• ORDINARY ANGELS på VOD, fx Blockbuster.dk

  • BOY ERASED nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • FILM MED STIKORDET FODBOLD fx SOMMEREN '92

  • EN FLÆNGE I HIMLEN nu på Netflix udover Disney+ og blu-ray

  • IO CAPITANO på Filmstriben.dk og fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Dokumentar

One of Us

En dokumentar om tre jøder fra det hasidiske fællesskab i Brooklyn. De forlader det lukkede samfund af forskellige årsager, men savner det samtidig.

Dokumentar
Produktionsår: 2017
Varighed: 95 min.
Censur: 13 år
Instruktør: Heidi EwingRachel Grady,
Medvirkende: EttyChani GetterAri Hershkowitz,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 22.05.2018ET SVÆRT VALG En dokumentar om tre jøder fra det hasidiske fællesskab i Brooklyn. De forlader det lukkede samfund af forskellige årsager, men savner det samtidig. I Brooklyn har en stor gruppe hasidiske jøder deres helt eget område. De har egne skoler, hospitaler, politi m.m. Der må ikke være internetadgang i skoler og hjem, og man må ikke se film. Hasidim er en ultraortodoks retning, som lægger vægt på et fromhedsliv med et meget inderligt forhold til Gud. Vi følger Etty, Ari og Luzer og lærer dem og deres familier at kende. Fælles for de tre er, at de efterhånden forlader fællesskabet.

Etty
Etty er først i 30'erne, har været gift i 12 år og har 7 børn. Hun har fået nok af sin voldelige mand og søger hemmeligt råd i gruppen Footsteps, som hjælper dem, der selv tager det første skridt til at forlade fællesskabet. Footsteps lægger ikke skjul på, at det har en høj pris at forlade fællesskabet og hjælper kun dem, der opsøger dem. Først langt henne i filmen ser vi Ettys ansigt, for ingen må vide, at hun overvejer at blive skilt. Ifølge amerikansk lov skal børnene ved en skilsmisse så vidt muligt opdrages status quo, hvilket betyder, at det er meget svært for Etty at få forældremyndighed over børnene. Etty vil savne fællesskabet i den hasidiske ghetto, hvor alle hjælper hinanden, hvis der er sygdom eller økonomiske udfordringer.

Ari
Teenageren Ari vil gerne lære noget mere. Det kan han ikke fællesskabet. Da han valgte at træde uden for ghettoen, lærte han engelsk og matematik, og han opdager, at Wikepedia - med hans egne ord - er en Guds gave. Han vidste slet ikke, at der er så megen frihed i verden udenfor. Ari har noget i bagagen, der gør, at han har god grund til at have mistro til fællesskabet. I en samtale med en ældre hasidisk jøde siger han, at enten er Gud meget ond, siden han tillader seks millioner jøder at omkomme i holocaust, eller også findes han ikke. Ari siger ja, da han af en hasidisk jøde bliver spurgt: "Er du en af os". Men han fortæller samtidig, at det er håbløst, at hasidim-samfundet vil holde fast i, at børn ikke må bruge internet.

Luzer
Efter et års overvejelser ringer Luzer til sin mor og siger, at han ikke mere er religiøs. Derefter snakker de ikke sammen i syv år. Alt, hvad han ved om den verdslige verden, har han lært ved at se film. Han vil gerne være skuespiller og flytter til Los Angeles. I mange år lever han i en autocamper uden fast arbejde, men er med i en jødisk teatergruppe.

Vi er ikke i stand til at vurdere, om dokumentaren er troværdig, men den virker overbevisende. Den skildrer et stærkt, og på mange måder varmt og omsorgsfuldt fællesskab. Man kan blive meget ensom ved at forlade det. Nogle finder ind i et mere sekulært jødisk fællesskab, men alle må sige farvel til familie og venner fra ghettoen.

De ledende i ghettoen er overbeviste om, at deres måde at drive fællesskabet på, at den eneste, der kan holde sammen på det hele. Børnene og de unge opdrages på en måde, så de ikke kan klare sig udenfor. Frafaldet er årligt på mindre end to procent, og mange af de frafaldne ender som hjemløse. Filmen Menashe foregår også i hasidim-samfundet i Brooklyn.

"One of Us" kan ses på Netflix.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 3.3 af 6. 3 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer