• BOYHOOD nu på Netflix udover dvd

  • BIRTHDAY GIRL nu på Blockbuster.dk

  • THE CALLOF THE WILD nu på Netflix udover Disney+, dvd og blu-ray

  • PAST LIVES på dvd og blu-ray

  • THE ZONE OF INTEREST nu på MAX udover dvd og blu-ray

  • ONE LIFE i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Parasite

Gisaengchung

Den sydkoreanske Guldpalmevinder fra Cannes 2019 handler om tre familier, om overlevelse, om værdighed og gode grin. En fremragende film med meget på hjerte.

DramaKomedieThrillerFilmstriben.dk
Produktionsår: 2019
Varighed: 132 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Bong Joon Ho,
Medvirkende: Kang-ho SongSun-kyun LeeYeo-jeong Jo,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Christoffer Winther West - 21.01.2020HVEM ER ER DEN EGENTLIGE BLODSUGER?

"Parasite" fortæller en vanvittig komisk historie om den ludfattige familien Kim fra Sydkorea. De har ikke noget arbejde til trods for, at familien består af to midaldrende voksne og to voksne børn. Der er som sådan heller ikke udsigt til mere arbejde, for som faren siger, så er den eneste plan, der aldrig fejler, den plan der slet ikke er en plan

Som i en anden Askepot-fortælling bliver sønnen spurgt om at være engelsktutor hos den rige familien Park, og lige så stille indtager familien Kim den rige families hjem. For sådan noget fattigt rak fra slummen må vel nødvendigvis være parasitterne?

Plot i lange baner
Historien i filmen er en dens helt store kvaliteter. Det er en forholdsvis simpel historie, som det ikke er vanskeligt at følge med i. Men samtidig formår den at sætte nogle af de eksistentielle problematikker under lup - for fattigdom kan føles som en spændetrøje, men hvad vil det egentlig sige at være fattig, og hvem udnytter egentlig hvem? Selvom "Parasite" hører til den socialrealistiske genre, så skal man ikke tage fejl af, at den har mere tilfælles med Anders Thomas Jensen-film som Blinkende lygter og Adams æbler. Filmen er satire over begrebet "blodsuge"”, og selvom jeg personligt synes, at mange jokes var forcerede, er det stadig en hamrende sjov historie med levende karakter og simpelt, men effektivt skuespil.

Vi er vel alle mennesker
Filmen har i udgangspunktet ikke nogen religiøs dimension, og den forholder sig på ingen måder til en Gud af nogen som helst art. Alligevel har den meget på hjerte, og på en let og humoristisk måde får den os til at tænke over de relationer, vi har, og hvordan rigdom og penge spiller ind i dette. Filmen bekymrer sig ikke om den rosenrøde fortælling og viser os måske netop derfor, at medmenneskelighed og værdighed ikke er et spørgsmål om økonomi. I det ekstremt homogene Danmark vil filmens budskab måske ikke virke lige så nærværende, men det er ikke mindre aktuelt oven på en årelang flygtningekrise, som medierne har mistet al interesse for.

Alt i alt er "Parasite" en fremragende film, der både har noget på hjerte og er meget underholdende. Det er ikke overraskende, at den vandt Guldpalmen i Cannes 2019 og er nomineret til en Oscar for bedste internationale film, på samme måde, som det ikke er overraskende, at En verden udenfor er den mest populære film på imdb's top 250. Mens filmens kunstneriske kvaliteter kan diskuteres, er det uden tvivl en fantastisk historie med mange sjove øjeblikke og fyldt med stof til eftertanke. Jeg så den gerne en gang til, så derfor får den selvfølgelig topkarakter hos denne anmelder.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.3 af 6. 7 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Peter, 29-01-22 23:01:
Det er helt fortjent at "Parasite" vandt en Oscar for bedste ikke-sprogede film. Den er helt igennem fantastisk. Det kan ellers være svært at komme helt tæt på hvis man ikke forstår sproget, men det fungerer glimrende her.
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer