EN NATIONAL HELT
En krigshelt kan sagtens være kendt i Norge, uden at ret mange danskere ved noget om ham. Det gælder for eksempel Gunnar Sønsteby, der døde i 2012, og som fik en statslig begravelse. Under anden verdenskrig dannede han Oslogruppen, der efter sigende var Europas mest effektive modstandsgruppe. Ved fredsslutningen var det ham, der ledte optoget, da kongen vendte tilbage til Oslo og indtog sin plads som landets overhoved. Efter sin pensionering som erhvervsmand, blev han foredragsholder og debattør. Nu er der lavet en spillefilm om hans bedrifter under krigen. Den har fået titlen "Nr. 24", som var Gunnar Sønsteby kodenavn.
Planlægning og sikkerhed
Gunnar Sønsteby (Sjur Vatne Brean) voksede op i Rjukan på kanten af Telemarken. Han flyttede til Oslo for at uddanne sig til revisor. I krigens allerførste tid kom han med i en gruppe, der gik i krig mod tyskere i fjeldene. Det endte katastrofalt, for de kunne ikke stille noget op mod de trænede tyske soldater. Gunnar Sønsteby satte frihed over alt andet og mente, at det var nødvendigt med modstand mod nazisterne, men han besluttede, at han aldrig mere ville yde modstand uden en meget grundig planlægning. Planlægning og sikkerhed blev nøgleordene for ham. I Skotland fik han træning som sabotør. Det engelske SOE, der stod for træningen, var meget mistænksomme overfor den unge nordmand. Det var ganske usædvanligt, at en modstandsmand ikke havde været arresteret af Gestapo én eneste gang. Det kunne næsten kun lade sig gøre, hvis han samarbejdede med nazisterne, mente de. Til sidst opgav de dog mistanken og tog ham ind til træning.
Gestapo var tidligt på jagt efter ham. Efterhånden var der en dusør på 200.000 norske kroner til den, der kunne hjælpe Gestapo med at pågribe ham. Gunnar Sønsteby var ekstremt forsigtig. Han sov ikke to nætter i træk i den samme seng. Han drak ikke alkohol, og han holdt sig fra piger. Da han blev leder for en gruppe, krævede han samme forsigtighed af dem. Det havde de ikke altid forståelse for.
Kamp for frihed og demokrati
Filmen skildrer flere af de aktioner, Gunnar Sønsteby stod i spidsen for. Han bliver stillet overfor udfordringer, der presser ham til det yderste, også rent etisk, men han står fast på, at kampen for frihed og demokrati står over alt andet. Filmen har en velfungerende rammefortælling, hvor Gunnar Sønsteby (Erik Hivju) som en ældre mand holder foredrag for et par hundrede gymnasieelever i turbinehallen på elværket i Rjukan. Små klip fra hans foredrag kæder scenerne fra krigen sammen. Han indleder sit foredrag med at lægge op til, at "vi skal se på værdier som frihed og demokrati". Filmen viser, at det netop var det, der drev ham som modstandsmand. Mod filmens slutning bliver ordet givet frit i turbinehallen, og tilhørernes spørgsmål bliver en anledning til tydeligt at få de etiske aspekter ved modstandskampen frem.
Nødvendigheden af vold
Filmen bæres af godt håndværk på alle posterne. Den minder os om, at almindelige mennesker kan blive helte, når friheden og retfærdigheden udfordres. Men den minder os også om, hvad mennesker er i stand til af ondskab, når medmennesker frarøves al værdighed. Et bestemt spørgsmål dukker op flere gange, nemlig: "Hvad kan du holde til under tortur?" Filmen viser, at det spørgsmål ikke er teoretisk. "Nr. 24" er måske mest lavet for at vise unge mennesker, at krig er en alvorlig sag, og at der gælder særlige regler i en krig. En ung pige henviser til Gandhi og spørger Gunnar Sønsteby, om volden virkelig var nødvendig. Gunnar Sønsteby svarer: "Gandhi var ikke i krig med nazisterne." Blandt de efterhånden mange film om personer og begivenheder i Danmark og Norge under anden verdenskrig, udmærker "Nr. 24" sig ved at give sig tid til at antyde de indre kampe, som aktiv modstand mod nazismen krævede. Den ældre Gunnar Sønsteby advarer de unge mod at være for sikre på freden. Og han forsvarer voldens nødvendighed, når onde kræfter truer frihed og demokrati. Max Manus, der er en anden kendt norsk frihedskæmper, er også med i denne film.
Filmen kan ses på Netflix.