KVINDELIG MØNSTERBRYDER
Filmen fortæller historien Ruth B. Ginsburgs tidlige år, der indtil sin død i 2020 var og er en legende blandt amerikanske advokater. Hun brugte det meste af sin juridiske karriere på at fremme kvinderettigheder og ligestilling mellem kønnene. I 1993 blev hun af Bill Clinton udpeget som bare den anden kvindelige højesteretsdommer. En af hendes hovedpointer allerede tidligt i karrieren var, at der i amerikansk lovgivning ikke var lighed for loven mellem mænd og kvinder.
Filmen begynder i 1956, da Ruth Ginsburg (Filicity Jones) og ni andre kvindelige studerende bliver optaget på jurastudiet på det prestigefyldte Harvard University – sammen med 500 slipseklædte unge mænd i mørke jakkesæt. En af dem er hendes mand Martin G. Ginsburg - fortrinligt spillet af Armie Hammer.
Fortsætter hvor andre giver op
Ruth viser sig at være en af klassens mest lyse hoveder. Hvor de fleste af hendes mandlige medstuderende må give op, kan Ruth både svare for sig og ligeså sætte lærerens komplicerede juridiske spørgsmål i perspektiv. Og netop dette vises i filmens fine åbningsscene.
Frem for en bred fortælling om Ruth Ginsburgs liv og virke, vælger filmens instruktør Mimi Leder og manuskriptforfatteren Daniel Stiepleman at fokusere på den tidlige karriere og primært på en enkelt skelsættende retssag. Dette valg er på mange måder både filmens svaghed og styrke. Personligt ville jeg gerne, at filmen havde sat et bredere perspektiv på Ginsburgs liv. Men brug eventuelt filmen som en fuldgod appetitvækker, og se så den oscar-nominerede dokumentarfilm "RBG", der kan ses på bibliotekernes onlinetjeneste Filmstriben. Af dokumentarfilmen fremgår det, at spillefilmen dels tager sig handlingsmæssige og dramatiske friheder i forhold til den virkelige historie om Ginsburg, og dels ikke er så detaljeret.
Sag om diskrimination
Efter at have arbejdet som underviser og professor – da ingen advokatfirmaer i begyndelsen af 60'erne ønskede at ansætte en kvindelig advokat – præsenterer Ruths mand hende for en sag, som de sammen kan føre i retten. Sagen handler om diskrimination: En enlig mand, der passer sin gamle og handicappede mor i sit hjem, kan ikke få skattefradrag for ydelsen, da loven forudsætter, at netop dette arbejde udføres af kvinder.
Retssagen er selvfølgelig et meget strategisk valg, fordi den kan åbne og danne præcedens for en lang række andre sager, hvor lovgivningen diskriminerer amerikanske kvinder.
Smuk og rørende
Filmens sprog og virkemidler er egentlig ret konventionelle, men samtidig er skuespillet mellem de to hovedkarakterer Ruth og Martin Ginsburg både smukt, vedkommende og rørende. Desuden tilfører Cailee Spaeny handlingen mere kant og dybde med sin rolle som den lidt uregerlige teenagedatter. Felicity Jones er dog i en klasse for sig selv! Kameraet elsker hendes ansigts mimik - et ansigt som både afslører sårbarhed, determinisme og en utrolig karakterstyrke. Jones spiller ikke bare en rolle, hun bliver Ruth B. Ginsburg!
I kraft af at filmens væsentlige hovedtemaer om mangelfuld lovgivning og kønsdiskrimination, bliver handlingen af og til lidt dialogtung. Men, hvis historien om kønsdiskrimination i amerikansk lovgivning har din interesse, så er der så absolut noget at komme efter.
Filmen er kommet på dvd.