• THE ZONE OF INTEREST nu på filmstriben.dk udover dvd og blu-ray

  • THE NOTE nu på dvd igen

  • DEN SORTE JORD (om Ukraine 1933) DR2 | 23-11-24 | kl. 23.15

  • GLADIATOR ii i biografen

  • den kristne film ORDINARY ANGELS nu på Viaplay

  • THE APPRENTICE i biografen

Nyheder

Ny Left Behind-film er ikke underholdende ej heller kristen

Kan biograffilmen "Left Behind" kaldes en "kristen" film? Det mener det ansete amerikanske tidsskrift Christianity Today ikke. Men hvad er definitionen på en "kristen" film?

Nyheder
Produktionsår:
Varighed:  min.

Instruktør:
Medvirkende:
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Jørgen Hedager Nielsen - 22.10.2014



Den nye filmatisering af bestselleren Left Behind om de sidste tider før Jesu genkomst, fik ved premieren en hård medfart i det ansete amerikanske tidsskrift ChristianityToday (CT).

Anmelderen Jackson Cuidon skrev, at selv om filmen er en højt profileret Hollywood-produktion med Nicolas Cage i hovedrollen, så er den ikke underholdende. Og så hævdede han også, at den heller ikke er "kristen", for den behandler ikke et kristent tema ud fra et bibelsk synspunkt.

Left Behind har bortrykkelsen som hovedtema. Men bortrykkelsen er ikke længere kun et kristent tema, forklarer Alissa Wilkinson fra CT's redaktion i en artikel, der forsvarer anmeldelsen. Der findes flere film og en tv-serie, The Leftovers, der har bortrykkelsen som tema, uden at forholde sig bibelsk til det.

Hvad gør en film "kristen"
"Hvis en film skal kaldes 'kristen', må den udforske vigtige spørgsmål med rod og klangbund i den kristne tro," skriver redaktøren. Alissa Wilkinson påpeger, at de kristne er et stort markedssegment, og at de skal udnytte den magt, som det giver. "Vi skal bede om film, der rent faktisk udforsker de dybe og komplekse spørgsmål, der har rørt sig i vores tro i årtusinder. Og vi skal ikke klappe i hænderne, hver gang noget markedsføres til kirke-markedet. Vi må kalde en spade for en spade, når vi ser en."

"Jeg er enig med Alissa Wilkinson. Skal en film kaldes "kristen", må den ligge i forlængelse af et kristent livs- og menneskesyn," siger missionssekretær Johan Schmidt Larsen, redaktøren af FilmogTro.dk. "Normalt vil jeg dog reservere begrebet 'kristne film' til titler, der afspejler eller forkynder det kristne budskab. Det er den måde, vi normalt bruger begrebet hos filmogtro.dk.

Kommercielle film med budskab
Samtidig er det heldigvis også sandt, at der med jævne mellemrum produceres almindelige kommercielle film, som skildrer den kristne tro og etik på en meget fin og troværdig måde. Det skyldes ikke mindst, at der i produktionsmiljøet i USA findes mennesker, som enten er kristne eller ikke er fremmed over kristendommen.

At der så samtidig findes filmproducenter, som bare er interesseret i de kristnes penge, men ikke i det kristne budskab, det er hævet over enhver tvivl. Det ses tydeligt, når filmselskaberne f.eks. hyrer marketingsfirmaer til at brande film over for det kristne marked – film som ikke fortjener prædikatet "kristen". Det skal vi som kristne forbrugere være meget opmærksomme på. Det kan vi kun være ved, at vi ikke ser film med "hovedet under armen", men at vort kristne livssyn spiller en aktiv og levende rolle i vores valg af film – ja i vores medieforbrug i det hele taget.

Et "kristent" brand
I Europa og i Danmark kan vi dog glæde os over, at et stort filmselskab som Sony har et kristent brand, Affirm Films, som har specialiseret sig i udelukkende at udgive film fra kristne producenter. Det betyder faktisk, at der af og til udkommer "kristne" filmtitler på dvd/blu-ray med danske undertekster på det kommercielle marked. Disse film ville aldrig nogen sinde nå det danske marked, hvis ikke det var tilfældet.

Kristne filmproducenter i USA havde deres storhedsperiode fra 1960-85, hvor mediet primært var 16 mm film. I denne periode var der et blomstrende kristent filmmarked, hvor enhver større kristen menighed stort set hver eneste uge havde filmvisninger for flere aldersgrupper. Men mange af disse filmproducenter formåede desværre ikke at overleve, da teknologien skiftede fra 16 mm film til videobånd og senere til dvd film. Der er dog siden opstået en række nye kristne filmproducenter - f.eks. Provident Films og PureFlix. Selskaberne henvender sig udelukkende til det kristne marked i USA. Få af disse film bliver tekstet og udgivet i Danmark/Europa."

Kilde: Indre Missions Tidende nr. 43 2014.



Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 6.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer