLOOTBATH nu på dvd og blu-ray

  • THE ROSA PARKS STORY nu på dvd og filmstriben.dk

  • GRAN TURISMO nu på Viaplay udover dvd og blu-ray

  • INGEN KENDER DAGEN nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • HVOR FLODKREBSENE SYNGER nu på Netflix udover dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Richard Jewell

Clint Eastwoods stærke moralske fortælling om sikkerhedsvagten Richard Jewell, der først hyldes som helt for at redde tusindvis af menneskeliv, men senere gøres til skurk og hovedmistænkt.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaKrimi
Produktionsår: 2019
Varighed: 131 min.
Censur: 11 år
Instruktør: Clint Eastwood,
Medvirkende: Paul Walter HauserSam RockwellKathy BatesJon Hamm,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Finn Andersen - 30.09.2020BOMBE VED DE OLYMPISKE LEGE 

Den 27. juli 1996 eksploderede en hjemmelavet rørbombe i Centennial Olympic Park i Atlanta, hvor der var tusindvis af mennesker. To blev dræbt og mere end 100 såret. Verden lærte først Richard Jewell at kende som den ivrige sikkerhedsvagt, der fandt bomben og fik afværget en katastrofe. Han blev hyldet i tv og aviser for sin heltemodige gerning, der reddede utallige liv.

Bomben i Richard Jewells liv
Der gik ikke mange dage, før sikkerhedsvagten i stedet for at være hel, blev FBI’s hovedmistænkte til bomben. Da pressen og offentligheden vendte sig mod ham, blev hans liv revet fra hinanden.

Vi møder Richard første gang næsten 10 år før bomben, hvor han er en lidt for ivrig sikkersvagt på en skole. Senere, da han bliver anklaget og undersøgt af FBI, oplever vi også, at han ikke helt har fuld forståelse for sin situation og nærmest virker patetisk i sit forsøg på at være kollega til FBI-agenterne. Det er nemt at få ham til at passe ind i rollen som en ensom terrorist: overvægtig, bor hjemme hos mor og har for vane at tage alting lidt for seriøst.

Eastwood og skuespilleren Paul Walter Hauser inviterer klogt publikum til at bedømme Jewell, sådan som hans plageånder i sidste ende vil gøre det – alt sammen baseret på fordomme, vi måske ikke engang indrømmer overfor os selv.

Pressen kaster sig over Richard – alene baseret på myndighedernes opfattelse af, hvem der er gerningsmanden. Pressen bliver beskrevet som umoralske, ærgerrige og kun interesseret i at tjene penge – drevet af de ansattes forsøg på at skaffe de bedste overskrifter.

Richard kontakter advokaten, Watson Bryant, som han har mødt på sin arbejdsplads, og her møder han et menneske, der tager ham alvorligt. Richard fastholder sin uskyld, men de opdager begge meget hurtigt, at de kæmper en umådelig svær kamp mod de magtfulde, amerikanske efterretningstjenester – og mod pressen. Watson kæmper for at rense sin klients navn, mens han samtidig forsøger at forhindre Richard i at stole på de mennesker, der forsøger at ødelægge ham. Filmen bygger på virkelige hændelser, så det er kendt, at de finder den rigtige terrorist flere år efter.

Clint Eastwood
Eastwood har gjort det rigtig godt som instruktør endnu engang. Han har i næsten et halvt århundrede været en stor filmskaber, men har i endnu længere tid som skuespiller været en del af populærkulturen i Hollywood. "Richard Jewell" er måske en af Eastwoods mere åbenlyse politiske film, uden at han helt afslører sit politiske ståsted. Han lader dog til at være tilhænger af præsident Trump, selv om det ikke bliver helt åbenbart i filmen.

Filmen er på den gode måde en moralsk fortælling om den enkelte borgers sårbarhed over for offentligheden statsmagten, efterretningstjenesten og mediernes tendens til manipulation.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 5 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer