• PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

  • HORIZON - EN AMERIKANSK SAGA (DEL 1) i biografen

  • BABYLON nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • GOLDA nu på Viaplay udover filmstriben.dk, dvd og blu-ray

Alle anmeldelser - Animation

Pinocchio (del Toro)

Mange år efter, at snedkeren Gepetto har mistet sin søn, laver han trædukken Pinocchio. Dukken bliver levende og skal lære at blive en god dreng. Filmen har dybe lag, som gør, at den også er for voksne.

AnimationDramaFamiliefilmTEMA Familiefilm A/7 år
Produktionsår: 2022
Varighed: 114 min.
Censur: 7 år
Instruktør: Guillermo del Toro,
Medvirkende: Stemmer: Ewan McGregorDanske stemmer:Hans Henrik Clemensen,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 10.12.2022DRENGEN AF TRÆ 

Carlo på ti år og hans far Gepetto lever et stille, men godt liv. I landsbyen er Gepetto respekteret, for han er en god far. Vi befinder os i Italien under første verdenskrig. Filmen åbner med at Gepetto er ved at være færdig med sit største værk, et stort krucifiks til den lokale kirke. Mens Carlo og Gepetto hænger krucifikset op, rammer en vildfaren bombe kirken, og Carlo bliver dræbt. Tabet lammer Gepetto, og han forsumper i grænseløs sorg og drikkeri.

Det er et eventyr
Resten af filmen foregår under anden verdenskrig. En dag råber Gepetto fortvivlet mod himlen: "Hvorfor hører du ikke  mine bønner." Seriøst beruset giver han sig til at lave en trædukke, som skal erstatte Carlo. Det bliver ikke ligefrem et af Gepettos bedste værker. Drengen er ranglet. Han mangler et øre, og nogle umotiverede søm stikker ud i nakken. Han får navnet Pinocchio. Sebastian Fårekylling havde indrettet sig en hyggelig bolig i et knasthul i det fyrretræ ved Carlos grav, som Gepetto fældede for at lave en dreng af træ. Knasthullet kommer til at sidde på hjertets plads i Pinocchio, og Sebastian bliver boende. Hans opgave er at hjælpe drengen af træ til at blive en god dreng.

Fra den klassiske Disney-tegnefilm om Pinocchio kender vi dukketeaterdirektøren, der tager Pinocchio ind som stjerne i sin trup, men ellers har Guillermo del Toros film ikke meget lighed med Disneys. Den lokale borgmester er en inkarneret fascist, og en uhyrlig stor fisk spiller en rolle som kulisse for en del af handlingen. Det gør nogle skovånder, en skytsengel og en form for dødsengel også. Og så en flok kortspillende harer, der er pedeller i dødsriget. Der er altså kort sagt tale om et eventyr med alle de karakterer og begivenheder, som hører hjemme i den genre.

Bibelske relationer
Del Torro fortæller eventyret om Pinocchio noget mere dunkelt end Disney. Men også med dybe lag, som gør det til en film for voksne. Den er fortalt, så børn kan være med, men de fanger nok ikke de dybere lag. Eller de fanger dem på en anden måde, end vi voksne gør. Der er virkelig meget dybde. Det vil være forkert at kalde den kristen, men der er mange hentydninger til Bibelen og kristen fromhed. Carlo og Gepetto beder bordbøn. Gepettos krucifiks fylder godt på billedsiden i mange scener. Da Pinocchio i en scene hjælper Gepetto med at reparere krucifikset, som blev beskadiget ved bombardementet, ser han op på det og siger: "Der er noget, jeg ikke forstår. Alle kan godt lide ham på korset. Alle sang til ham. Men han er også lavet af træ. Hvorfor kan de lide ham og ikke mig?" Menigheden betragter nemlig Pinocchio som en væmmelig dæmon. Gepetto svarer: "De er bange for det ukendte. Når de lærer dig at kende, vil de holde af dig."

Da dukkeføreren Grev Volpe forsøger at lokke Pinocchio til at deltage i hans dukketeater, fører Volpe Pinocchio ud på et sted med en god udsigt. "Hvis du bliver stjerne i mit teater, vil du få hele Italien at se, mens de bøjer sig for dine fødder," siger Volpe til ham. En bibellæser vil her høre ekkoet af Jesu fristelse i ørkenen. Undervejs dukker der flere af den slags henvisninger op. En dreng af træ kan ikke dø, men han giver afkald på sin udødelighed for at redde andre. På et tidspunkt vil Grev Volpe henrette ham som straf for et nummer, Pinocchio lavede med ham. Volpe binder Pinocchio til noget, der minder meget om et kors.

Eksistentielle budskaber
Der er en lang række eksistentielle temaer, som antydes på en fin og ikke påtrængende måde. Ingen genfortælling af eventyret om Pinocchio undlader at nævne det forkerte ved at lyve. Del Toro får også sagt noget om, hvad det vil sige, at et barn adlyder sine forældre. Og der er noget om, at når forældre råber op og skælder ud, betyder det ikke, at de ikke elsker deres barn.

Da Pinocchio blev levende, havde han ganske vist et sprog, men han havde ingen erfaringer. Indtil Sebastian får banket lidt moralsk forståelse ind i ham, opfører han sig selvisk og respektløst. Gepetto havde ønsket sig én som den savnede Carlo, så han kommer til at råbe ad Pinocchio: "Du er en er kæmpe byrde for mig!" Pinocchio forstår så meget, at byrde er noget negativt, og han melder sig som stjerne i dukketeatret for at hjælpe Gepetto af med byrden. Da Pinocchio ikke kan dø, er han den perfekte soldat. Han bliver derfor på et tidspunkt indrulleret i den fascistiske ungdomshær. På forunderlig vis får Del Toro også denne del af fortællingen til at fungere godt i sammenhængen.

Fornemt håndværk
Det gode filmhåndværk er en nydelse. Den kunstneriske udformning af figurerne er udtryksfuld. Kulisserne tegner et perfekt billede af tiden og stemningerne. Stop-motion-teknikken beherskes stort set uden fejl. Musikken er komponeret til filmen, og den understøtter scenerne uden at blive påtrængende. Som et eksempel på, hvor gennemarbejdet alt er, kan nævnes, at musikerne udelukkende bruget træinstrumenter (fortæller Google). Censuren i biograferne var 11 år. Børn under den alder bør måske se filmen sammen med en voksen.

Filmen kan ses på Netflix med engelske eller danske stemmer.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.8 af 6. 5 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer