• FULD AF KÆRLIGHED i biografen

  • STELLA. ET LIV i biografen

  • FLERE RINGENES HERRE-FILM PÅ VEJ

  • DRIVE-AWAY DOLLS nu på dvd og blu-ray

  • DUNE: DEL 2 nu på dvd og blu-ray

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Drama

Nu eller aldrig

The Bucket List

To kræftsyge mænd (Morgan Freeman og Jack Nicholson) bestemmer sig for at have det sjovt sammen, før de "stiller træskoene".

DramaKomedie
Produktionsår: 2007
Varighed: 97 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: Tilladt for alle
Instruktør: Rob Reiner,
Medvirkende: Morgan FreemanJack Nicholson,
Stikord:
 Død,


Anmeldelse:

Af: Roy Taylor - 29.04.2008Advarsel: indeholder spoilere

Mine forventninger til "Nu eller aldrig" var et se en komedie med to gode skuespillerveteraner i rollerne som to dødssyge mænd, der bestemmer sig for at have det sjovt sammen, før de "stiller træskoene". Det jeg så, var noget meget dybere end det.

I begyndelsen ser filmen ikke ud til at være andet end en komedie. To, som ikke kender hinanden, og som begge har kræft, kommer til at dele sygestue. Sygdommen fremstilles på ingen måde som romantisk eller glorificeret; ubehaget og smerten, som kemoterapien fremkalder, præsenteres både ægte og ærlig, og virkeligheden om vores egen dødelighed bliver bare alt for tydelig. Her føres vi ikke ind i en virkelighedsfjern verden, men direkte ind i den barske virkelighed.

De to mænd er diametrale modsætninger. Edward Cole (Jack Nicholson) har brugt hele sit liv på at tilegne sig og opbygge store rigdomme. Han har været gennem fire ægteskaber, hvoraf ingen af dem varede særlig længe. Han har en voksen datter, som han ikke har nogen kontakt med. Han har ingen religiøs tro, men siger, at "vi lever, vi dør, og hjulene på bussen drejer rundt og rundt." Carter Chambers (Morgan Freeman) er en intelligent mand med en masse viden, men han opgav en lovende universitetskarriere og tog arbejde som bilmekaniker for at forsørge familien. Han har altid været trofast mod sin kone, og han elsker sin familie. Han har også en stærk kristen tro.

Da de to mænd får at vide, at de nok har omkring seks måneder tilbage at leve i, bestemmer de sig for at gennemføre alle de ting, de har drømt om at gøre i livet, men som de aldrig har fået gjort. Det første, de gør, er at prøve faldskærmsudspring. Derefter begynder de på en rejse jorden rundt. Vi ser dem i Frankrig, Afrika, Indien, Hongkong og andre eksotiske steder. Men geografien har hele tiden en birolle; hovedhandlingen drejer sig om forholdet mellem disse to mænd, som er så grundlæggende forskellige. Edward indrømmer over for sin nye ven: "Jeg misunder mennesker, som har en tro, jeg forstår det bare ikke." Af Edward lærer Carter meget om at nyde livet og være en mere helstøbt person. I en rørende scene udfordrer Carter Edward med følgende spørgsmål: "Har du nogensinde oplevet virkelig glæde?" Og senere følger han op med et endnu mere væsentligt spørgsmål: "Har du givet andre mennesker glæde?" På et tidspunkt bestemmer Edward sig for at teste vennens moralske overbevisning ved at bringe ham i en situation med en prostitueret kvinde. Men Carter afviser hendes tilnærmelser, og hun siger:" Din kone er en heldig kvinde."

Sidst på rejsen returnerer Carter til sin familie og bliver mødt af et stort velkomstmåltid. Edward derimod kommer hjem til sin store, tomme luksuslejlighed. Vi sidder tilbage og reflekterer over, hvem der er rigest af de to. Begge mænd er gennem oplevelserne blevet bedre mennesker. De har opdaget, at der findes mere i livet end det, deres tidligere snævre syn tillod dem at se, og de har udviklet nære venskabsbånd. For os, der ser filmen, udfordrer den os til at reflektere over og vurdere vores værdier og livsanskuelse og til at spørge hinanden, i lyset af livets skrøbelighed og korthed: Har vi fundet livets virkelige glæde og mening?

Kilde: Damaris.no - oversat til norsk af Ingvild T. KroBrugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 5.6 af 6. 5 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer