• Film med stikordet OLYMPIADE fx VILJEN TIL SEJR

  • ARGYLLE på VOD på Apple TV+ eller køb på fx Blockbuster.dk

  • CIVIL WAR nu på dvd og blu-ray

  • I WANNA DANCE WITH SOMEBODY nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • A QUIET PLACE 2 på dvd og blu-ray

  • UNSUNG HERO nu på VOD, fx Blockbuster.dk

Alle anmeldelser - Biografi/baseret på virkelig historie

Official Secrets

Før Irak-krigen 2003 var whistlebloweren Katharine Gun tæt på at spænde ben for Storbritanniens deltagelse i krigen, som blev iværksat på falske præmisser.

Biografi/baseret på virkelig historieDramaFilmstriben.dk
Produktionsår: 2019
Varighed: 112 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 15 år
Instruktør: Gavin Hood,
Medvirkende: Keira KnightleyMatt SmithAdam BakriRalph Fiennes,
Stikord:
 Krig,


Anmeldelse:

Af: Anette og Jørgen Hedager Nielsen - 19.06.2020NÅR SANDHEDEN SKAL FREM 

Alle, som fulgte med i nyhederne i 2003, husker USA's og Storbritanniens angreb på Irak med det formål at fjerne Saddam Hussein. Vi husker også diskussionen om, hvorvidt det var en lovlig krig. Der var ikke flertal for angrebet i FN's Sikkerhedsråd, men præsident George W. Bush og premierminister Tony Blair forsvarede det med, at Irak var i gang med at opbygge et lager af masseødelæggelsesvåben. Det er mindre kendt, at en whistleblower i England var tæt på at spænde ben for Storbritanniens deltagelse i krigen.

En modig medarbejder
Den unge Katharine Gun var oversætter på et efterretningskontor under GCHQ (Storbritanniens hovedkontor for regeringskommunikation). En dag blev der rundsendt en e-mail til alle på kontoret fra den amerikanske efterretningstjeneste NCA (National Security Agency). Her blev GCHQ bedt om at hjælpe NCA med at anbringe hemmeligt lytteudstyr i FN-kontorerne i seks lande, som skulle overtales til i FN's Sikkerhedsråd at stemme for et angreb på Irak. Katharina Gun blev så vred over dette bagholdsangreb på demokratiet, at hun lækkede mailen til avisen The Observer.

"Official Secrets" fortæller historien om tiden før og efter krigen mod Irak med fokus på Katharine Guns modige handling. En vanskelighed ved at lave en film, der er baseret på virkelige hændelser, er, at overraskelsesmomentet mangler. Det meste er jo kendt i forvejen. Vi ved, at FN ikke kom til at bakke krigen op. Vi ved, at der ikke blev fundet masseødelæggelsesvåben. Vi ved også, at Folketinget med et snævert flertal besluttede sig for dansk deltagelse. Denne deltagelse er stadig genstand for debat, for kendte nogle af de danske politikere til usikkerheden ved de påståede efterretninger om masseødelæggelsesvåben?

Pligt til at fortælle sandheden
Under et forhør hos Scotland Yard bliver Katharine Gun beskyldt for at svigte tilliden fra sin arbejdsgiver, den britiske regering, som hun skylder ubetinget loyalitet. Det protesterer hun mod. Hendes arbejdsgiver er ikke den britiske regering, men det britiske folk, for regeringer kommer og går. Hendes ønske er, at hvis det britiske folk skal i krig, så må det ske på et oplyst, demokratisk grundlag. Det skal ikke ske, fordi den engelske regering lusker en beslutning igennem på falske præmisser og ved hjælp af ulovlige midler - under pres fra USA.

Filmens omdrejningspunkt er pligten til at fortælle sandheden. Det gælder alle, som får kendskab til en sag. Det viser sig gennem filmen, at mange havde kendskab til luskerierne. Nogle tog også forskellige konsekvenser, men kun Katharine Gun blev whistleblower. Pligten til at fortælle sandheden gælder også pressen. En stor del af filmen fortæller historien set fra avisens side. Er e-mailen ægte? Hvem er afsenderen? Skal vi offentliggøre den, selvom vi egentlig går ind for krigen? Dybest set handler det om pressen som demokratiets vagthund, og om nødvendigheden af seriøs journalistik.

Godt filmhåndværk
"Official Secrets" er godt skruet sammen. Selvom store dele af den grundlæggende handling er kendt i forvejen, formår den at holde spændingen hele vejen. Spændingen er ikke baseret på action, men på identifikation med de involverede. Hvilken pris kommer Katharine til at betale? Eller hendes mand, som også kommer i klemme? Hvordan når en avisredaktion frem til, at de tør bringe en eksplosiv nyhed? Og hvordan går det i retssagen mod whistlebloweren, som er underlagt en fortrolighedsklausul, der hindrer hende i at fortælle detaljer fra sagen?

Vores fem stjerner skyldes et vedkommende tema, et godt manuskript og en instruktion, som får beretningen til at stå tydeligt. Et par steder skal man være ekstra opmærksom for at holde styr på alle personerne, men der er fint styr på de mange detaljer. Skuespillerne er troværdige. Keira Knightley og de andre viser, hvordan en lille trækning ved øjet eller munden kan fortælle en historie. Musikken understøtter fortællingen fortræffeligt. Man er ikke i tvivl om det, når spændingen bliver intens. Det er en spillefilm, men der trækkes en del på autentiske tv-indslag med Bush og Blair, og også glimt fra demonstrationer og fra selve krigen.

Filmen er kommet på dvd og blu-ray.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer