• THE HOLDOVERS på blu-ray

  • FATHER STU sidste dag på Netflix: 26/5, første dag på Viaplay: 27/5

  • SONIC THE HEDGEHOG 2 nu på Netflix udover dvd og blu-ray

  • HAMMARSKJÖLD i biografen

  • Pinsefilm: PAUL, APOSTLE OF CHRIST se fx på Blockbuster.dk eller dvd kan lånes fysisk på bibliotek.dk

  • RESPECT - om Aretha Franklin DR2 | 24-05-24 | kl. 19.40

  • KINGDOM OF THE PLANET OF THE APES i biografen

Alle anmeldelser - Adventure

Nøddeknækkeren og de fire kongeriger

The Nutcracker and the Four Realms

En flot eventyrfilm fra Disney om Clara, der skal holde jul uden sin mor. Desværre præges fortællingen for meget af Disneys sædvanlige tro-på-dig-selv-budskab.

AdventureDramaFamiliefilmTEMA Familiefilm A/7 årTEMA Familiefilm jul
Produktionsår: 2018
Varighed: 100 min.
Omfattet af CVLI-licens
Censur: 7 år
Instruktør: Joe JohnstonLasse Hallström,
Medvirkende: Mackenzie FoyHelen MirrenMorgan FreemanKeira Knightley,
Stikord:

Anmeldelse:

Af: Peter E. Nissen - 10.11.2018EN OVERVÆLDENDE VERDEN

Nøddeknækkeren er et eventyr af tyskeren E.T.A. Hoffmann, som foregår juleaften. Derfor er den også egnet som julefilm. Den har et eventyrligt præg, og det har Disney taget til sig. Det er det kommet en spændende film ud af.

Filmen fortæller om pigen Clara, som for nylig har mistet sin mor og nu skal holde juleaften med familien uden moren. Heldigvis inviteres familien til gudfaderen Drosselmeyers hjem, hvor en eventyrlig verden venter dem. Ud over, at han har et spændende hus i bedste Harry Potter-stil, giver han børnene nogle spændende og usædvanlige gaver. Clara har fået en æske af sin mor i julegave, som hun mangler nøglen til. Drosselmeyer hjælper hende til at finde den, og det leder hende ind i et eventyrland med fire kongeriger, hvor hun skal finde sin rolle som dronning. En central del af processen er at få kongerigerne, som ligger i splid med hinanden, til at finde sammen.

Oplagt film for piger
Filmen følger ikke helt Hoffmanns forlæg, men det er for Disneys vedkommende ikke nyt. Som sædvanlig ændrer man på det originale forlæg, så det får den drejning, Disney ønsker. Der er tydeligvis også hentet inspiration fra filmserien om Narniakrøniken. Rammen er en dannelsesrejse for Clara, hvor hun er på vej til at finde sin identitet som voksen. Ligesom i Hoffmanns eventyr indgår der en nøddeknækker og en mus, og hun skal forholde sig til gode og onde mennesker, som ikke helt er, hvad de udgiver sig for at være. Den oplagte målgruppe for filmen er piger omkring 10-12 år, da den er ret så domineret af kvindelige karakterer, og da den netop tematiserer de splittelser, der kan være i at være barn i en verden, hvor man begynder at forstå voksne problemstillinger.

Filmen har en imponerende grafik, det og fungerer helt perfekt og overbevisende. Scenerierne er mesterlige i deres eventyrlighed og fantasi. Skuespillet er fint, også af de unge skuespillere. Musikken er spændende, fordi man har inddraget temaer fra Tchaikovskys ballet af samme navn. Der vises også balletdans i filmen, og på den måde fungerer filmen som en god introduktion til ballet og klassisk musik for børn.

Når der går Disney i budskabet
Alt dette til trods har jeg dog nogle reservationer. For det første er der Disneys sædvanlige tro-på-dig-selv-budskab. Jeg synes det kan lægge et pres ned over børn, at de skal finde vejen i livet i sig selv. Det er der rigeligt af i samfundet allerede. Det er trist, hvis gode eventyr også pådutter børn det samme. De har brug for frirum, hvor de bare kan nyde at være børn, og hvor de er afhængige og beskyttet af andre. Her kan jeg bedre lide budskabet fra fx Troldmanden fra Oz. Det er heller ikke et budskab, som harmonerer med en kristen verdensforståelse. Her er der noget for kristne forældre at være opmærksomme på, når man taler om filmen sammen med sine børn. For det andet er filmen meget politisk korrekt med hovedpersoner, som enten er kvinder eller sorte mænd.

Det er en flot film, som har mange gode kvaliteter. Men har dine børn ikke set Narnia-filmene eller "Troldmanden fra Oz", ville jeg prioritere dem.Brugerkarakter:

Gemmer din stemme...
Bedømmelse: 4.0 af 6. 1 stemme(r).
Klik på en af stjernerne for at afgive din stemme

Ingen kommentarer
Tilføj kommentar

* - påkrævet felt

*

*
*
Annoncer