UNDERTRYKKELSENS GRIMME ANSIGT
”Racisme har ikke noget med hudfarve at gøre!.” påstår Isabel Wilkerson. Forfatteren, som selv er mørk i huden, er i gang med at researche til sin nye bog. Hun har fået en ide og en tanke, hun ikke kan slippe: Hvad nu, hvis afroamerikanernes grimme historie i USA som udgangspunkt ikke har noget med hudfarve at gøre, men kan ses i et større historisk perspektiv, hvor der kan trækkes tråde til nazisternes jødeforfølgelse og befolkningsgrupper i Indien, som også er undertrykte? Teorien handler om kastesystemet. Kaste er en særlig type samfundsklasse, som mennesker fødes ind i og opretholder gennem ægteskab og familiedannelse med partnere fra samme kaste. Isabel spørger: Hvis det udelukkende handler om hudfarve, hvorfor foregår der så samme forskelsbehandling mellem grupper af samme etniske race i Indien? Hvorfor ville nazisterne, som jo var hvide, skille sig af med jøderne, hvor flertallet også var hvide? Hun sætter sig for at grave i historien for at underbygge sin teori. Vi kommer med på rejsen, som går til både Tyskland og Indien. Mens Isabel flyver fra et kontinent til et andet, foregår også en personlig rejse, hvor sorg skal bearbejdes.
Making of
Filmen fortæller historien om, hvordan Isabel Wilkerson fandt inspiration til bogen Caste. Alle personer, vi møder i filmen, er fra den virkelige verden, og således også hovedpersonen, som høstede meget ros for bogen, som udkom i 2020. Strukturelt er filmen en smule rodet, og man skal lige vænne sig til springene frem og tilbage ift. både tid og sted. Når Isabel f.eks. undersøger nazisternes planer og inspiration for jødeforfølgelsen, springer filmen frem og tilbage mellem Isabels interviews og en faktisk portrættering af tiden under krigen. Både scenografi og skuespillet er flot, og der leveres gode præstationer af især, Aunjanue Ellis-Taylor (Isabel Wilkerson) og Niecy Nash, som spiller Isabels mor.
Det er ikke første gang, instruktør Ava DuVernay laver film, hvor racisme er centrum. Hun har bl.a. tidligere lavet Selma og den fremragende dokumentar "13th", som hun modtog en Oscarnominering for. Hun befinder sig så at sige i velkendt territorium, og det kan ses. Hun har en klar stemme fra start til slut, og filmen tager også tydelig stilling til racisme og ophavet hertil.
Spændende teori
Tanken om at kastesystemet også ligger til grund for både jødeforfølgelsen og racismen i USA er interessant. Filmens pointe er, at hvis man skal gøre sig håb om at ændre forholdet mellem sort og hvid i USA (og alle andre steder, hvor racismen er udbredt), er man nødt til at forstå problemets ophav. Og konklusionen er klar: Det handler om mere end hudfarve.
”Origin” er en film med en interessant pointe. Den er spændende fortalt, og skuespillet er godt. Når den ikke får mere end tre stjerner, skyldes det, at den ikke rigtig kommer ind under huden. Selvom det virkelig er følelsesladede emner og situationer, den behandler, formår den ikke at bringe nærværet ud gennem skærmen. Det er ikke fordi, den ikke prøver. Der er mange scener med tænksomme blikke, slowmotion og stemningsmusik, men det ender med at blive for meget.
Filmen er kommet på dvd og kan ses på Filmstriben.dk.